Small Talk in Vlaanderen (1)

Een bakkerij in Leuven. Ik stap binnen en vraag een brood. “Twee euro tachtig,” zegt het winkelmeisje. Ik versta haar niet goed en verontschuldig me met de achteloze mededeling: “Sorry hoor, ik heb een beetje een oorontsteking. Ik hoor niet zo goed.” Kwestie van wat small talk te maken. Onbelangrijke persoonlijke informatie uitwisselen om het ijs te breken. Met Carmen van de groentewinkel doe ik dat ook -Spanjaarden zijn dol op medische chitchat. De gelaatsuitdrukking van het Belgische winkelmeisje verandert echter van verveeld naar zeer ernstig: “Oei. Dat doet veel pijn, een oorontsteking.”

“Och, het is niet zo erg,” zeg ik in een poging tot luchtigheid, en maak het meteen nog erger door eraan toe te voegen: “overgekregen van mijn dochter. Zomer in een openluchtzwembad, weet je wel.”

Dat er ook nog een kind aan deze infectie blijkt te lijden, brengt het meisje helemaal van de kaart. “Ocharme,” zegt ze, haar gezicht in een pijnlijke frons. “Dat doet echt veel pijn, he, een oorontsteking.”

Nog een laatste maal probeer ik de donkere doemwolk weg te wuiven die boven onze conversatie hangt. “Ze is al helemaal beter, hoor. En het doet echt niet zoveel pijn. Ik zeg het maar gewoon omdat ik nu niet zo goed hoor. En dan alles twee keer moet vragen. Beetje ongemakkelijk, da’s al.” Maar het winkelmeisje is onbereikbaar, haar ogen gefixeerd op een herinnering aan otologisch leed, die met moeite in slaap was gesust en die ik nu wakker heb gemaakt.

Ik verlaat de winkel met een vleugje schuldgevoel over wat ik daar heb aangericht en over het feit dat mijn oor niet eens echt pijn doet.

3 gedachtes over “Small Talk in Vlaanderen (1)

  1. Pingback: Small Talk in Vlaanderen (2) | Een jaar in Rafelbunyol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s