Het Border Collie Brein

Sinds kort ben ik weer buitenshuis beginnen werken: ik geef vijf uur aan een stuk les, haal na het werk mijn dochter van school, neem haar mee naar het park, en zodra ze in bed ligt, doe ik het huishouden en ga ik mijn lessen voorbereiden.
Tijd om te schrijven blijft er daardoor niet echt meer over. Maar ik heb een geweldige ontdekking gedaan: ik ben veel minder moe. Ik liep de muren op tijdens mijn stay-at-home moederschap. Ik werd er gek van en doodmoe. Koken en kuisen: daar heb ik echt geen talent voor. En als je de hele dag alleen maar dingen doet waar je geen talent voor hebt… daar wordt een mens niet bepaald gelukkig van.

 
Nu sta ik weer voor de klas en moet ik 15 mensen 5 uur lang geïnteresseerd houden in een taal waar ze amper iets van kennen. Ik moet continu switchen tussen mijn tweede (Engels) en derde taal (Spaans). Ik moet humor gebruiken, psychologische trucjes, en veel empathie. Het is alle zeilen bij, en toegegeven: na die vijf uur ben ik ook wel moe. Maar het is een heel ander soort vermoeidheid. Want behalve mijn lijf heb ik ook mijn hersenen kunnen gebruiken.

 
Toen ik in het vijfde middelbaar zat, kochten mijn ouders een Border Collie pup. Iemand waarschuwde ons dat Border Collies werkhonden zijn. Je kan ze niet als een schoothondje de hele dag binnenhouden: ze zijn slim en hebben uitdagingen nodig. Je kon onze hond niet gelukkiger maken dan door spelletjes te spelen waarbij hij strategieën moest gebruiken. Het was een prachtig dier en een zeer trouwe bondgenoot. Hij stierf een half jaar voor ik naar Spanje verhuisde. Ik mis hem nog steeds.

 
En natuurlijk moest ik aan hem denken toen ik deze paragraaf las:

 
“Met een creatieve geest geboren zijn, is zoiets als een Border Collie hebben als huisdier: je moet het werk te doen geven, anders krijg je er gegarandeerd een hoop last mee. Geef je brein een klusje om handen, anders verzint het zelf wel een klusje –eentje waar jij misschien niet zo gelukkig mee bent (aan de zetel knabbelen, gaten graven, de postbode bijten, enzovoort.) Ik heb er jaren over gedaan om dit te leren, maar het blijkt dus zo te zijn dat wanneer ik niet actief iets aan het maken ben, ik actief iets aan het kapot maken ben (mijzelf, een relatie, mijn eigen zielerust).” Elizabeth Gilbert, Big Magic, p 171

 
Dat is iets om in het achterhoofd te houden, zeker nu ik een Border Collie dochter heb 🙂

7 gedachtes over “Het Border Collie Brein

 1. Myriam Dings

  Volgorde van de reacties:
  – haa! GOED nieuws!! ( wel graag meer uitleg!!)
  – ooh… Tibo…. water in mijn ogen…
  – een Border collie dochter?! 🙂 🙂 🙂

  Merci! merci! merci!!

 2. Tina

  Amai, Kath, terug voor de klas? Super nieuws is dat en heel gedurfd na zo’n lange pauze!
  En al zeker in het Engels én Spaans!
  Haha, en die 15 leerlingen houden je Border Colli-brein wel druk bezig he!

  Trouwens ook voor mij heel herkenbaar. Na een jaar te reizen, had ik echt nood aan werken, hoe raar dat ook mag klinken voor velen. Ik had nood aan een nieuw doel, een nieuw project, een nieuwe uitdaging,… Pas als die er zijn, leef ik ten volle en jij blijkbaar ook!
  Zalig dat je dat mag ontdekken en dat het je daardoor minder moe maakt.
  Les geven, geeft mij ook veel energie (vooral door het contact met de leerlingen), maar tegelijk vraagt het ook heel veel energie, dus starten met 5 uur, lijkt mij top! You go girl!

  1. Ja, jij bent er ook zo eentje he, daar zou ik geen seconde over twijfelen 😉
   Blij dat jij ook weer aan het werk bent -een wereldwijze juf voor de klas, da´s een schitterend kado voor die leerlingen.
   Maar eerst lekker uitrusten en genieten van de kerstvakantie 😉

 3. Pingback: Een Border Collie Brein in 1847 – Kattebelletjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s