Plastic (2)

Toevallig was er een tijdje geleden nog een tweede post (behalve die van Loes bedoel ik) die over plastic en afval ging, en wel deze van Bentenge, waarin een link staat naar deze petitie van Avaaz over het dumpen van plastic afval in Azië.

…en dan die vraag aan een ander stellen, fluisterde Remco Campert weer, en dus besloot ik die petitie met een aantal Spaanse vrienden te delen in een whatsapp-groep. Ik schreef er voor de zekerheid een korte Spaanse synopsis bij. “Slechts 9% van het opgehaalde plastic wordt daadwerkelijk gerecycleerd” stond daar onder andere in.

Een van mijn vrienden reageerde geshockeerd. “MAAR 9 PROCENT? Wat een misleiding!” Bleek dat mijn Spaanse vrienden er vanuit gaan dat al het plastic dat in de gele containers wordt gegooid, gerecycleerd wordt. Zo praten ze er ook over. Iemand die afval sorteert, zegt: yo reciclo (ik recycleer).

Dus legde ik uit in de groep dat er een verschil is tussen afval scheiden en afval recycleren. Je sorteert je afval zodat het daarna makkelijker is er de stukken uit te halen die gerecycleerd kunnen worden.

Maar dat is natuurlijk ook maar het verhaal dat ik zelf geloof, besefte ik op dat moment. Want uiteindelijk heeft niemand van ons een duidelijk beeld van wat er precies met ons afval gebeurt. Er is heel weinig informatie en zero transparantie.

Is dat niet een beetje een deel van het probleem?

 

Advertentie

9 gedachtes over “Plastic (2)

 1. Er wordt in het algemeen maar één haalbare oplossing naar voor geschoven: de productie van nieuw plastic moet stoppen om vervolgens over te schakelen op kunststofrecycling. Plastic kan alzo een continue kringloop worden zonder dat de plasticberg groeit.
  Eén ‘maar’ echter: er zouden wereldwijd ongelooflijk veel mensen hun baan verliezen. De plasticlobby regeert met ijzeren hand.

  1. Kijk, dat is iemand met een beetje kennis van zaken. Het is veel goedkoper om new materials te produceren dan oude te recycleren. Dus kringloopdenken is ver van de (economische) realiteit. In mijn kring van contacten zitten heel wat mensen actief in de industrie van “plastics”. Die 9% (van alle types plastics gecombineerd) zal niet zo ver van de waarheid zitten.

   1. Het probleem met de economische realiteit is dat als we die volgen, er over een paar generaties geen mensen en dus ook geen economie meer zal zijn. Moetehn we dan niet naar een volledig nieuw economisch model? Zo een waar er geen toplonen meer bestaan, en gezinnen weer met één inkomen (of twee halftijdse inkomens) kunnen toekomen?

  2. Lijkt me inderdaad een heel goed idee.
   En zouden er ook niet heel wat banen gecreëerd kunnen worden als er overgeschakeld (of teruggeschakeld) wordt naar biologisch afbreekbare verpakkingen, en de gerecycleerde plasticverpakkingen?
   want het aantal verpakkingen blijft toch hetzelfde en die moeten toch ergens vandaan komen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s