Plastic (3)

Bedenkingen en ervaringen na 3 weken afval ruimen:

 • Je hebt degelijke handschoenen nodig.
 • Het is een beetje verslavend, want ook als je niet aan het opruimen bent, zie je dingen liggen die je wil oprapen
 • Vuil dat er al lang ligt, is moeilijker weg te krijgen. Het hangt in de planten, plakt vast onder het zand. “Vers” vuil oprapen is het makkelijkst.
 • Ik vrees dat er een paar slakken mee de container zijn ingegaan.
 • Isomo is waarschijnlijk het ergste: al die kleine bolletjes komen los en verspreiden zich.
 • Er zit veel variatie in het soort afval. Dat gaat van yoghurtpotjes over strijkijzers tot batterijen. Maar vooral veel flesjes en blikjes, en verpakkingen van snacks.
 • Het is moeilijk om geen oordeel te vellen over de cerebrale capaciteiten van mensen die afval op straat gooien terwijl er tien meter verder containers staan voor restafval, papier en karton, PMD, en glas. Maar daar wordt aan gewerkt.
 • Het is fijn om te zien hoe de straten er toch al iets beter uitzien na een paar keer tien minuutjes vuil ruimen.
 • Ondanks de handschoenen blijft het een vieze bedoening, waarschijnlijk vooral in mijn hoofd. Ik blijf op mijn hoede voor infecties, en ontsmet nadien mijn handen.
 • In het weekend ruim ik geen vuil op.
 • Als ik mijn regels heb, ruim ik geen vuil op.
 • Ik wil het niet blijven doen, want ik blijf nadien wel een beetje met dat vuil in mijn hoofd zitten, en dat is niet wat ik in mijn hoofd wil. Ik ben niet de nieuwe David Sedaris.
 • Soms dacht ik: vandaag doe ik het niet. Maar dan lag er bijvoorbeeld plots een stuk isomo voor de deur, en pakte ik toch maar een zak en trok mijn handschoenen aan. Ik ben niet de nieuwe David Sedaris, maar ik snap hem wel.

 

 

 

Advertentie

17 gedachtes over “Plastic (3)

  1. Oef, mensen in beweging krijgen… Dat zie ik voorlopig niet meer zitten. Daar ben ik nog te moe voor. Ik heb met mezelf afgesproken: ofwel spring ik mee op een kar, ofwel doe ik het alleen.

 1. Chapeau voor je ondernemingszin! Je mag echt wel trots zijn op jezelf. Nu maar hopen dat er binnenkort niemand nog vuilnis op straat gooit. Al is dat nog even wachten, vrees ik…

  1. Deze namiddag aan de schoolpoort viel het ons op dat er veel meer ouders een snack in een lunchdoosje bijhadden in plaats van in zilverpapier… Misschien is er toch iets aan het veranderen!

 2. Wooooohooo, supergoed Kathleen! En zo herkenbaar! Troep oprapen is zo goed, maar als je alleen nog maar op afval let, is ook jammer (ik raapte een jaar of wat geleden ook dagelijks en was op gegeven moment zo gefocust op de snoeppapiertjes en blikjes dat ik de bloemetjes niet meer zag, dus lastte ik een pauze van een paar dagen in).
  Wat betreft het idee dat het vies is, ja, voor een gedeelte is het dat een beetje, voor een groot gedeelte ook helemaal niet. Als ik iets tegenkwam wat me echt te goor leek, dan mocht ik het laten liggen óf ruimde ik het op en voelde me voor een week enorm badass. 😀 (ik heb ooit een condoom opgevist) (met plastic zakje om mijn hand)

  1. Wow, meid, jij bent echt wel de opruimkampioene! Zelfs een condoom 😀 Als er een wedstrijd afval opruimen was, zou dat absoluut extra punten opleveren 🙂
   Dat het vies is, daar zit ik niet zo mee in; tijdens die drie jaar diergeneeskunde heb ik wel viezere dingen gedaan (tijdens de practica bedoel ik, haha). Maar misschien is het ook net door die opleiding dat ik zo op infecties gefocust ben. Ik heb alle bacteriologie,- parasitologie,- en virologielessen gehad, en dan zie je wat er allemaal “op de markt is”. Vooral wanneer je iets opraapt waar vocht in zit en dat loopt dan langs je arm je handschoenen in -iiieuw! Maar nu ben ik daar wel voorzichtiger mee.
   En wat je zegt van die bloemetjes, dat is zo waar. Ik probeer de laatste dagen ook langer naar de wuivende grashalmen te kijken in plaats van naar het wuivende plastic.

  1. Ja, ik wou een boodschap op de rijweg schilderen, iest als: “Calles limpias, vecinos felices” ofzo. (Op de rijweg schrijven wordt hier ongestraft gedaa).
   En heb er ook al aangedacht de zakken afval niet weg te gooien, maar op te stapelen, met een bord erbij “recogido por mi calle”.
   Maar dat zijn erg belerende en daarom zeer onspaanse handelswijzen. Dat zou wel eens het tegenovergestelde effect kunnen hebben.

   1. Ergens zou het vet zijn om hier een prijsvraag op school van te maken. Met welke woorden zouden we het plastic kunnen stoppen?
    (naast elkaar staan in plaats van tegenover)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s