Kerstmarkt

In het Vlaanderen dat ik achterliet in 2008, waren kringloopwinkels volop in de mode –en ik vermoed dat ze dat nog steeds zijn. Het was bijna not done om spullen gloednieuw aan te schaffen. Gebruikte meubels waren niet oud maar vintage, porselein uit grootmoeders tijd was niet oubollig maar hip en alle studentes liepen rond in jaren ´70 jurkjes en tweedevoets laarsjes.

Dat is hier in Spanje wel even anders. Je met tweedehandsspullen behelpen wordt als een teken van armoede gezien en in plaats van de zwaarbewerkte houten bedden en tafels uit dictatoriale tijden te hergebruiken, vullen jonge gezinnen hun appartementen liever met modern, strak afgelijnd meubilair.

Dat de vlooienmarkt die Caritas afgelopen weekend in het parociaal centrum organiseerde het niet zo goed deed, was dus niet echt verwonderlijk. Zelfs na drie dagen stonden de tafels nog vol met speelgoed, posturekes en boeken. Veel succesvoller was de chiringuito, de tijdelijke bar die op het pleintje voor het parociecentrum was opgezet en waar op een meer noordelijke kerstmarkt glühwein te verkrijgen zou geweest zijn, terwijl hier het bier en de schellen jamón vlot over de toonbank gingen.

Op de laatste dag van de kerstmarkt trad een koor op dat rocieros zong, liederen voor de Maagd van El Rocío, een Andalusisch pelgrimsoord. Het leek me aanvankelijk een vreemde manier om in de kerststemming te komen, maar toen ik gisteren tijdens het kerstshoppen in Valencia om de oren geslagen werd met de kerstcovers van de Justin Biebers en Mariah Careys van deze wereld, dacht ik: geef mij dan toch maar een paar rocieros en vivo.

DSC_0407 DSC_0410

Advertenties

Een gedachte over “Kerstmarkt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s