Guide to the Spanish: Only if it ´s enjoyable

“Anyone attempting to understand the Spanish must first of all recognise the fact that they do not consider anything important except total enjoyment.

If it is not enjoyable, it will be ignored.

Capable of finding boundless energy to satisfy this pleasure seeking, their enormous capacity for having fun results in any unexpected form of entertainment taking precedence over everything else.

Which means that they change their minds continually. Planning does not play any part in their lives. All that is predictable about the Spanish is their unpredictability.

When visiting the country you cannot act upon the old dictum “When in Spain do as the Spanish do”, because no-one knows what they will be doing next.” (Xenophobe´s Guide to the Spanish, p 5)

Voor een buitenstaander kan het soms moeilijk te begrijpen zijn waarom men hier stieren loslaat op straat, en er dan en masse rond gaat lopen. Het wordt nog moeilijker te begrijpen wanneer er tijdens die stierenlopen gewonden en zelfs doden vallen, en er een paar maanden later toch weer stierenlopen georganiseerd worden, in dezelfde straten, door dezelfde mensen. Het mechanisme hierachter is echter zeer eenvoudig: stierenlopen zijn opwindend en fun. En Spanjaarden zijn gek op plezier. Dodelijke verwondingen houden hen niet tegen, zo diep zit dat. (Trouwens, hoe groter de kans op bloed en drama, hoe opwindender het ganse spel, en daardoor extra fun.)

Hun onvoorspelbaarheid is voor hen geen reden tot bezorgdheid of irritatie. Integendeel, het maakt het leven hier een pak eenvoudiger, hoe contradictorisch dat ook moge klinken. Want als niemand voorspelbaar is, kan je gerust een paar steken laten vallen zonder dat iemand daar van opkijkt of je erop aanspreekt. Je leert improviseren, leven van dag tot dag, en als je echt niet weet wat je aanmoet met de situatie, dan ga je gewoon iets drinken op een terrasje.

Met veel verbazing horen ze verhalen aan over noorderlingen die in hun agenda kijken wanneer ze een afspraak maken om over twee weken naar de cinema te gaan. Dat moet je hier niet proberen, dat is gewoon onzin.

 

 

 

Advertentie

29 gedachtes over “Guide to the Spanish: Only if it ´s enjoyable

 1. Mrs. Brubeck

  Ik vind je logje verhelderend, maar blijf het toch niet zo goed begrijpen. Maakt ook niet echt uit, ieder zijn gebruiken, met dit verschil dat ik geen dieren pijn doe als ik naar de cinema ga..

  1. Maar er zijn ook massa ´s Spanjaarden die supergoed voor hun dieren zorgen hoor, en veel verenigingen die tegen dierenmishandeling zijn. In bepaalde dorpen hebben ze trouwens op verzoek van de burgers zelf de stierenlopen al afgeschaft, dus het gaat de goede kant op. Langzaam weliswaar, maar toch.

 2. Zolang het over vrije tijd gaat kan ik me daar helemaal in vinden 🙂 Maar ik werkte met Noord-Spanjaarden en eigenlijk gedroegen die zich professioneel ook soms zo (als in geen strikte timingafspraken maken). Buitengewoon vervelend 🙂 Maar wel spannend.

  1. Ik heb ooit met een Spanjaard gepraat die in Antwerpen in een bedrijf was beginnen werken, en die zei: “Als een vergadering hier om 14.00u begint, dan is iedereen al aanwezig om 13.50u!” Hij kon daar niet van over 🙂

 3. Over cultuurverschillen valt weinig te discussiëren. Ieder land heeft zo zijn vertrouwde gewoontes die andere landen niet begrijpen. En je hoeft daar niet ver voor te gaan. Ik verhuisde van Oost-Vlaanderen (B) naar Zeeuws-Vlaanderen in NL. Ben echt geschrokken in het begin van de grote verschillen…
  En zeggen dat ik nu zo graag pindakaas lust, terwijl ik dat vroeger zo vies vond…

 4. Heerlijke rubriek, ik hoop dat er nog veel volgt uit dit boekje.

  2 bedenkingen:

  (1) ik hoop dat je je man al enigszins kende voor je dit boekje las, want ehm als dit de prospecten waren: ‘If it is not enjoyable, it will be ignored. ‘ ; ‘they change their minds continually’ :)?

  (2) dit is mijn lievelingsstukje in uw stukje: ‘als je echt niet weet wat je aanmoet met een situatie, dan ga je gewoon iets drinken op een terrasje’. Jaaah! Ik kwam als twintiger toevallig terecht in het zuiden van Europa en inderdaad, zo is het. Het is nog steeds een karaktertrek in mensen die me zeer dierbaar is, en die me in het moeilijke Brussel toch altijd overhaalt om te blijven, omdat de mensen dat hier precies ook nogal goed kunnen, op café hangen.

  Ik heb heimwee naar de zuiderse dagen en mijn zuiderse vrienden, nu.

  1. Ik geloof het soms zelf niet helemaal, maar ik heb blijkbaar de enige Zeer Punctuele Spanjaard van dit hele land te pakken 🙂 Als we te laat komen, ligt het aan mij, want hij wil altijd goed op tijd zijn, hij vindt laat komen onrespectvol. Wat ook voor discussies zorgt, want dat de keren dat wij op tijd waren en dan een half uur of een uur op zijn vrienden hebben moeten staan wachten, kan ik al niet meer op mijn twee handen tellen. Dus als we ergens naartoe moeten, wordt hij zenuwachtig omdat ik niet voortdoe, en ik word ambetant omdat ik weet dat we daar toch als eersten en waarschijnlijk enigen gaan toekomen 🙂

   1. Oe, misschien kan er eens een stukje komen over hoe succesvol ruzie maken met een Spanjaard? Maar ja, die van jou is dus atypisch. Misschien moet jij de Spaanse rol op jou nemen dan.

    Grappig trouwens, door alle verhaaltjes hier over het dorp had ik de indruk dat alles op wandelafstand ligt en jullie sociale leven zich uitsluitend in het plaatselijke café afspeelt dat je vanuit het raam ziet liggen, ongeveer. Ietwat beperkte visie, eventueel.

   2. Ons succesvol ruziemaken is voor een groot deel gebaseerd op het adagium “choose your battles” 😉
    En je hebt daar wel een juist beeld van hoor, mijn leven speelt zich momenteel vooral in het dorp af. De vrienden van mijn man wonen in Valencia, maar ik heb alsmaar minder goesting om in de auto te stappen en naar daar te rijden. Ben liever de hele dag aan het fietsen en wandelen: naar de kleuterschool, de winkel, de muziekschool, het park, de taalacademie twee dorpen verderop waar ik les geef,… Heerlijk, alles zo dichtbij hebben! Ik vind dat echt een enorme luxe.

   3. Zo maak ikzelf ruzie met mijn zoon. ZO werkt dat dus met jongens en mannen (onfeministisch want veel te rollenbevestigend inkoppertje)…

    Ik las laats ergens nog eens iets over iemand die echt enthousiast was over wandelen en de traagheid en (soms) saaiheid die dat afdwing. Ik vind het verbazingwekkend hoe snel mijn zoon gewend geraakt is aan langere afstanden, en het nu heel gewoon vindt. Ik weet nog hoe kwetsbaar ik hem vond als baby, en hoe ik dacht: zelfs met de fiets gaat het leven eigenlijk te snel en te flitsend aan hem voorbij.

   4. Dat is zo, wandelen is zowat het meest onderschatte medicijn dat er is, vind ik. Als ik overstuur ben, werkt er niks zo goed om me te kalmeren als een wandeling maken. Da´s eigenlijk strategie twee van het succesvol ruziemaken: als het te hoog oploopt efkes rond de blok gaan wandelen.
    Ik wandel ook veel met Elena. Van de muziekschool naar huis is toch wel een dik kwartier stappen en bovendien laat op de avond, maar ze doet dat zonder morren omdat we gewoon de hele tijd aan het praten zijn. Echt heel fijn. En goed voor de bloedsomloop 🙂

 5. Deze berichtjes hebben mij de gids over de Zwitsers doen bestellen; ben eens benieuwd wat daar in gaat staan 🙂

  Dat stierenlopen en -vechten begrijp ik van geen kanten, maar de Noord-Europeanen kunnen wel veel leren van hun relaxe manier van leven en losse agenda.

  1. Ben benieuwd naar wat je van de gids over de Zwitsers vindt! Dat zal inderdaad wel een heel andere mentaliteit zijn 😉
   Dat stiernlopen begon ik wel een beetje te begrijpen toen ik hier woonde en het recht onder mijn balkon gebeurd -het is echt wel impressionant. Al ben ik er geen voorstander van, want uiteindelijk zien die beesten ook af, natuurlijk. Maar stierenvechten in de arena, dat is alleen maar zielig, hoe ze die dieren daar afmaken. Daar kan ik zelfs geen greintje begrip voor opbrengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s