Reclaam

Een tijdje geleden kwam ik terecht op de blog van Lekkende Kraan, waar een jaargenote jeugdherinneringen post. Het bleek een verslavende mix van melancholie, pijnlijke herkenning en droge humor. Warm aanbevolen dus!

 

Een paar voorproefjes:

 

“In haar kamer stond een ladekast. Ik wist dat in één van de lades haar badpakken lagen, want dat had ze me getoond. Ik wist niet dat dat tot de mogelijkheden behoorde, meerdere badpakken hebben. Zelf had ik er één, een goedkoop dat slobberde. Mijn moeder vond badpakken niet zo doorslaggevend.”

 

 “Stevens ouders waren boeren. Ik wist niet eens welke soort boeren: varkens of aardappelen of fruit. Het maakte ook niks uit. Mijn eigen ouders waren leerkracht, dus als het ooit tot een huwelijk kwam, was er sowieso niks om over te praten.”

 

 “In die tijd was het normaal dat je in het begin van de schoolvakanties informeerde naar de resultaten op het rapport. Scholen waren toen ook nog gewoon plekken waar kennis werd vergaard. Tegenwoordig is het allemaal complexer geworden. Kinderen mogen in geen geval herleid worden tot hun cognitieve vermogens en als ze slechte punten halen, heeft de zorgjuf het gedaan. In de jaren 80 en 90 waren we zo ver nog niet. Er was een groen schoolbord, banken in strakke rijen en methode-scholen waren iets voor mensen die hun eigen yoghurt kweekten.”

 

 

 

 

Advertenties

7 gedachtes over “Reclaam

  1. Drie hele mooie voorproefjes. Het eerste herinnerde me meteen aan een ‘voorvalletje’ op onze laatste Thailand-reis. We hadden een excursie geboekt met zijn tweetjes, en kwamen in een minibusje terecht met een tiental Duitsers en één Engels meisje. Ze was ergens vooraan in de twintig. Op een bepaald moment kon wie het wou in een zeer romantische pool gaan zwemmen. Zij direct in het water. Wij aan de kant :). Toen ze uitstapte zag ik pas dat ze zo’n slobberend badpak aan had. Veel te wijd, overal waren openingen waar je… tja, waar je werkelijk alles door kon zien. Zielig, vond ik dit toen. Zij had duidelijk maar één badpak in haar lade.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s