Tip van de Week: Roodkapje + een zomers voornemen

Ja, mannekes, weeral… (*bloos bloos*).

Hoe tof is dat?

Ik blij natuurlijk 🙂

Lovende kritiek deze keer van Hanneke Dhaese van Uitgeverij Inkt:

“Oh, Roodkapje, waar ga je heen, zo alleen, zo alleen? Sprookjes doorstaan nu eenmaal de tand des tijds. Eén van de redenen waarom hedendaagse sprookjes zo leuk zijn, is de twist die eraan gegeven wordt. En dat heeft Kathleen Verbiest prima begrepen. Een ‘ik ga graag zo graag in discussie tiener’ en een moeder die argumenten bedenkt om haar tiener toch te overtuigen. Kortom, het prototype van de tiener met de voorspelbare antwoorden van haar moeder. Oh zo herkenbaar.

Niet alle elementen van het originele sprookje komen aan bod, maar dit stoort niet in het verhaal. De wolf? Who needs him? Oma lijkt angstaanjagend genoeg in haar beschrijvingen. Beschrijvingen die Kathleen Verbiest gevat, maar bovenal humoristisch weet te verwoorden. Hikkende pretgeluidjes, een grootmoeder die zich lanceert uit bed, dat spreekt uiteraard tot de verbeelding. Toch mag ze hier nog iets verder in gaan. Oma lijkt net iets te getypeerd in haar boshutje met koekoeksklok. Maar die fles wijn maakt toch al iets goed.

En zoals bij ieder sprookje, heeft ook dit een moraal. Het stereotype van het onschuldige meisje dat gered moet worden, veegt de auteur overtuigend aan de kant. Weg met die gruwelijke lotsbestemmingen. Deze vrouwelijke hoofdfiguur laat zien dat ook zij haar mannetje kan staan. Wie heeft die jager nodig? Dit kickass Roodkapje doet het zelf!

Meer van dat, Kathleen.”

 

Kennelijk worden die sprookjesbewerkingen wel gesmaakt, dus weet je wat ik deze zomer ga doen? Elke week een sprookje de wereld insturen. Daar zullen we eens werk van maken (daarmee ook dat ik het hier schrijf, anders laat ik het weer liggen). Eerst nog een paar andere dingen afwerken, en dan vanaf juli blovelgewijs, zoals we dat van Christine geleerd hebben, de zomer opvrolijken met wat malle prinsen en prinsessen en al wat daarbij hoort.

Ja, dat gaan we doen.

 

 

 

 

Advertentie

26 gedachtes over “Tip van de Week: Roodkapje + een zomers voornemen

 1. Tof zeg.
  Ik kijk uit naar de volgende moderne versies.

  Heb je Roald Dahl al gelezen? Volgens mij eigenlijk allemaal moderne sprookjes, met als rode draad zoete wraak.

  Verder las ik onlangs met Ka ‘My favourite fairy tales’ van Tony Ross. Toeval of niet, maar mij viel op dat zijn versie svan sprookjes een stuk nietsontziender zijn dan de NL-talige varianten. Was wel verfrissend zo eens 😉

  We hebben tot slot ook net ‘Mr Wolf & the three bears’ gelezen (https://www.youtube.com/watch?v=a_QAe0nAnuo) – dat is eigenlijk geniaal gruwelijk (als je even over de wat minder elementen kijkt). ZOVEEL INTERTEKSTUALITEIT in een kleuterboek! (ik durfde het eigenlijk amper een tweede keer te lezen, maar Ka had niets door, ‘Goldilocks is gewoon naar huis gegaan hoor mama’) (https://en.wikipedia.org/wiki/Lamb_to_the_Slaughter)

  1. Zalig! Bedankt voor de tips! Die zijn hier altijd welkom, ik ben continu op zoek naar nieuw leesvoer voor Elena, en Engelse boeken kan ik makkelijk bestellen.
   Roald Dahl ken ik ongeveer van voor naar achter -dat is een van mijn favoriete schrijvers aller tijden. Hier net De Heksen aan dochterlief voorgelezen plus nadien de film bekeken, en Matilda hebben we ook al uit. Nu ik erover nadenk: waarschijnlijk heb ik ooit die Roodkapje-bewerking geschreven omdat ik van Roald Dahl geleerd had dat zoiets kon 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s