De liefde voor (bepaalde) boeken

Ik ben een dierenvriend, maar dat wil niet zeggen dat ik per definitie van alle dieren hou.

“Ik begrijp het niet,” zei de moeder van een ex-lief ooit, verwijzend naar mijn koele behandeling van haar schoothondje. “Ik dacht dat Kathleen zo´n dierenvriend was?” Maar het is met dieren zoals met mensen: sommige karakters botsen, anderen klikken samen als Maagdenburgse bollen.

En met boeken gaat het net zo: ik ben pro boeken en général, maar er zijn er die ik zonder pardon in de papiercontainer gooi, omdat ik vermoed dat ze in een tweede leven als schoolschrift een waardevoller bestaan zullen leiden. Maar er zijn evengoed boeken waar ik verliefd op word, en die liefde manifesteert zich op de volgende manieren:

 • Ik schrijf of onderlijn erin met potlood
 • Ik neem het boek mee in mijn handtas om het buitenshuis voort te kunnen lezen, zodat er ezelsoren aan komen
 • Ik besteed aandacht aan de keuze van de bladwijzer
 • Ik ga op zoek naar andere boeken van dezelfde schrijver/schrijfster

Over het algemeen ben ik geen fan van veel spullen bijhouden, maar deze boeken hou ik bij, of koop ik aan als ik ze gelezen heb maar zelf nog niet heb. Boeken die me…

 • …hebben doen huilen (één traan volstaat)
 • … iets bijgeleerd hebben waardoor ik het leven iets beter begrijp
 • … iets bijgeleerd hebben waardoor mijn leven iets vlotter verloopt

 

Omdat ik gezien heb dat er hier onder de lezers ook een paar boekenfans zitten, dacht ik van eens een lijstje met mijn all time favourites te grabbel te gooien (en daarmee te maskeren dat Het Plan in een zeer trage fase zit, maar zoals jullie weten ligt dat aan de zomer en het feit dat het schooljaar hier VEEL TE LAAT begint).

Hier gaan we:

Fictie:

 • Minoes (Annie M G Schmidt)
 • De Gebroeders Leeuwenhart (Astrid Lindgren)
 • Kruistocht in Spijkerbroek (Thea Beckman)
 • Matilda (Roald Dahl)
 • Winnie-the-Pooh (Alan A. Milne)
 • The Woman Who Walked Into Doors (Roddy Doyle)
 • The God of Small Things (Arundhati Roy)
 • Life of Pi (Yann Martel)
 • Never Let Me Go (Kazuo Ishiguro)
 • Far From The Madding Crowd (Thomas Hardy)

Non fictie:

 • The Tending Instinct (Het knuffelinstinct) (Shelley Taylor)
 • The Age of Empathy (Een tijd voor empathie) (Frans De Waal)
 • Awakening The Buddha Within (De Ontwakende Boeddha) (Lama Surya Das)
 • Emotional Intelligence (Daniel Goleman)
 • The Highly Sensitive Person (Hoogsensitieve Personen) (Elaine N. Aron)
 • The Migraine Brain (Carolyn Bernstein)
 • The Macho Paradox (Jackson Katz)
 • Neurosis and Human Growth (Karen Horney)

Wat mij eraan doet denken: waarom krijgen we op de middelbare school geen leeslijst non-fictie voorgelegd? Hoe waardevol zou het zijn als elke tiener reeds een paar boeken over psychologie achter de kiezen had alvorens aan het (z)ware leven te beginnen?

En nog een vraag: hoe zit dat bij jullie?

Wat zijn jullie favorieten?

 

 

 

 

 

24 gedachtes over “De liefde voor (bepaalde) boeken

 1. Er zitten in jouw lijstje nogal wat titels waarvan ik ook fan ben. The God of Small Things bijvoorbeeld. Eén van de beste literaire romans die ik ooit las. Als kind las ik dezelfde dingen graag die jij opsomt. En wat die non-fictie betreft … de laatste jaren dat ik les gaf, moesten mijn leerlingen rond één zelfgekozen thema zowel een roman als een non-fictieboek lezen. 🙂
  Voorts heb ik alles van Jane Austen graag gelezen, maar ook Schitterende ruïnes. Ik lees het liefst in het Engels, maar wissel Nederlandstalige en Engelstalige periodes een beetje af.

   1. Ja, dat is het zeker… in mijn tijd moesten we Xanthippe van Paul Lebeau lezen… een onbegrijpelijk boek… Hoe is het mogelijk om jongeren zo te ontmoedigen? Laat hen lezen wat ze graag lezen, dat is motiverend.
    Ook ik vond nogal wat boeken op je lijstje terug die ik heb gelezen.
    Momenteel lees ik verhalen over vrouwenlevens in het boek ‘Stilte’ van Alice Munro. Haar schrijfstijl bevalt me zeer.

  1. Is echt goed he 🙂 Ik las het in de zomer dat ik naar Spanje verhuisde, we woonden toen de eerste maanden zelfs vlak aan de zee. Ik kon het ruisen van het water horen terwijl ik in dat boek op de oceaan zat… En ik herinner me nog perfect het moment dat ik doorhad wie die tijger eigenlijk was. Bangelijk.
   Ben benieuwd naar je lijstje 🙂

 2. Ik herken veel favorieten in je fictielijstje. Qua nonfictie lees ik eigenlijk bijna alleen maar over geschiedenis en mythologie en zo, en reisverslagen. Op mijn lijstje zou zeker And the Ass saw the Angel van Nick Cave staan, en zowat alles van Nabokov, 100 jaar eenzaamheid van Gabriel Garcia Marquez, Lieve Joris’ boeken over Congo, het Gilgamesj-epos, zowat alles van Clive Barker, American Gods van Neil Gaiman, … het zou een lange lijst worden denk ik 😉

 3. Ziezo. Enkele boeken die ik geweldig vind:

  Yann Martel – Het leven van Pi
  Sandro Veronesi – Kalme chaos
  Stefan Hertmans – Oorlog & terpentijn
  Jeroen Olyslaegers – Wil
  Bernard Dewulf – Kleine dagen
  Herman Koch – Het diner
  Saskia De Coster – Wij en ik
  Erik Vlaminck – Suikerspin
  Dan Brown – De Da Vinci Code (toen heb ik de leesmicrobe te pakken gekregen!)

  Ik voel me trouwens meer en meer aangetrokken tot poëziebundels. Ik schrijf ook meer poëzie dan vroeger. En ik ben ook fan van Nick Cave. 🙂

  1. Nice, thank you!
   Wat poëzie betreft ben ik een grote fan van Herman De Coninck, die zijn verzamelde werken heb ik hier wel ergens liggen…
   ´t Zou wle tof zijn moest uwen bundel daar op een dag bij komen te liggen he 😉

   1. 😀Ik geef toe dat ik graag ooit een bundel zou uitbrengen. Maar het is geen doel. 😅 Gewoon tekstjes delen met jullie en op een platform als Azertyfactor is ook goed. Maar het is goed om weten dat ik, naast mijn ouders, al een koper heb. 😉

 4. Och, wat een leuk onderwerp om over te lezen alweer.
  Ik heb erover nagedacht, over mijn eigen lijstje. Oké, ik heb er misschien wat uitvoerig over nagedacht 🙂 Voor de verkorte versie hier zal ik de Nederlandstalige titels weglaten.

  Over het algemeen en kort kan ik zeggen dat ik deze lijst meestal als basis gebruik, los van de boeken die me toevallig kruisen: “1001 boeken die je gelezen moet hebben”. Dit is een ongelooflijk competitieve en stomme titel, maar verder is het heel goed. Omdat het zo’n groot getal is, beslaat de verzameling én goede boeken die je altijd al wou lezen én boeken waarvan je niet wist dat ze bestonden maar die je nu onmiddellijk wil lezen én boeken die je niet kende, die je niet bijzonder enthousiasmeren maar die je toch een kans geeft (en je dan laaiend enthousiast maken) én een paar boeken die tegenvielen. Een paar persoonlijke titels uit de categorie ‘kende ik niet maar hebben me bijzonder veel plezier gegeven’:
  Jean Cocteau – Les enfants terribles (geweldig, zo’n broeierige sfeer)
  Salinger (ben de voornaamletters even kwijt) – Franny en Zooey (in mijn ogen een schoolvoorbeeld van hoe de perfect opgebouwde roman eruitziet)

  Tot slot is er de zwaar onderkende categorie ‘net geen kinderliteratuur (ook onderkend overigens, wat dom is, want ik denk dat de kinderboeken die ik las nog altijd de allergrootste stempel gedrukt hebben, hoeveel “betere” boeken ik inmiddels ook al gelezen heb) maar ook net geen volwassenliteratuur.’ Daar heb ik in de jaren van rijping vrij veel van gelezen. Dat leek me toen tijdsverspilling maar nu ben ik ermee in mijn nopjes, want het was niet hetzelfde geweest als ik die titels voor het eerst had gelezen als volwassene. Uit een groot aanbod was en is dit mijn liefste boek:

  Joanne Horniman, die 2 werkelijk prachtig, prachtig dromerige boeken schreef over 2 zusjes, waarvan eentje een jonge alleenstaande moeder (en ja, ik las dit boeken voordat het me zelf overkwam). Beide zussen houden enorm veel van lezen en de boektitels die in deze boeken vermeld worden, zijn de eerste jaren van mijn volwassen leesleven een serieuze leidraad geweest. Ik leerde door dit boek bvb ook Elvis Costello kennen (!!). Zelfs de nogal cliché aandoende titels, zeker in Nederlandse vertaling, vind ik niet erg, zo goed vond en vind ik dit boek. Voor mij persoonlijk is het een drieluik met de derde titel ‘Mahalia’, waarin een baby van een tienervader centraal staat, en verder de eenvoud van het dagelijkse leven met een kind. Hmm, nu ik erover nadenk zijn die boeken wel echt de basis van mijn volwassen leven geworden, hoewel ik natuurlijk nooit had gedacht dat zovéél zou kunnen gaan dienen als basis.

  (en ik heb me zwaar ingehouden om niet nog meer te schrijven, en toch nog zo’n lap tekst!!)

  1. Meid, ik ben altijd zo blij met jouw lappen tekst! 🙂
   De andere titels die je hier niet ehbt kunnen schrijven, mag je me gerust doormailen, ik ben er echt benieuwd naar! En heel interessante tips heb je hier gegeven, die komen op de wish list… Wat mooi dat ze zo in je leven verweven zijn, dat is toch wel bijzonder. En ik ben het met je eens dat kinder,- en jeugdboeken vaak ondergewaardeerd worden, de echt goeie althans. Het is niet gemakkelijk om een goed boek voor kinderen te schrijven. Ik verbaasde me er zelf over dat in mijn lijst ongeveer de helft wordt ingenomen door boeken die ik in mijn jonge jarenheb gelezen. Dat heeft toch blijkbaar wel een sterke impact.

 5. Ik zit momenteel halfweg Amerikanah van Chimamanda Ngozie Adichie. Wat een eye opener! En wat is dat prachtig geschreven! Daar word ik helemaal nederig van. Het zal nog wel even duren eer ik de moed bijeenraap om zelf nog eens wat te schrijven. Maar intussen geniet ik elke avond van haar talent om mensen en situaties te typeren en van haar prachtige zinnen. Het is zo’n boek dat ik alsmaar trager ga lezen om het einde toch maar uit te stellen.
  Het gaat trouwens ook over bloggen. Meer zeg ik niet.
  Ik las eerder al Paarse hibiscus en Het ding om je hals, maar na dit boek wil ik niet alleen alles van haar lezen, maar ook opnieuw die eerdere boeken, nu met andere ogen.

 6. Pingback: Beknopte kroniek van een spirituele evolutie – Kattebelletjes

 7. Oooh, boekeninspiratie! Ik ga alle titels die ik niet ken meteen eens opzoeken 🙂

  Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman las ik nog niet, maar haar Hasse Simonsdochter was wel een van mijn favorieten vroeger! Ik schreef zelf al een tijdje geleden ook een blogje met 10 “bepalende” boeken: lepetitrequin.com/10-boeken/
  En inderdaad: die lijst bevat toch ook wel een relatief groot aantal boeken die ik als kind/puber las. Nochtans lees ik nu nog steeds veel, maar is de impact precies toch iets minder. Misschien omdat ik als kind ook heelder verhalen bij elkaar fantaseerde op basis van de boeken die ik las, waardoor het verhaal veel meer blijft hangen?
  Al neemt dat niet weg dat ik ondertussen weer al wat boeken aan dat (sowieso al sterk ingekorte) lijstje kan toevoegen 🙂 Meest recente zijn Allerzielen van Cees Nooteboom en Een vrouw op de vlucht voor een bericht van David Grossman.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s