Een recept! Voor COCA dan nog!

Ooit bracht ik een Canadese vriendin mee naar mijn schoonouders. Mijn schoonmoeder vroeg of ze wat coca wou. “Zelfgemaakt,” voegde ze eraan toe. Mijn vriendin keek verbaasd. “Brouwt jouw schoonmoeder haar eigen coca cola?”

De reactie van mijn vriendin was nog een heel onschuldige. Toen ik hier zelf net was aanbeland, dacht ik bij het woord coca meteen aan cocaïne. Maar al snel bleek dat het gewoon om een biscuit ging, een cake. En geeneens spacecake. Gewoon een gebak gemaakt met olijfolie in plaats van boter.

Dus voor wie er zin in heeft: hier een recept voor authentieke Spaanse coca de limón.

Je hebt voor dit recept geen weegschaal nodig. De hoeveelheden worden allemaal afgemeten met het yoghurtpotje. Dat moet je dus wel bijhouden. Ik giet altijd eerst de yoghurt in een apart kommetje en maak het potje schoon met keukenpapier, zodat de andere ingrediënten er niet aan blijven plakken.

Citroenyoghurt is het lekkerste, maar ik weet niet of je die in België kan vinden. Gewone yoghurt zal anders ook wel werken. (Banaanyoghurt heb ik ook eens geprobeerd, maar dat rook niet lekker nadien.) Het potje dat ik altijd gebruik is er een van 125 g.

Ingrediënten:

3 eieren

1 potje citroenyoghurt

olijfolie (1 yoghurtpotje)

suiker (2 yoghurtpotjes)

bloem (3 yoghurtpotjes)

bakpoeder

1 citroen

bloemsuiker om nadien over de coca te strooien

 

Werkwijze

Breek de eieren in een kom, en meng ze met de suiker.

Voeg de yoghurt en de olijfolie toe. Goed mengen.

Maak de citroen schoon en rasp de schil eraf. Voeg de schil toe aan het mengsel.

Voeg de bloem en het bakpoeder toe. Liefst gezeefd. Goed mengen.

Bestrijk de binnenkant van een ovenschaal met boter. Bestrooi met bloem.

Giet het deeg in de ovenschaal. Bak 40 minuten (best zelf een beetje in het oog houden hoe lang het nodig heeft) in een voorverwarmde oven op 180 graden.

En… bon profit!

 

Advertenties

16 gedachtes over “Een recept! Voor COCA dan nog!

  1. Ziet er goed uit Kathleen.
    Geen boter is een pre vind ik, maar 250 gram suiker…. ik weet het niet.
    Misschien lukt het ook wel als ik de hoeveelheid suiker halveer. Ga ik eens uitproberen.
    Bedankt voor het delen van het recept.

  2. Me parece muy rico, ¡Quiero probarlo! (¿La?)
    Tenía una experiencia similar con las hojas de coca, ahora me recuerdo y me hace sonreír . 🙂
    (Nee, ik weet ook niet goed waarom ik overschakelde op Spaans, het zullen de herinneringen zijn)

  3. ¡Gracias! Ga ik zeker eens uitproberen (oh boy, mijn Spaans zit ver als ik zelfs dat al niet meer spontaan kan vertalen…)

    En ook wel: moeha voor cocaïne! Hoe goed kende je je schoonfamilie toen al? Want denken dat je bij de Spaanse Escobars beland bent… 😉

  4. Rowan

    Gisteren geprobeerd met veel reserves (want olijfolie???) maar superlekker én ook nog eens erg eenvoudig te maken. Alleen moet ik iets verzinnen om de bloem in dat yoghurtpotje te krijgen. Een lepel gebruiken ofzo, uit het pak rap rap rechtstreeks in dat potje gieten was niet mijn beste idee 😀.

    1. Zalig, zo leuk dit te lezen!!
      Haha, ja, dat van die bloem kan ik me levendig voorstellen 🙂 Scheppen met een lepel is een goed idee. Ik heb er zelf na de eerste poging moeten leren van dat potje tussendoor goed schoon te maken, want dat was me ook een geknoei… Maar ´t is idnerdaad lekker he 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s