Plan C: af!

Tussen alle computerproblemen, migraines en onhandige schooluren door is het dan toch gelukt dat manuscriptje af te werken. Aha! Wie had dat gedacht? Het heeft me vijf versies gekost, en dat getal vijf roept me nu toe: “Het is welletjes geweest. Niet meer herschrijven, anders blijf je bezig.” Daar zullen we dan maar naar luisteren.

Deze drie dingen heb ik alvast bijgeleerd:

1.Hoe ontzettend belangrijk nalezers zijn. Dat wist ik op zich al wel uit de feedback die ik eerder op kortverhalen had gekregen, maar omdat het hier om een groter geheel ging, was het extra interessant om te zien hoe elk van hen met de tekst en het verhaal omging. Ik heb er enorm veel van geleerd, van iedere persoon die de tekst heeft nagelezen. En van ieder van hen heb ik dingen meegenomen in de herwerking. Dus hierbij nog eens: lieve nalezers, duizend maal dank voor jullie tijd en moeite! Dat is een zeer groot kado voor mij geweest.

2.Hoe sterk je eigen relatie met de tekst kan veranderen. Ook daarvan had ik al wel een vermoeden, omdat ik het al tegengekomen was in boeken over schrijven, maar het was nu voor het eerst dat ik het zelf zo duidelijk meemaakte. Dat ging dus echt van “o, dit is zo leuk” over “tja, hier zullen we het mee moeten doen” tot “man, dit trekt echt op niks”. Op een bepaald moment zit je trouwens zo diep in die tekst dat je er totaal geen zicht meer op hebt. Heel vervelend. Net daarom is eerlijke feedback zo belangrijk, natuurlijk.

3.Hoe de afstand in tijd en ruimte zijn tol begint te eisen. Ik zit nu bijna tien jaar in Spanje, en er zijn bepaalde veranderingen in de Belgische samenleving die ik niet heb meegemaakt. Vaak vroeg ik me af: ik zit hier te schrijven over een Vlaams gezinnetje in het jaar 2018, maar leven Vlaamse gezinnen nog wel zo dezer dagen? Bovendien heb ik gedurende al die jaren een relatief beperkte input qua Nederlandse taal gehad. Dat is iets wat ik met het volgen van blogs en het mailen met Vlaamse vrienden wat probeer tegen te gaan, maar desalniettemin moet ik steeds vaker een omweg maken via het Spaans en het Engels om aan een bepaald Nederlands woord te geraken.

Er waren nog twee mensen die me aangeboden hadden het nog eens door te lezen na de herwerking. Als die daar nog steeds zin in hebben, wil ik het gerust opsturen (ook aan anderen die wat lichte zomerlectuur willen), maar niemand hoeft zich verplicht te voelen, hoor. Ik zit nu immers in dat “o, dit trekt echt op niks” stadium, dus het opsturen vraagt veel moed. Terwijl het nu echt wel beter is dan de eerste versie die ik heb doorgestuurd (daar durf ik nu zelfs niet te hard op doordenken). Mannekes toch, hoe ver buiten de comfort zone ligt het delen van eigen werk?

Bueno, en nu de hele handel opsturen naar een uitgeverij of twee. Niet omdat ik geloof dat daar op korte termijn daadwerkelijk iets van gaat komen, maar omdat ik geloof dat je honderd zaadjes moet planten om aan een handvol bloemen te geraken.

 

 

 

28 gedachtes over “Plan C: af!

  1. Hey, bedankt! Ben er toch nog wat foutjes aan het uithalen (aargh, ik blijf bezig..) maar kan het hopelijk vandaag of morgen doorsturen… Moest je vakantie al om zijn, maak je geen zorgen! Haast is er nu niet meer bij 🙂

 1. Er staat hier al veel te lang een halve mail naar jou in draft, wat waarschijnlijk niet meteen de indruk geeft dat ik een “betrouwbare” nalezer ga zijn. Maar: volgende week heb ik verlof en hoewel ik normaal naar de bergen ging, mag ik dat nu niet (te ziek geweest en dus niet fit genoeg), dus blijf ik gewoon in het dal en ga mij in de zon zetten om te lezen. Ofzo 🙂 In alle geval, er is tijd voor een nalezing, dus als je dat wilt, stuur maar door! (en dan ga ik ook tijd maken om die halve draft eens om te zetten in een echte mail…)

  1. Bedankt1
   Ben heel benieuwd naar jouw reactie, aangezien je ook de eerste versie gelezen hebt…
   Ik ben het toch nog eens aan het nakijken op spelfouten, en dan stuur ik het door!

 2. Kijk eens aan, al drie positieve reacties ! Ik ging me er anders aan toevoegen maar wil de drempel niet te groot maken hoor. en als die uitgeverijen het dan publiceren moet ook nog iemand het kopen he 😉 Wel tonnen respect voor de plan C realisatie !

 3. Hoedje af!

  Chapeau!

  Ik vind te weinig lees-tijd tegenwoordig, jammer maar helaas. Want eigenlijk zou ik het wel heel graag doen. Het zal dus voor een volgende publicatie zijn…..

  De tijd brengt hopelijk tijd…. 🙂

 4. Heel leuk om te lezen Kathleen. En herkenbaar waardoor weer een soort bevestiging.
  Ik zit ongeveer in hetzelfde proces en mijn roman wordt nu door 2 mensen nagelezen.
  Inderdaad heb ik zelf ondertussen een vrij blinde vlek voor de tekst gekregen en denk af en toe dat het weer totaal op de schop moet. Wat ik overigens niet meer ga doen.
  Succes verder met het hele project. Ik blijf je volgen.

  1. Merci 🙂
   Mijn moeder zei dat het een jeugdboek was, en daarin heeft ze helemaal gelijk. Vreemd dat ik dat zelf niet doorhad… Nu ik het als jeugdboek bekijk, denk ik dat het echt wel een kans maakt.

  1. Grosso modo dit:
   -de leeftijd was veel te jong voor de woordenschat die ze gebruikte (dus ik heb haar ouder gemaakt)
   -dat hoogbegaafde klopte ook niet. Dat had ik eigenljik wat als een excuus gebruikt om dat soort zinnen te kunnen schrijven en toch de belevingswereld van een klein meisje te kunnen weergeven. Maar eigenlijk weet ik veel te weinig over hoogbegaafdheid om er zo over te kunnen schrijven. (Dus ik heb er een gewoon kind van gemaakt)
   -De verhaallijn was te dun (dus heb ik er nog een extra lijn doorgetrokken)
   -Bepaalde details of acties van peronages klopten niet (is ook aangepast)

   Een boek schrijf je nooit alleen 😉

 5. Marry

  Dank je wel.
  In Nederland zijn er heel goede jeugdboekenuitgevers. Er is vast wel belangstelling voor. Als het boek uit is, ren ik naar de boekhandel of bol.com. Laat wel even de bestelgegevens weten dan. Of is het bestemd voor de Belgische markt, dat het taalgebruik te Vlaams is voor Nederlandse kindekes. Is het een specifiek meisjesboek of ook iets voor jongens?
  Die hedendaagse Roodkapje vond ik ook al zo leuk. Die jeugd van tegenwoordig!
  Niet aarzelen met insturen hoor. Meteen doen! Die uitgevers zien echt wel wat ze in handen hebben.

  1. Bedankt Marry, zo lief van jou!!
   Moesten ze het op de markt willen brengen, dan vermoed ik dat daar vast nog een heel proces aan vooraf gaat… Mar als er echt iets van komt, laat ik dat hier vast en zeker weten 🙂
   Het hoofdpersonage is een meisje, maar ze heeft ook een broer, en beide ouders komen ook veel aan bod. Ik denk dat het evengoed door jongens als meisjes gelezen kan worden.
   En ik heb geprobeerd het taalgebruik niet te Vlaams te maken, ik denk dat het tamelijk degelijk algemeen Nederlands is. Maar het is wel een boek dat zich in Vlaanderen (en een stukje in de Ardennen afspeelt).

 6. Marry

  Dat zal zeker nog een heel proces zijn. Eenmaal tot uitgeven besloten, stort de bureauredactie zich er op. Als jarenlange bureauredacteur bij educatieve uitgeverijen verklaar ik mezelf schuldig.
  Bij het lezen van jouw verhalen heb ik mijn knop beroepsdeformatie volledig uitgeschakeld. Dat kan ik, tegenwoordig. Zo geniet ik optimaal van de inhoud.

  1. Ik weet het, er moet echt heel veel aan geschaafd worden voor een verhaal (en zelfs een kortverhaal) helemaal af is. Maar dat is zoveel werk dat het eigenlijk gekkenwerk is om dat onbetaald te doen, denk ik. Alleen met een paar dingen, om te zien of je kan binnengeraken. UIteindeljik is schrijven een vak, he. ´t Is echt moeilijk, ook al lijkt het dat niet altijd. Ik denk dat je heel veel ervaring nodig hebt om tot een goed niveau te geraken.

 7. Je hebt me zo nieuwsgierig gemaakt 😄
  Goh, wat heb ik bewondering voor je! Zalig lijkt het me om een boek te kunnen schrijven. Ooit als tiener was dit één van mijn dromen 😄

  Ik wens je heel veel succes toe! Al ben ik nu al heel erg zeker, dat er zeker een uitgeverij geïnteresseerd zal zijn. #YouGoGirl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s