Antwoord 4: Avec tous mes compliments

Ondertussen lopen de antwoorden binnen op de vragen die hier gesteld werden. Vandaag de zeer originele vraag van Loessoep: “Welke complimenten heb je ooit gekregen die je raakten?

Ook weer zo een schoontje, en de zoektocht naar het antwoord was een heel aangename.

So here we go: 

 • “Jouw opstel was het beste van alle opstellen in het zesde jaar.” (mevrouw Ergo, lerares Nederlands, zesde jaar middelbaar)

 

 • “Niemand maakt vertalingen zoals jij.” (mevrouw Brenders-Giele, lerares Latijn, zesde jaar middelbaar)

 

 • “Als ik een meisje was, zou ik me net zo kleden als jij.” (Kevin, op Erasmus)

 

 • “For me, you´ll always be the one that got away.” (Een goeie vriend met wie het bijna iets geworden was.)

 

 • “Je werkt heel positief op de mensen in je omgeving.” (R, in een brief)

 

 • “Jij bent gemaakt om van te houden.” (Nadja)

 

 • “I would pay to hear you sing.” (Alberto, operazanger en zangleraar)

 

 • “Since you joined the band, I really started to enjoy the rehearsals.” (de bassist)

 

En dan zijn er nog al die complimenten die ik niet woordelijk onthouden heb (een heel aantal ervan trouwens hier op de blog, van mensen die hier komen lezen/schrijven), die stuk voor stuk meegeholpen hebben aan het opbouwen van dat zelfbeeld dat aanvankelijk dieper zat dan de fundamenten van Atlantis. Dat ik nu over de woelige wateren kan uitkijken, heb ik mede te danken aan elk lief woord dat al die lieve mensen die ik ken ooit tegen me gezegd hebben.

Trouwens: ook de besprekingen op azertyfactor.be hebben erg veel effect gehad.

Maar voordat jullie denken dat ik een soort Golden Girl ben die door iedereen aanbeden wordt: ik zou ook een lijst kunnen geven van mensen die me uitgelachen hebben, me minachtend op mijn plaats hebben gezet (of wat zij dachten dat mijn plaats was), of me gewoonweg straal genegeerd hebben. Dat soort dingen gebeurt ook. Maar daar hoeven we hier niet bij stil te staan.

Wat ik hier graag wil aangeven is hoe krachtig complimenten zijn. Je laat een zinnetje los, en het kan twintig jaar nadien nog steeds iemand kracht geven. Daarom ben ik een grote voorstander van complimenten.

Ze moeten natuurlijk wel oprecht zijn. Zomaar aardige dingen zeggen omdat je wil dat de ander jou leuk vindt, dat is manipulatie. En zeggen dat iemand iets goed kan, terwijl dat niet zo is, kan nefaste gevolgen hebben. Maar voor de rest: als ik zie dat iemand iets leuks of moois of goeds doet, dan zeg ik dat. Want dat soort dingen mag gevoed worden; de wereld is al saai genoeg van zichzelf .

Dus, als iemand dapper, lief of grappig geweest is: zeg het! Als je een glimp van talent opvangt: zeg het! Als je iemand kent die zichzelf onderschat: zeg hen wat ze voor jou betekenen! Prik een pluim op die hoed!

Als laatste bedenking wil ik ook nog meegeven dat het niet eenvoudig was een hoop complimenten over mezelf te publiceren. Maar ik weet nog hoe heerlijk ik het vond Samaja´s stoeflijst te lezen. ZO fijn om iemand positieve dingen over zichzelf te horen zeggen! Daar straalde echt zoveel positieve energie uit… Heel fijn dus dat Loessoep me het duwtje in de rug gegeven heeft om hetzelfde te doen 🙂

 

Welke complimenten hebben jullie ooit gekregen die blijven hangen zijn?

 

 

 

26 gedachtes over “Antwoord 4: Avec tous mes compliments

 1. Mooie complimenten allemaal! Dat iemand zegt dat je ‘the one that got away’ bent, zo heerlijk romantisch ☺… Wat leuk dat ik je kon inspireren met mijn stoeflijst trouwens! En om er nog een complimentje tegenaan te gooien: ik vind je schrijfstijl zo leuk dat ik deze blog al eens een keertje helemaal van voor naar achter gelezen heb. Je schrijft eerlijk en grappig, I like that!

  1. Merci, ik jou ook, mijn favoriete dichter naast Herman De Coninck!
   Hebt gij zo geen complimenten op uw werk gekregen ofzo, die blijven hangen zijn?
   (Behalve die van mij, bedoel ik, want die ken ik al.)

   1. Ik lees Herman De Coninck ook erg graag. Over de complimenten die blijven hangen: de feedback op Azertyfactor is goud waard. En soms, als ik vrienden of kennissen tegenkom op straat of op een feestje, beginnen ze meteen over mijn gedichten of quotes. Dat doet ook enorm deugd. De laatste maanden stond ik ook geregeld op een podium voor woord. Soms komen onbekenden (ook andere dichters) dan naar me toe om te zeggen dat ze het sterk vonden. Iets wat ik omgekeerd ook altijd probeer te doen trouwens. Ik vind het leuk om mensen complimenten te geven.

    De complimenten op het werk hebben betrekking op de professionele teksten / concepten die ik schrijf / bedenk. 🙂

    Het compliment dat ik het vaakst lees of hoor, is dat mijn teksten ‘mooi’ en ‘spitsvondig’ zijn en inspelen op ‘herkenbare situaties’.

    Los van de schrijverij appreciëren mensen mijn zachtaardig karakter, geduld en de rust die ik uitstraal. (uitwendig dan toch 🙂)

    En ja, ik geniet ook erg van de complimenten op mijn Letterkoekjes hier! 🙌🏻

    Amai. Nu heb ik genoeg op m’n borst geklopt. 😊

   2. Zalig, ik kan me dat helemaal voorstellen 🙂
    Echt super dat je zoveel goeie feedback krijgt! Want je eigen werk inschatten is toch (voor mij alleszins) erg moeilijk; het helpt echt wanneer anderen zeggen hoe het bij hen overkomt. Lijkt me trouwens ook heel tof, die podia voor woord. We zijn het zo gewend om altijd maar tv en filmpjes te zien, terwijl het toch echt wel iets extra´s heeft om iemand live zijn werk te zien brengen…
    En ge weet het he, ik wacht nog altijd op de bundel 😉

  1. Nu begin ik te vermoeden dat iedereen die laatste zin fout geïnterpreteerd heeft: ik wou horen welke complimenten jullie zelf al gekregen hebben! Of misschien is dat inderdaad heel moeilijk om voor uit te komen… Ofwel heeft er nooit iemand u een compliment gegeven, wat hier dan dringend moet rechtgezet worden!

 2. Een fijn compliment maakt je dag inderdaad goed. En wanneer ik jouw teksten hier lees, kan ik die complimenten die je krijgt ook wel begrijpen. Je schrijft niet .alleen mooi, maar je lijkt me ook iemand die ondanks wat problemen erg positief in ’t leven staat.

  1. Ja, dat geluk heb ik wel, dat ik au fond erg positief ben ingesteld. Maar het is niet altijd makkelijk hoor. Ik kan heel erg van slag zijn wanneer iemand gemeen doet, en ik ben gestopt met het nieuws te volgen, want ik trek het me veel te hard aan. Maar ik ben me er enorm van bewust dat elke dag op aarde onze laatste geweest kan zijn. Er is dus gewoon geen tijd voor cynisme. “Optimism is a moral duty”, dat is echt zo, volgens mij ( even geen tijd om uit te pluizen of dat van een quote van Kant of Popper is).

 3. Wat ben ik blij dat je je complimenten toch gepubliceerd hebt! Want nu zit ik hier met een glimlach op mijn gezicht door al dat moois.
  Nu ik je link naar dat bericht van Samaja zie, besef ik dat ik toen van plan was haar idee eens over te nemen. Maar ’t is zo moeilijk om dat te doen he. Ook wat jij hier schrijft… ik probeer te denken aan complimenten en kom er op een paar, maar er komen vooral negatieve opmerkingen naar boven. Die onthoud ik blijkbaar veel makkelijker dan de mooie woorden…

  1. Dat is zo he, eigenlijk zouden we elke keer als we een compliment krijgen, het moeten opschrijven! In een schriftje dat we kunnen openslaan wanneer we ons down voelen.
   En nu wil ik wel heel graag die complimenten lezen die jij gekregen hebt 🙂
   Of een stoeflijst!
   Doen, Petit Requin, zeg maar dat ik je gepusht heb 😉

   1. Omdat het moest 😉
    http://lepetitrequin.com/stoefer/
    Die complimenten ga ik ook nog doen (want hoewel het echt niet makkelijk was om positieve eigenschappen op te schrijven, ging het, naarmate ik vorderde, wel makkelijker), want hoewel ik ergens ook wel denk “oei oei, gaan mensen mij nu geen stoefer vinden”, heeft het vooral veel deugd gedaan om eens wat positieve dingen neer te schrijven! Merci dus om te pushen 😉

 4. Pingback: Stoefer! – Le petit requin

 5. Fijn! Je weet al dat ik je graag lees en een fijne dame vind. En de feedback op je verhalen werd met plezier gegeven.

  En allez vooruit dan maar: ( 😉 )
  – gisteren nog zeiden collega’s dat ik heel veel capaciteiten heb en zowat overal inzetbaar ben
  – complimenten over mijn schrijfsels
  – mijn NEI therapeut vond het ongelooflijk (en handig) dat ik hem mijn op te kuisen emotionele blokkades gebruiksklaar kon aanbieden zodat we al na een paar minuten aan de slag konden ipv een hele tijd samen te graven in de modder van symptomen en patronen (na mezelf jarenlang op de rooster te hebben gelegd en een heel hersteltracé te hebben doorlopen weliswaar)
  – mijn man laat mij elke dag weten dat hij me de tofste, knapste, grappigste en slimste mens op aarde vindt (dat is zijn mening, voor alle duidelijkheid, haha)
  – nav mijn nieuwe kapsel riep een kameraad nog in de deuropening: “uw haar is de max!”

  Dit voelt ZO arrogant maar je vroeg erom lol

  Ik vind het ook zalig als je iemand oprecht en spontaan complimenteert (anders doe je dat niet he) met bvb een nieuw kledingstuk of zijn/haar persoonlijkheid, hoe die dan opfleurt is heerlijk om te zien.

  1. Het klinkt absoluut niet arrogant, maak je daar maar geen zorgen over! Maar ik begrijp dat je daar bang voor bent, ik had ook heel erg dat gevoel na het posten van deze blogpost. Maar het is juist super die complimenten over jou te lezen! Heerlijk bijvoorbeeld hoe jij en je man zo´n mooie relatie hebben… En hoe je alles kant en klaar kon aanbieden aan de therapeut, dat kan ik me helemaal voorstellen, dat zal die niet vaak tegenkomen 😉

 6. Pingback: Complimenten aan mezelf – De Letterkoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s