Stemmen met looprek

Ik ben geen voorstander van de stemplicht, en dat om een tamelijk poëtische reden: wanneer ik hier in Spanje ga stemmen, weet ik dat iedereen die het stemlokaal in en uit loopt, daar uit vrije wil is. Sommigen geloven in verandering, anderen in schadebeperking. Maar elk van hen gelooft in het belang van hun bijgedragen steentje. Hier wordt het stemmen overgelaten aan zij die nog geloven.

Ik heb vanmorgen zoveel oude mensen aan het stemlokaal gezien: met looprekken, op krukken, voorzichtig uit de wagen geholpen door hun kinderen, ondersteund door hun kleinkinderen.

De generatie die nog goed weet hoe het was niet te mogen kiezen.

Zij gaan stemmen, hoe dan ook.

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie

14 gedachtes over “Stemmen met looprek

   1. Absoluut. Zelfs als de stemplicht niet meteen afgeschaft kan worden, zouden ze daar om te beginnen al een uitzondering voor kunnen maken. Mensen boven de 80 mogen kiezen of ze gaan stemmen of niet, zoiets. Want zo komt het inderdaad allemaal weer op de schouders van de verzorgers terecht. En een 96-jarige beboeten omdat ze niet is gaan stemmen, dat is toch te gek voor woorden.

 1. ach, ik weet dat eigenlijk niet, wat wijsheid is. Onderzoek leert alvast dat hoger opgeleiden (en, zoals jij ook opmerkte en mooi omschreef) en ouderen vaker stemmen. Lagere sociale klassen zijn ondervertegenwoordigd. Hier een (ellenlang en vrij oud) artikel dat dat staaft: https://www.sampol.be/2006/02/over-de-on-zin-van-de-opkomstplicht-op-lokaal-vlak

  Enerzijds voelt (voor mij toch) een oververtegenwoordiging/ondervertegenwoordiging nogal zwaar ambetant. Voor mij persoonlijk klinkt dat alsof stemmen bijna egalitair is. Uiteraard kunt ge dan zeggen “maar iedereen mag, als ze niet willen, dan niet hé”. Maar ik denk dat we anno 2019 wel ongeveer allemaal verder staan dan dat en kunnen erkennen dat deelname aan het establishment voor bepaalde profielen stelselmatig niet goed of maar moeizaam lukt. Maar dat de opkomst voor de opera laag ligt bij lagere sociale klassen vind ik precies minder confronterend dan dat de stemmen in landen met stemplicht geen staalkaart van de bevolking weerspiegelen.

  Anderzijds zegt datzelfde artikel dat het zichzelf toch op mysterieuze wijze rechttrekt. En dat landen met stemrecht niet opeens heel anders scoren dan land(en) met stemplicht. Dat was voor mij wel een verrassing.

  Samengevat ben ik niet zo zeker of stemrecht even democratisch is als stemrecht (al vind ik 1x/5 jaar stemmen zonder enige suggestie sowieso niet echt wat ik onder democratie versta, maar goed, ik snap het principe). Maar ik ben ook helemaal niet zeker of stemplicht dan zoveel beter is. Maar gevoelsmatig ben ik precies wel voor stemplicht.

  En, het is geen oplossing voor mantelverzorgers, en overbelasting is een keigroot, reëel probleem, maar: ik zou precies wel echt verdrietig zijn als we senioren stelselmatig uit het kiesproces houden. Ik hoop en denk dat ik het nu op flessen trek en dat dat zeker niet de suggestie was 🙂

  1. Interessant artikel, dankjewel! Van uit de tijd toen Spirit nog bestond 🙂
   Afschaffen van de stemplicht zou eigenlijk niets te maken mogen hebben met het willen beïnvloeden van de uitslag. Voor mij gaat het vooral om de vraag: als je mensen verplicht te gaan stemmen omdat anders bepaalde “zwakkere” groepen (dat is het adjectief dat in het artikel gebruikt wordt -jij gebruikt “bepaalde profielen”, wat veel beter klinkt) ondervertegenwoordigd zijn, is dat dan bescherming of betutteling?
   De stemplicht daarom in stand houden gaat er ook van uit dat de stemmers en verkozenen met een ander profiel dan die groepen niet voor de rechten van de ondervertegenwoordigde groepen zouden opkomen. Ik vraag mij af of dat wel helemaal waar is. En moest dat toch het geval zijn: zou er dan geen tegenbeweging komen (wanneer het ongenoegen van de ondervertegenwoordigde groep groot genoeg geworden is) die dat vanzelf weer rechttrekt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s