Aquarius (1)

Vanmorgen zijn hier dus drie boten met vluchtelingen aangekomen.

Ze werden opgewacht door medisch personeel en politie. Je kan je niet voorstellen hoe opgelucht ze van die boten kwamen, want ze hadden de dood in de ogen gekeken. Humanitaire medewerkers legden hen in het Engels, Frans en Arabisch het wat en hoe uit van de drie documenten die hen bij aankomst gegeven werden: een aanvraag voor een verblijf van 45 dagen in Spanje, een formulier voor asielaanvraag in Spanje, en een formulier voor asielaanvraag in Frankrijk.

De Standaard noemt dit “een nauwkeurig geregisseerd evenement” dat “waarschijnlijk een eenmalige uitzondering” zal zijn. Ik vind het doodjammer, dat belerende, bekritiserende stemmetje. Die “Och, maar het zal niet duren, hoor”. Ik weet ook niet of het zal duren, maar daar gaat het niet om.

Niemand weet hoe het hier zal lopen met Sánchez aan het hoofd, maar ik weet wel dat deze Valenciaanse regering al jarenlang duidelijk maakt dat ze bereid is om vluchtelingen op te vangen, en dat dat vanuit Madrid steeds afgeblokt werd. En nu is er een andere regering, en één van de eerste dingen die er gedaan worden is die bootvluchtelingen binnenhalen.

Ik ben fier dat ik in een land woon waar na zovele jaren eindelijk die corrupte PP werd buitengekeild, en waar deze mensen ontvangen werden die niemand anders wou binnenlaten.

Ik vind dat schitterend.

Het gaat er niet om of het zal duren. Het gaat erom dat ze het gedaan hebben.

In verband met dat hele vluchtelingen/migratie-debat: onlangs een mooi interview tegengekomen met Sofie D´Hulster, over de vluchtelingenkampen in Calais en Duinkerke.

24 gedachtes over “Aquarius (1)

 1. Eigenlijk niet. Het gaat e rniet om of ze het gedaan hebben. Het gaat erom of het vol te houden is. En of deze nieuwe regering het niet uit “opportunisme” deed. Wat ik niet zeg he.
  Maar als het niet vol te houden is op langere termijn dan is het geven van valse hoop voor al wie na Aquarius komt een verkeerd signaal.
  MIjn mening. Ik wou ze gewoon even geven. Omdat ik ze kwijt wou. Ondanks dat ze niet in lijn ligt met de jouwe.

  1. I know, geen probleem hoor 😉
   Ik weet dat veel mensen zo denken, en dat dat ook het discours is dat in Europa aangepookt wordt.
   Daarom heb ik die video van Sofie D´Hulster en die van José Mujica erbij gezet.

   Echt waar, er is zoveel rijkdom in Europa, maar het wordt zo slecht verdeeld… De rijken houden mekaar gewoon de hand boven het hoofd. Er wordt op hoog niveau zoveel geld verduisterd. Er gaan hier nog veel boten mogen binnenkomen voor die mensen het geld zouden opmaken dat corrupte politici hier doorheen de jaren in hun zakken gestoken hebben hoor. En het is ook niet de bedoeling dat elke immigrant voor de rest van zijn leven op kosten van de staat hier komt leven he. Die mensen willen ook gewoon een job en voor zichzelf kunnen zorgen. En daardoor bijdragen aan de maatschappij.

   1. Op zich denk ik dat je aanhangster bent van een bepaalde stroming en dat mag, ik heb daar geen probleem mee. Ik zit in een andere stroming, ik geef dat toe.

    Persoonlijk benader ik dit probleem niet van een financiële kant, dat is mogelijks oplosbaar. Het probleem voor mij zit hem eerder sociaal en demografisch. Als maatschappij zijn we niet klaar. En ik heb geen zin om mijn dochter in de toekomst overal met de auto rond te voeren omdat onze veilige wereld een onveilige smeltkroes geworden is door verschil in gewoontes en background.
    Ik bekeek even je cijfers en zie ook nergens US, Japan, Australië, China, Rusland,…
    Ik ben niet beslagen in de materie van migratie en oplossen wereldproblemen en oorlogen. Ik geloof wel rotsvast in het verhogen van onze financiële bijdrage aan “ontwikkelingsheropbouw” voor de door ons historisch achtergelaten “schade”.
    Zeer zwaar thema dat je hier aanhaalde.

   2. Ik weet dat het een zwaar thema is, maar het staat hier (vrijwel letterlijk) voor de deur natuurlijk… Ik denk dat het belangrijk is om erover te praten, en dat we allemaal onze verschillende meningen kunnen geven, en ze zo bijsturen. Zodat al die stromingen misschien kunnen samenvloeien tot één grote stroom…?

    Ik begrijp je opmerking over veiligheid, maar ik ben het er niet mee eens. Ik ga hier even heel bruusk zijn: zelf ben ik ooit aangerand door een Belg, iemand die ik goed kende. Heeft me meer dan 15 jaar gekost om erover te geraken. Dutroux was een Belg. Ronald Janssen was een Belg. De vijf jongemannen die in 2016 tijdens de feesten van San Fermin een meisje verkrachtten, waren allemaal Spanjaarden.

    Ik zeg niet dat alle mannen uit andere continenten engeltjes zijn, maar we moeten echt af van het idee dat die mannen gevaarlijker zijn dan onze eigen europese mannen. Want dat geloof ik echt niet. Overlaatst ben ik nog ´s avonds na een feestje weer naar huis gebracht door een jonge Pakistaanse taxi-chauffeur. Heel aangenaam gesprek mee gehad. Moet je echt eens proberen, praten met migranten. Ik heb dat al zo vaak meegemaakt, ook heel vaak in België. Die bloeien open als je met ze praat. Ik weet nog goed wat een stel Marokkaanse schooljongens me zei op de tram naar Merksem: “Allez mevrouw, gij praat tenminste met ons.” Echt waar, ik dnek dat het grootste probleem een gebrek aan communicatie is. Basic street talk. Mensen die zich thuis voelen in een gemeenschap en het gevoel hebben dat ze iets bijdragen aan die gemeenschap gaan niet voor meer onveiligheid zorgen, denk ik.

   1. Klopt. En dat is jammer. Ze proberen nu Malta te pushen hun steentje bij te dragen, denk ik. Maar ook:
    *er werden vandaag 700 vluchtelingen aan de Spaanse kusten opgevangen (http://www.elmundo.es/espana/2018/06/25/5b31269422601da63d8b4656.html),
    en Catalonië heeft zich bereid verklaard minstens 1800 vluchtelingen op te vangen (http://www.elmundo.es/cataluna/2018/06/24/5b2fc842268e3ee07a8b458a.html). Ik weet niet hoe politiek geladen die zet is, maar soit.
    Ik snap echt niet dat dta vanuit Europa niet allemaal wat beter gecoordineerd kan worden. Hier aan het strand staan en denken “in dit water zijn de laatste vier jaar 16.000 mensen verdronken”… Daar wordt een mens ongelooflijk moedeloos van.

 2. Alle respect voor de actie, maar ook ik ben overtuigd dat Europa niet alle miserie van de wereld kan oplossen. Een betere spreiding wereldwijd ware meer aangewezen. Nog beter: de problemen ter plaatse proberen op te lossen zou de noodzaak aan vluchten serieus stillen.

  1. De problemen ter plaatse aanpakken is inderdaad het eerste wat moet gebeuren. Maar wat een spreiding van de vluchtelingen betreft: de vluchtelingen die naar Europa komen, dat is een FRACTIE van de vluchtelingen wereldwijd (zie bijvoorbeeld: https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2017/03/27/518217052/chart-where-the-worlds-refugees-are)
   Bovendien heeft Europa eeuwenlang via kolonisatie en imperialisme andere landen leeggezogen; in feite is onze rijkdom voor een groot deel opbouwd dankzij wat wij in de arme landen zijn gaan halen (en België he, denk maar aan Kongo). Maar nu er aan onze deur geklopt wordt om wat van die rijkdom te delen, wordt de deur vergrendeld. Dat is zeer droevig. Tjidens WO I en II gingen er vanuit Europa ook massaal veel mensen op de vlucht, net zoals die vluchtelingen nu. Enkel en alleen om historische redenen is het onze morele plicht die mensen te helpen.

 3. Ik denk soms : probeer mensen vooral te helpen in hun heimat, hoe groot moet de eenzaamheid aanvoelen als je zo ver van huis en cultuur het nieuwe geluk moet zoeken….
  Gelukkig zit ik niet in de politiek, ik zou begot niet weten hoe dit groot menselijk drama aan te pakken.

  1. Ik denk dat ook, dat je in de eerste plaats moet helpen om het in eigen land weer in orde te krijgen. Want de meeste mensen willen helemaal niet hun eigen land verlaten. Ze doen dat alleen als de miserie te groot is of als ze echt geen toekomst zien. Maar wat doen we in Europa? We zitten allemaal naar de wereldbeker voetbal te kijken, georganiseerd door Rusland, dat al sinds 2015 bombardementen uitvoert in Syrië. Maar de mensen die daarvan gana lopen, laten we verdrinken op zee. Ik kan daar echt met mij verstand niet bij. En vooral met mijn hart niet, eigenlijk.

 4. Ook ik meen dat we echte vluchtelingen niet aan hun lot mogen overlaten, maar ongelimiteerd iedereen in Europa opvangen is geen oplossing. De afgelopen jaren heb ik meerdere stukken over dit vraagstuk geschreven in een poging om met realistische en constructieve suggesties te komen.
  Zowel links als rechts heeft echter de stellingen ingenomen. Weinig mensen in beide kampen zijn bereid om verder te kijken dan het eigen gelijk.
  Overigens vind ik dat Artsen Zonder Grenzen ondemocratisch bezig is.

  1. Ik vind ook niet dat je zomaar iedereen die komt aankloppen een uitkering moet geven, en natuurlijk moeten mensen gescreend worden vooraleeer ze een verblijfsvergunning krijgen.
   Ik krijg hier in Spanje ook geen uitkering of wat dan ook (maar wel gratis gezondheidszorg).
   Maar er is nog steeds een groot verschil tussen iedereen zomaar binnenlaten en mensen laten verzuipen op de Middellandse Zee.

   Waarom vind je dat Artsen Zonder Grenzen ondemocratisch bezig is?

 5. jan verbiest

  even mijn idee in ’t kort:
  -Europa zou veel meer vluchtelingen kunnen opvangen, als er een duidelijk en afdwingbaar spreidingsplan zou zijn, maar de ultra-rechtse populistische politiek houd dit tegen (ofwel écht zoals Hongarije, Polen… of in woorden zoals Belgie). Het kàn niet dat europa de problemen blijft afschuiven op de zuiderse landen.
  -je ziet maar wat een kleine verschuiving in politiek kan doen
  -wat de spaanse politiek betreft: ik hoop dat Podemos het been niet blijft stijfhouden en gaat samenwerken met PSOE, en vooral dat de kiezers zich niet laten verleiden door Cuidadanos (wat voor mij toch overkomt als een PP light).

 6. Pingback: Era of Disruption: “Awkward black girl” | Kleine Atlas

 7. “Het gaat er niet om of het zal duren. Het gaat erom dat ze het gedaan hebben.”
  Bedankt om kort, maar krachtig te verwoorden wat in mijn hoofd zat.

  Ik kon mij tijdens mijn Erasmusuitwisseling soms wat lastig maken op Duitsers van mijn generatie die rondliepen met een schuldgevoel over WOII. Zij waren tenslotte niet degenen die zelf iets mis gedaan hadden, dus waarom een schuldgevoel meedragen alsof zij persoonlijk joden hadden vergast? Maar, en dat wordt momenteel in Europa volgens mij te makkelijk genegeerd, het is niet omdat je er zelf geen schuld aan hebt, dat je geen verantwoordelijkheid moet opnemen. Is het onze (als in: persoonlijke) fout dat Leopold II Congo leeg roofde? Nee, dat is het niet. Maar dat neemt niet weg dat het wel heel gemakkelijk is om er geen verantwoordelijkheid voor op te nemen, om op het moment dat er hulp nodig is, eenvoudigweg je rug te keren naar wie er om vraagt en gewoon verder te genieten van de rijkdom die je hebt door wat er vroeger gebeurd is of nu gebeurt.
  En dus vind ik het schitterend dat Spanje de rug niet gekeerd heeft!

  (Verder ga ik wel nog wat juichen voor de Belgen en de Zwitsers op het WK, al is het maar omdat dat soort evenementen er even voor zorgt dat er gesproken wordt over België i.p.v. over Vlaanderen versus Wallonië. En teken ik tegelijk petities van Amnesty International over de behandeling van een aantal verdedigers van mensenrechten in Rusland, omdat het makkelijk is om mijn ogen even te sluiten en enkel voetbal te zien, maar mijn hart daar pijn van krijgt)

  1. Inderdaad, mon petit requin, dat heb je goed gezegd!
   Wat het WK betreft vind ik het ook moeilijk om niet te kijken, want de buren kijken allemaal samen, dus als ik dan de enige ben die niet komt, lijkt dat meer op mijn buren afwijzen dan Rusland afwijzen. Mijn strategie is momenteel: elke keer wanneer mensen me aanspreken over de Belgische ploeg, dan laat ik vallen dat ik het niet zo volg omdat ik het er moeilijk mee heb dat het in Rusland gebeurt. En dan verwijs ik naar wat Rusland in Syrië doet.
   Petities zijn trouwens ook een goed idee.. ga ik ook eens naar zoeken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s