Boekenbeurs -of toch niet

Vrijdagavond bij mijn schoonouders in Valencia gaan slapen, zodat ik op zaterdagmorgen op tijd op de luchthaven zou geraken.

Om middernacht komt mijn schoonvader de telefoon brengen. Mijn man wil me spreken;  het is dringend. Ik neem de telefoon aan en hoor: “They cancelled your flight.”

F*ck.

Dus ik uit bed, naar de computer. Inderdaad: staking op Zaventem bij Aviapartner. Geen vluchten meer te vinden, behalve een van Airfrance voor 300 euro. Ik kruip weer in bed en maak in mijn hoofd een lijstje:

geen Boekenbeurs met Evelien – geen boekvoorstelling met Christine en Sofie – geen kortverhaal presenteren op het podium van het schrijfsalon – geen stoofvlees bij Bert en Katrien (aaargh! het beste stoofvlees ever!) – geen dichtersdate met De Letterkoek – geen bloggersdate met Kleine Atlas – geen avondje grappen en grollen met Loes

*zucht*

Maar ik kan wel uitslapen.

En mijn dochter gaat het ge-wel-dig vinden dat ik thuisblijf.

De volgende ochtend grabbel ik alle centen bij elkaar die ik gespaard had voor treinreizen in België, wandel helemaal te voet naar het centrum van Valencia, en koop een gigantisch stuk zwarte stof. Ik wandel helemaal te voet weer terug naar het huis van mijn schoonouders en stuur een berichtje naar de funk band: “Ik kom vanavond toch!”

Om zes uur stap ik het repetitielokaal binnen met mijn handbagage op wieltjes. De andere zangeres is niet echt blij me te zien -ze dacht dat ze deze repetitie voor zichzelf zou hebben. Maar ik kom niet om te zingen: ik kom om de pianiste te ontmoeten die vandaag voor het eerst met ons komt meespelen. Ze komt uit Oekraïne en, zoals meteen bij het eerste nummer blijkt, ze speelt echt heel goed.

Na de repetitie wandel ik door de regen (toch een beetje België) naar het station van Benimaclet en neem de metro naar Rafelbunyol.

De volgende dag (zondag, de dag van de boekvoorstelling) ben ik alleen thuis en zet ik me aan het werk. Blijkt dat er niets zo goed is om je aandacht af te leiden als het knippen van een enorm stuk glibberige stof op een gladde tafel. De jurk met vleermuismouwen die daar aan het eind van de dag uit tevoorschijn komt, is niet wat ik me had voorgesteld. Maar wat is er ooit zoals we het ons hadden voorgesteld? Aan het werk blijven, dat is de boodschap. En genieten van het mooie van elke dag.

En een van die mooie dingen op die eerste koude zondag van het najaar, is het berichtje dat die lieve, lieve Sofie me stuurt. Ze heeft een foto gemaakt van de bespreking die Vitalski in het boek bij mijn kortverhaal heeft gezet. Dat maakt meteen alles goed. Ik zal jullie de hele tekst besparen (daarvoor kan je het boek kopen, haha), maar de eerste alinea wil ik jullie niet onthouden:

Economy of love is een zeer origineel verhaal, wat op zich al een grote verdienste is, want hoeveel miljarden verhalen zijn er al wel niet verteld op onze planeet? Bovendien is het ook werkelijk een verhaal, met een flink aantal wendingen, alles bij elkaar telkens zo onvoorspelbaar en opzienbarend dat ze uit een bundel Verrassende vertellingen van Roald Dahl hadden kunnen komen.”

Roald Dahl!

Twee woorden, en mijn dag kon niet meer stuk.

 

 

15 gedachtes over “Boekenbeurs -of toch niet

 1. Schaap Schrijft

  Hè wat jammer, knap dat je het zo positief oppakt (vind ik). Wat een compliment(en) heb je gekregen zeg, but totally worth it! Het was een prachtig verhaal.

  1. Dankjewel!
   Over dat positief oppakken: een vriendin vroeg me eens of er een voordeel is aan migraine, en ik denk dat dit er wel een is: dat ik doorheen de jaren er tamelijk gewoon aan geworden ben dat dingen vaak op het laatste moment in het water vallen, omdat die migraines echt heel onverwacht komen opzetten en ik dan alles moet laten vallen. Dus in een geval van overmacht zoals die staking: dat vind ik natuurlijk niet leuk, maar ik vind het eigenlijk veel minder erg als er zoiets gebeurt, dan wanneer ik op het laatste moment moet afzeggen omdat ik migraine heb. Enfin, tot zover de filosofische overwegingen 😉

  1. Alleen jammer dat die jurk er langs achter uit ziet als een pattatenzak! Daar zal ik toch nog een mouw aan moeten passen, voor het echt praktisch wordt… (maar niet letterlijk een mouw natuurlijk. Dan wordt het een Halloween kostuum.)

 2. Aviapartner … op zo’n moment is het ‘partner-crisis’ lijkt me. Een scheiding ligt op de loer. Jammer voor je want ik had graag je verslag over het stoofvlees + recept willen lezen. Knap van je om het toch weer positief te duiden.

  1. ja, die partner-crisis…
   Zo zie je toch maar weer hoe alles aan elkaar hangt. In één bedrijf gaan de zaken mis, en dat heeft zo veel gevolgen voor zoveel mensen…
   Bovendien zal de reden waarom het in dat bedrijf niet goed loopt ook weer een hoop oorzaken ook van buiten dat bedrijf hebben.
   Ja, wij leven in een interessante (maar vermoeiende) wereld…

 3. Ik ga hier op vijf minuten tijd van “waaah, de boekenbeurs!” naar “ooooh nee, stomme geschrapte vluchten!” naar “waaaw, Roald Dahl” 🙂
  En ook: A. en jij spreken dus Engels met elkaar? Grappig, in mijn hoofd was dat toch Spaans geworden ondertussen, al is het eigenlijk evident dat jullie, omdat jullie dat niet al van in het begin deden, het nu ook niet doen.

  1. Haha, ja, een rollercoaster van emoties, dat is het hier ook geweest 🙂
   Ik wou echt Spaans met hem spreken hoor, dat zou mijn eigen Spaans goed geholpen hebben! Maar hij wou het niet… Alfonso heeft voor elke persoon een taal, en dat is de eerste taal die hij met die persoon gesproken heeft. Nadien van taal veranderen lukt hem niet. Vandaar dat we dan maar Engels zijn blijven spreken. Maar: als ik iets in het Engels zeg en hij verstaat het niet direct, dan herhaal ik het meteen in het Spaans. Wat tot de grappige reactie heeft geleid dat, wanneer ik in België ben en in het Nederlands tegen iemand bezig ben, en die persoon verstaat iets niet, dan heb ik de reflex om ook dan in het Spaans te herhalen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s