Plastic (1)

Onze straat was vroeger een boomgaard vol appelsienbomen.

Hoe idyllisch klinkt dat? Ik woon in een Spaans dorpje in een straat die vroeger een boomgaard was.

Maar vooraleer u makelaars begint op te bellen: even een reality check.

In onze wijk staan nog niet zoveel huizen, al komen er elk seizoen wel een paar nieuwe bij. Op de open plekken tussen de huizen groeien grassen, veldbloemen en alle soorten onkruid. Dat geeft mooie plaatjes zoals dit:

afval 3

Maar ook: tussen al dat groen ligt afval. 

afval 4

Nu is afval in de berm gooien sowieso heel fout, maar wat het nog erger maakt, is dat er in elke straat grote afvalcontainers staan waar je gratis je afval in kan gooien. Een bruine voor restafval, een gele voor PMD, een groene voor glas, een blauwe voor papier. Om de een of andere reden ligt er naast die containers nog meer vuil dan ergens anders:

afval 2

Een keer of drie per week dacht ik: eigenlijk zou ik handschoenen moeten aantrekken en al die rommel opruimen. Maar de motivatie kwam nooit echt op gang, want daarna kwamen er gedachten op als: over een paar jaar is alles hier toch volgebouwd, dus dat probleem lost zich vanzelf op. En: wil ik wel de “gekke ecologista” zijn? Ja mensen, de Spaanse mentaliteit begint hier binnen te sluipen.

Maar toen las ik deze post van Loes en ging ik weer nadenken.

En mijn conclusie was: nee, ik ga niet wachten tot alles hier volgebouwd is. Dat duurt nog jaren en ondertussen loopt mijn hond tussen het plastic en het gebroken glas, en groeien alle kinderen uit de buurt op met het idee dat het normaal is naast een halve stortplaats te leven.

Dus vanmorgen heb ik rubberen handschoenen aangetrokken, een vuilniszak genomen, en in plaats van de hond uit te laten heb ik hem mee de straat op genomen terwijl ik de zak vol afval gooide. Binnen de vijf minuten zat de zak vol met alles wat ik op een paar meter gevonden had. En eigenlijk zag je het verschil niet eens. Een vriendin die langs reed met de auto, stopte in het midden van de straat, opende haar raampje en riep: “¡Ecologista! ¿Que vas recogiendo basura?“(*) En ik riep: “¡Sí, porque estoy harta!” (**)

Ik doe het niet graag, ik voel me er super-ongemakkelijk bij, en ik zou honderd keer liever de coole, hippe dame van het dorp zijn in plaats van de gekke, kwaaie ecologista. Bovendien zwiepte er een stuk plastic lint langs mijn oog toen ik het uit de planten trok, en nu zit ik me zorgen te maken of ik daar een oogontsteking aan ga overhouden.

Maar morgen doe ik het weer, vijf minuutjes. In de hoop dat over een paar jaar er toch wat meer mensen zijn die afval opruimen minder gek vinden dan afval uit het raam van je wagen gooien.

En om de moed erin te houden, lezen we Remco Campert:

……………………………………………………………………

Verzet begint niet met grote woorden
maar met kleine daden

zoals storm met zacht geritsel in de tuin
of de kat die de kolder in zijn kop krijgt

zoals brede rivieren
met een kleine bron
verscholen in het woud

zoals een vuurzee
met dezelfde lucifer
die een sigaret aansteekt

zoals liefde met een blik
een aanraking iets dat je opvalt in een stem

jezelf een vraag stellen
daarmee begint verzet

en dan die vraag aan een ander stellen

—————————————————————–

(*) “Ecologista! Loop jij daar nou afval op te ruimen?

(**): Ja, want ik ben het beu!

 

 

Advertentie

29 gedachtes over “Plastic (1)

 1. In onze buurt worden gezamenlijke acties opgericht om telkens een andere straat aan te pakken.

  Ik vind het prachtig als mensen, zoals jij, het kunnen opbrengen en willen doen.

  Maar tevens zo vreselijk als ik je foto’s zie, hoe komen mensen toch zo ver om hun vuil gewoon in open ruimtes te kieperen? Het maakt me soms écht boos.

  Want geregeld voelt het aan als water naar de zee dragen…

  1. Absoluut. Er is hier echt een mentaliteitsverandering nodig, en ik hoop maar dat die snel komt…
   Want op den duur wordt het echt de norm, en dat lijkt me allesbehalve gezond…

 2. Wauw! Mensen zoals jij, daar wordt onze wereld een beetje mooier van!
  Weet je dat zo’n opruimacties hier in België hip zijn en dat zelfs politiekers eraan meedoen? Dus super ongemakkelijk moet je je echt niet voelen. Mensen die passeren en je bezig zien, zullen als ze eerlijk zijn, je bewonderen. Misschien kan je de school van je dochter aanspreken om eens een buitenschoolse, bewustmakende activiteit te doen? Met hippe handschoenen en afvalprikkers. Doe zeker verder, ik wens je veel succes in je verzet! 😍

  1. Da´s lief 🙂 Ik had al wel iets gelezen van joggers in Scandinavië die afval oprapen (en daar ook echt een term voor hebben, maar weet niet meer welke). En in de haven van Cullera hier wat meer naar het zuiden hebben Nederlandse Erasmusstudenten een opruimactie gedaan en het plastic tentoongesteld!
   Wat de school betreft: ik heb de voorzitster van de ouderraad gecontacteerd en ze gaat het me laten weten wanneer de volgende vergadering is. Daar wil ik dan al eens informeren…


 3. Zo goed dat je dat doet! Ook al wordt het dan meewarig bekenen en ben jij “die gekke”, uiteindelijk zijn zij de enige gekken. Degenen die niet inzien hoe slecht al dat plastic is. Voor de natuur. En voor hen, op zoveel manieren. Puur op gebied van gezondheid, maar bijvoorbeeld ook voor de appreciatie van de buurt. In Brussel te vaak gezien: het start met één zak en voor je het weet, ligt het vol en trekt niemand zich er nog iets van aan.
  Dat respect voor de plaats waar je woont, dat geeft hier zoveel rust. Tuurlijk ligt er al wel eens een wikkel van een of ander snoepje op de grond, maar ik denk dat ik niet eens overdrijf als ik inschat dat ik het hele gebied tussen waar ik woon en het grootste station van de stad (pakweg 2km2) met één zak kan opruimen (misschien moet ik dat eens testen). Mensen dragen zorg, voor hun omgeving en voor zichzelf. En oorzaak-gevolg werkt – merk ik vaak – in beide richtingen.
  Lang leve het verzet! 🙂

   1. Haha, gewoon omdat je wilt dat mensen opruimen (groot gelijk!) of omdat je niet gelooft dat het hier zo proper is (wat ik kan snappen 😉 )?
    Maar serieus: zodra mijn thesis af is, ga ik eens een dagje afval rapen (want al is er misschien niet veel op te rapen, het is wel even stappen om al die straten te checken 🙂 ), beloofd!

  1. Ja, ik heb ook eens zoiets gelezen: dat als er in een buurt één verlaten pand met kapotte ramen is, dat er dan binnen de kortste keren meer aan dat soort vandalisme wordt gedaan. En zwerfvuil heeft waarschijnlijk ook dat effect. Mensen denken: oh, er ligt toch al zoveel. Terwijl ze er geen rekening mee houden dat het dus wel een straat is waar mensen wonen.
   Bovendien wordt het niet opgekuist door de gemeente, want de eigenaars van de terreinen zijn er verantwoordelijk voor, en die trekken zich er precies niets van aan.
   Gelukkig dat Zwitserland nog tamelijk proper is! Moesten de Zwitsers het ook opgeven, dan was er vast geen hoop meer voor de rest van de wereld! 🙂

 4. Mooi stuk, mooi gedicht, mooi mens! 🙂 En supergoed dame, ik weet zeker dat je hiermee mensen aan het denken en misschien wel aan het meehelpen of zelfs voorkomen krijgt!

  Tevens ben ik ook van de tips voor ontstoken ogen:
  Spoelen met kamille thee (deppen met een doekje) werkt ontstekingsremmend en mocht het toch iets worden, de shampoo van Zwitsal prikt niet, daarmee kun je je oog van buiten naar binnen wassen.

  (Toegepast en geschikt bevonden nadat ik een tentstok van te dichtbij had bekeken)

  En de volgende keer de bril maar op? 🙂

  1. Haha, zo lief dat van die onstekingsremmende trucs! Dat ga ik onthouden, want dat van die kamillethee wist ik nog niet. Gelukkig heb ik het niet nodig gehad, want mijn oog is nog helemaal okee (ik maak mij op dat vlak misschien wel erg snel zorgen). En ik had mijn bril op, maar het schoot er langs de kant heen. En bij het oppakken van een fles ook nog wat regenwater over mijn arm heen gekregen… Ja, het is niet zonder risico´s 😉

 5. Goed zo!

  Ik ben de voorbije maanden twee keer gaan afval ruimen met mijn zoon voor Natuurpunt. De eerste keer was hij laaiend enthousiast, de tweede keer … ach. 🙂

  In ieder geval: we gaan dit blijven doen. Hopelijk kan jij pionierswerk verrichten in Spanje. Keep it up!

  1. Jij bent daar kennelijk al langer mee bezig, super! Zeer juiste opmerking van die werkhandschoenen: ik zit nu aan dag drie, en het is duidelijk dat goeie handschoenen een must zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s