Parlem Valencià (1)

Goed, u weet wat Spaans is en waar het gesproken wordt. U hebt ook van Catalonië en het Catalaans gehoord, en sommigen onder u hebben op vakantie aldaar misschien ondervonden dat het niet de beste plek is om uw avondschool-Spaans te oefenen omdat men er op sommige plaatsen nog liever Engels praat of doodvalt dan u in het Spaans te woord te staan.

Maar hoe het op taalkundig vlak in Valencia zit, is heel wat minder bekend. Ik zal het eerlijk toegeven: toen ik hier aankwam, wist ik niet eens dat er zoiets als Valenciaans bestond (te wijten aan mijn belabberde voorbereiding en Alfonso´s gebrekkige informatie-overdracht).

Maar het bestaat dus wel degelijk. De Valenciaanse gemeenschap heeft zijn eigen taal. Voor sommigen is het gewoon een Catalaans dialect, maar er zijn er evengoed die beweren dat het net andersom is omdat het Koninkrijk Valencia er éérst was (13e eeuw), dus als je nog iets aan je dag wilt hebben, breng je dat soort discussies liever niet op tafel.

Om Belgen een idee te geven van de verschillen geef ik meestal dit voorbeeld: het verschil tussen Spaans en Catalaans is zoals het verschil tussen Duits en Nederlands. En het verschil tussen Catalaans en Valenciaans is zoals het verschil tussen (Hollands) Nederlands en Vlaams. Dus als je Spaans spreekt en een paar woorden Valenciaans kent, kan je wel wat Jean-Marie Pfaff Valenciaans uit je mouw schudden.

De mentaliteit is hier wel volslagen anders dan in Catalonië. Iedereen in Valencia kan Spaans, maar niet iedereen kan Valenciaans (en wie Valenciaans kan, is perfect tweetalig). Buitenlanders worden sowieso in het Spaans aangesproken en als je Valenciaans wil leren, moet je mensen echt pushen opdat ze het met je praten, want na twee zinnen schakelen ze weer over op Spaans, omdat ze het je niet moeilijk willen maken. Soms lijkt het alsof ze zich ervoor schamen dat ze een andere taal spreken. Dat heeft naar het schijnt vooral te maken met hoe het Valenciaans behandeld werd tijdens de dictatuur.

Maar ze vinden het wel schitterend wanneer je de moeite doet om het te leren. Wat een lonende bezigheid is, want het is echt een leuke taal, ze klinkt veel grappiger dan Spaans. maar daarover volgende keer meer.

cornflakes

Advertenties

3 gedachtes over “Parlem Valencià (1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s