Verkiezingen

Aangezien de papieren om te stemmen vanuit het buitenland er dit jaar niet geraakt zijn, was ik op zoek naar een andere manier om mijn bijdrage te leveren.(*)

Ik had daarom hard zitten schrijven aan een gans pamflet waarover ik naderhand niet tevreden was. Gelukkig las ik vandaag deze blogpost van Tifosa die mij honderd keer waardevoller lijkt dan wat ik op papier had gekregen, en die ik hier graag met jullie deel.

En er is nog iets wat ik wil delen.

Ik weet dat er veel (en vaak terecht) gesakkerd wordt over politici, en dat mensen zich door het partijensysteem makkelijk in kampen verschansen.

Dat maakt het vaak moeilijk om over politiek te praten: er wordt je meteen een etiket opgeplakt en van daar gaat het meestal bergaf. Zelf ben ik gelukkig tamelijk immuun voor het onderverdelen van mensen volgens de partij waarop ze stemmen. Alle kleuren passen uiteindelijk in de regenboog (behalve zwart en wit).

Ook geloof ik niet dat alle politici zakkenvullers en mooipraters zijn. Mijn vader heeft indertijd zes jaar als schepen gewerkt in de gemeenteraad van ons dorp (voor de teloorgegane Volksunie), en in die periode heb ik gezien wat voor belachelijke spelletjes er onder politici gespeeld worden (niet door mijn vader uiteraard), maar leerde ik ook mensen kennen voor wie het vak van politicus een roeping was en die zich ondanks alle tegenkanting bleven inzetten.

Ik weet dat het heel gewaagd is om je en plein public achter een bepaalde kandidaat te zetten, maar ik ga het toch doen. En onderaan zal ik anderen aanraden hetzelfde te doen. Want als we de politieke arena aan de roepers en de schreeuwers overlaten, verandert er niks.

Hierbij dus twee mensen waar ik het volste vertrouwen in heb.

Bram Van Braeckevelt komt in Gent op voor Groen. Ik ken hem ongeveer 15 jaar, van toen we nog allebei in Gent woonden, waar hij aan een master Europese Studies bezig was. Zolang ik hem ken is hij al met politiek bezig, en met thema´s die ook mij na aan het hart liggen. Hij is open, gedreven, en heeft zeer veel ervaring.

Maarten Verbiest is mijn broer. Hij komt in Leuven op voor de sp.a. Hij heeft eerst sociaal werk (optie maatschappelijke advisering) gestudeerd en nadien sociologie. Ik sta er altijd van versteld hoe uitgebreid zijn kennis is op het vlak van maatschappelijke thema´s en hoeveel inzicht hij heeft. Voor ik mij ergens een mening over vorm, ga ik vaak eerst even bij hem te rade.

Voor wie niet in Leuven of Gent woont, of zich niet comfortabel voelt onder de hier aangegeven kleuren: ga op zoek! Zoek naar die mensen die echt je stem waard zijn. Ik ben ervan overtuigd dat er in (bijna) elke partij en in elke stad of dorp zo wel iemand te vinden is. Het internet staat ter uwer beschikking.

Als jullie zelf een goede kandidaat kennen, mag je die hieronder gerust in de commentaarsectie vermelden, net zoals ik hier in deze post gedaan heb. Dat is democratie, lieve mensen! 

 

PS: Bram en Maarten weten niet dat ik hen in deze post vermeld heb. Ze hebben het me niet gevraagd, en ik heb het hen ook niet verteld.

(*) Dat mysterie is ondertussen door expat-collega Darling Doormat opgehelder in de commentaarsectie. Merci, dear Darling!

 

21 gedachtes over “Verkiezingen

 1. Dank voor je bijdrage! Als Belg in het buitenland hoef je niet te stemmen op deze lokale verkiezing (vandaar dat je geen kiesbrief kreeg) maar WEL op de federale verkiezingen van 26 mei 2019. De nodige formulieren zijn beschikbaar bij je ambassade. Hou je haaks, lieverd.

  1. Aaah, natuurlijk… Ik dacht al. Want ik heb dus wel die “inschrijvingspapieren” verzonden, maar dat was dus voor de federale verkiezingen.. Zo´n domme vergissing! Maar vanaf het fout in mijn hoofd zit, brei ik verder op die fout natuurlijk… Bedankt om het licht te laten schijnen 🙂

   1. Als het je kan troosten: ik dacht ook dat die bundel papieren (in drie talen) die we een half jaar geleden al kregen, bedoeld was voor de eerstvolgende verkiezingen. Ik vond ze al erg onduidelijk opgesteld en omdat we de gemeente moesten opgeven waar we het laatst gewoond hadden, had ik ook de gemeenteraadsverkiezingen al in mijn achterhoofd. Maar ik heb ze nu nog eens nagekeken en het gaat inderdaad over de Federale wetgevende verkiezing. Logisch natuurlijk, maar door ons zo lang op voorhand al aan het werk te zetten, hebben ze alleen maar nog meer verwarring gezaaid. De kans dat we tegen 26 mei 2019 online mogen stemmen lijkt me overigens erg klein.

   2. Dat is het inderdaad! Ik was zo lang met die papieren bezig geweest, en met het uitzoeken van welke gemeente ik mocht opgeven… Want normaal gezien weet ik het dus wel: hier lokaal en in België federaal.
    Online stemmen dat zie ik inderdaad nog niet direct gebeuren… Maar langs de andere kant heeft het wel z´n charme, die grote brieven waarop je dat bolletje mag kleuren 🙂

 2. Rake post van Tifosa. Wat ernstiger dan wat ik de voorbije week plaatste (en meer ludiek bedoeld was). Ook ik vind het een voorrecht te mogen stemmen (er is historisch gezien genoeg voor gestreden!), en er zijn heel zeker mensen die met een zekere roeping naar de kiezer stappen om het verschil te maken. Het stomme aan ons systeem is dat je niet mag ‘panacheren’. Je moet bij één lijst blijven, ook al gaat je voorkeur naar mensen met een verschillende politieke kleur…

  1. Daar ben ik het mee eens. Is het trouwens echt nodig bij een partij op te komen? Ik denk dat ik eens ergens gelezen heb dat heel dat partijenstelsel niet in de grondwet staat, en dat het principe dus ook evengoed zonder kan?

 3. Wij moeten toch niet stemmen voor deze verkiezingen? Of werkt dat anders als je nog in de EU woont (want soms weet ik niet goed wat voor alle buitenlanders werkt en wat voor mij, in Europa, maar niet in de EU 🙂 )?

  In alle geval: ik sluit mij helemaal aan bij je boodschap. Kunnen/mogen stemmen is iets waar we blij om zouden moeten zijn (en een van de belangrijkste redenen dat ik binnen x jaar, ondanks dat het veel kost, voor Zwitsers staatsburgerschap wil gaan)!

  1. Je hebt gelijk hoor, bij deze verlieingen niet! Ik was in de war omdat ik deze zomer een Belgische gemeente had moeten kiezen, maar dta was dus voor de federale. En het recente slaapgebrek had de vergissing onder veel mist bedolven, gelukkig is het bij deze wel duidelijk geworden 🙂

   1. Naah, niet echt… Maar elk jaar gaat het toch iets beter dan het jaar ervoor, dus als ik die trend doorzet, dan is het over een jaar of twee wel helemaal in orde denk ik 😉

  1. Ik moest inderdaad niet stemmen, ik had het compleet fout voor (hier hoort het emoticon van dat aapje dat de pootjes voor het gezicht slaat). Jouw kandidaat is op het Songfestival geweest! Zo cool!

 4. Nee, voor de gemeenteraad mogen we niet stemmen. Logisch want we wonen niet in een Belgische gemeente. Voor het Europees parlement en voor landelijke (federale) verkiezingen mogen we wel stemmen. Voor de Europese verkiezingen (ook in mei 2019) moet je wel vooraf bepalen of je op een Belgische lijst stemt of op een Nederlandse / Spaanse / Franse / Duitse lijst – afhankelijk waar je woont en staat ingeschreven.

 5. Ik heb het hier zelf dan weer wat moeilijk mee, Belgen die jaren in ’t buitenland wonen en toch mee ons beleid sturen. Terwijl een allochtoon die hier jaren woont en belastingen betaalt dat niet mag…
  Maar dat ben ik dan maar weer. Ik kwam tot dat inzicht toen ik een Belgische vrouw die Zaïre woonde op TV, hoorde aangeven dat ze voor ’t Vlaams Blok stemde omdat België kapot ging door al die vreemden….

  1. Dat snap ik, dat je dat niet vanzelfsprekend vindt. Maar op zich vind ik het wel een goed compromis: we mogen lokaal stemmen waar we wonen, en nationaal voor het land waarvan we de nationaliteit hebben. Dat betekent dat die allochtonen die in België niet nationaal mogen stemmen, wel mee het beleid mogen bepalen in hun land van herkomst. Op die manier blijft iedereen een stem behouden.
   En ook: als je migranten nationaal stemrecht geeft, dan betekent het dat je dat aan iedereen moet geven, ook aan mensen die daar nog maar een jaar wonen en het jaar erop misschien al weg zijn.
   Bovendien kan je altijd de nationaliteit van je land van verblijf aanvragen. Dus als ik bijvoorbeeld echt hier lokaal én nationaal wil stemmen, dan kan ik wel de Spaanse nationaliteit aanvragen. Dat duurt dan wel even, maar het kan wel.

   En ook : wees gerust: voor die ene vrouw uit Zaire zijn er vast een hoop expats die de andere kant opstemmen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s