Twee sterren

“Niemand wil ons helpen,” zei de man in de rolstoel. “U bent onze laatste hoop.”

Wat leek hij jong om in een rolstoel te zitten. Hooguit vijfendertig. En ook de vrouw die bij hem was, had iets wat me van mijn stuk bracht, iets wat niet klopte. Misschien waren het haar glanzende, blonde haren, die niet bij haar grauwe huid en doffe ogen pasten, of was het iets wat ik in haar blik ontwaarde, iets wat ik niet kon thuisbrengen.

Tussen hen in zat het meisje. Ze was erg jong, een kleutertje nog. Haar voetjes zweefden hoog boven de grond, maar ze wiebelde niet met haar benen. Wat je van een klein meisje op een hoge stoel toch zou verwachten. Ze zaten met zijn drieën in de voor het overige lege wachtkamer.

“We weten dat het een ongewoon verzoek is, maar we hebben er heel lang en goed over nagedacht,” zei de vrouw. Ze hield de hand van het meisje stevig in de hare geklemd.

“Ziet u, wij komen voor onze dochter. Het is haar eigen idee.”

Ik keek geschrokken naar het muizenmeisje op die grote-mensenstoel.

“Ze is niet bang,” voegde de man er snel aan toe.

“Hoe oud is jullie dochter?” vroeg ik.

“Vier en een half.”

Ik herinner me nog haarscherp de dag waarop ik mijn eerste tattoo zette, in het schuurtje achterin de tuin van mijn grootouders. Een naald, ontsmettingsalcohol, een pak watten, een doosje lucifers en een flesje Oost-Indische inkt, meer had ik niet nodig. Ik tatoeëerde een spinnetje op mijn linkerelleboog, dat later geïncorporeerd werd in de jungle-tekening die van mijn schouder tot mijn pols vloeit. Een tijger, paradijsvogels, een krijsende aap, lianen. Maar dat spinnetje zit nog steeds op zijn plaats.

“Het spijt me,” zei ik, “maar ik tatoeëer geen kinderen,” en liep naar de deur om die open te houden voor de man in de rolstoel. Buiten passeerden de auto´s over de grijze kinderkopjes. Er hing regen in de lucht.

De vrouw liet voorzichtig de hand van het meisje los en ging rechtstaan.

“Wacht even voor u een beslissing neemt,” zei ze. “Laat ons het eerst uitleggen. Het enige wat ze wil, zijn twee sterren op haar arm. Twee kleine sterretjes, meer niet.”

“Waarom wil jij twee sterren op je arm?” vroeg ik aan het meisje, maar het kind bleef kaarsrecht op haar stoel zitten en fixeerde haar blik op de poster van een zeemeermin die boven de balie hing.

De man verliet nu ook zijn plaats en draaide zijn rolstoel naar mij toe. Ik merkte nu pas dat hij daarvoor niet aan de wielen moest draaien, maar dat hij een elektrische rolstoel had, die hij via een klein staafje met twee vingers kon besturen.

“Ik ben drie jaar geleden met ALS gediagnosticeerd,” zei hij. “De laatste tijd gaat het snel bergaf. En mijn vrouw…” Hij keek haar aan als om toestemming te vragen. Ze knikte.

“Bij mijn vrouw is onlangs kanker vastgesteld. Een zeer kwaadaardige.”

Plots begreep ik wat er anders was aan die vrouw. Ze droeg een pruik.

“We weten niet hoeveel tijd we nog hebben,” ging de man verder. “Maar wat ik wel weet is dat mijn dochter twee sterren op haar arm wil. Kunt u ons daar alstublieft bij helpen.” Die laatste woorden waren geformuleerd als een vraag, maar de diepe vermoeidheid in zijn stem liet zijn intonatie te snel zakken om ze nog als vraag te laten klinken.

Langzaam draaide ik mijn blik van de vader naar de moeder. En behalve het geheim van haar haren, begreep ik nu ook wat er in haar ogen verborgen lag. Het was verdriet. Maar ik had het niet herkend omdat het een soort verdriet was dat ik zelf nooit gekend had. Een duizend keer dieper soort verdriet.

Mijn God. Wat moet je met zo´n situatie.

Ik hurkte neer voor het meisje, en haalde diep adem terwijl ik een vraag probeerde te kiezen uit alle vragen die door mijn hoofd schoten.

“Je beseft toch dat een tatoeage voor altijd is?” vroeg ik uiteindelijk.

Ze keek me strak aan met grijze wolvenogen.

“Dat weet ik,” zei ze.

“Daarom wil ik het juist.”

 

 

29 gedachtes over “Twee sterren

 1. Voor wie zich afvraagt wat dit verhaal hier doet: ik bedacht dat het wel kort genoeg was om op de blog te passen, en aangezien het af is geraakt rond Allerheiligen en Allerzielen, is dat wel een mooie thema-post, niet?

  Ik heb het nog niet al te vaak herschreven, dus alle opmerkingen zijn welkom!

  En wat denk je… doet-ie-het of doet-ie-het-niet?

  Wat zou jij doen?

   1. Als papa zou ik dochterlief en mama op een avond als vandaag, zo rond zeven uur (het is nu toch wintertijd 🙂 ) mee naar buiten nemen. We zouden ons in een dikke winterjas hullen en ons op een dekentje leggen en naar boven kijken, naar de heldere sterrenhemel. Ik zou naar boven wijzen naar een punt recht boven ons hoofd en beloven dat we elke avond eens zullen knipperen met onze ster, speciaal voor haar. Enkel de dagen dat het bewolkt is zal ze het niet kunnen zien, maar we knipperen wel. En als ze ons mist zal ze enkel haar ogen moeten sluiten en denken aan die sterrenhemel. Ook dan zullen we er zijn voor haar.
    Zo’n tattoo zetten doet pijn, en ‘pijn’ is iets wat we haar nooit zullen aandoen…

 2. Ik dacht dat het het een vrouw was. Zeker is dat het meisje gen kik zou geven. En als ze het doet (hij?) dan zou ze er geen geld om vragen, en misschien zou dat wel een stilzwijgende afspraak zijn, zouden de ouders zelfs niet aanbieden om te betalen, zo moe ze zijn. Ik dacht nl. ook dat er iets met armoede was, ik dacht eerst dat dat haar daar een hint toe was (sociale clichés, I know).

   1. Bij mij is het ook een vrouw 🙂 Was pas toen ik in de reacties “hij” zag staan, dat ik plots besefte dat het helemaal nergens vermeld staat.
    Ik was er van overtuigd dat ze het doet, tot ik het einde van Thomas Pannenkoek las en begon te twijfelen.

 3. Pingback: Vertelnamiddag met “twee sterren” in Brussel – Kattebelletjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s