Driekoningen

Dat Sinterklaas in zijn thuisland niet de gulle gever uithangt, spreekt voor zich. Je zal maar het hele jaar door de hebberige kleuters van je af moeten slaan, en overal waar je komt dingen moeten horen als “Ik wou het GROTE playmobil-kasteel!” Daarop had de Sint dus wijselijk geanticipeerd toen hij met de andere Onsterfelijke Nobelen der Aarde op de Reward and Punishment Conference het gebied der Lage Landen naar zich toetrok. Sindsdien komt hij op de ochtend van 6 december afgepeigerd maar voldaan weer naar Rafelbunyol, waar hij gedurende de rest van het jaar op zijn gemak rondkuiert en er geen enkele kleine petotter aan zijn mouw komt trekken met de vraag of je dingen van de grond mag eten wanneer mama zegt dat het niet mag maar papa het zelf ook doet.

Maar wie neemt er dan in Spanje de rol van mysterieuze externe autoriteit waar, waarmee wanhopige ouders kunnen dreigen wanneer hun eigen bewind over het dwarse nageslacht faalt? Wel, dat zijn de Drie Koningen. Los Reyes Magos, zoals ze hier zo sprookjesachtig genoemd worden. Zij volgen hierbij dezelfde standaardprocedure als de Sint:

*aankomst per boot in een grote havenstad (in casu Valencia)

*honderden actes de présence (voornamelijk in scholen en winkelcentra), die wegens hun gelijktijdigheid fysisch volstrekt onmogelijk zijn, maar door de kleine believers niet in vraag worden gesteld

*een verdeling over geheel Spanje van immense hoeveelheden speelgoed en snoepgoed (waarmee zij één der drie pijlers uitmaken van wat er overblijft van de Spaanse economie –de andere twee zijnde Zara en Desigual). Dit gebeurt in een even absurd kort tijdsbestek, namelijk de nacht van 5 op 6 januari.

Op 5 januari paraderen zij bovendien in wat wij een carnavalsstoet zouden noemen en hier de Cabalgata de los Reyes Magos heet: vanop een stel hoge, opgetooide wagens gooien ze snoep naar de kinderen. Snoep dat even gretig door felle omaatjes voor je neus wordt weggegrist en door jonge schelmen uit je draagtas wordt gestolen. Onder de ogen van de Reyes Magos. Je moet maar durven.

reyes magos 1

reyes magos 2

reyes magos 3

Advertenties

4 gedachtes over “Driekoningen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s