Ze zijn al bezig nog voor ze begonnen zijn

Ik kreeg van een Spaanse vriend dit artikel uit El diaro doorgemaild: “El partido ultra belga sustituye por hombres a diputadas electas que incluyó en sus listas para cumplir la paridad“. Wat zoveel betekent als: “Extremistische partij vervangt vrouwelijke verkozenen die op de lijst stonden om gelijkheid te verzekeren door mannen.”

En inderdaad, na wat zoekwerk vond ik hetzelfde bericht in De Standaard en De Morgen. In het artikel van De Morgen staat er tenminste nog een foto van één van die vrouwen bij; De Standaard plaats er doodleuk een video boven van Van Grieken op bezoek bij de koning. Wat dus geen bal met het opzij zetten van vrouwen te maken heeft.

En wat zeggen die vrouwen zelf? “Het is met een dubbel gevoel, maar ja, we zetten er ons wel over. Ik ben een vrouw van mijn woord.” Dat zegt Lut Deforche-Degroote in De Morgen. “Het is spijtig, maar misschien een volgende keer, hé? Ik wil gewoon niemand teleurstellen. Immanuel is heel bekwaam en gaat dat goed doen.”

“Ik wil gewoon niemand teleurstellen.”

Aja, want dat leren vrouwen. Braaf in de rij lopen en vooral niemand teleurstellen. Laat maar beter een man voorgaan, want die gaat dat goed doen. En vraag jezelf vooral niet af of je het zelf misschien ook goed had gedaan.

Ik dacht aan Rosa Parks, die de moed had om te blijven zitten waar ze zat.

Omdat ze recht had op die plek.

 

 

Advertentie

19 gedachtes over “Ze zijn al bezig nog voor ze begonnen zijn

   1. Ik vind het ook heel moeilijk schipperen tussen enerzijds me willen beschermen tegen alle negatieve informatie, en anderzijds op de hoogte willen blijven, net om onderbouwd weerwerk te kunnen bieden. Hm. Misschien nog een idee voor een volgende post…

 1. Soms lees je wat je wilt lezen denk ik dan. In alle partijen wordt soms wat geschoven na de verkiezingen. Als die vrouwen die afspraak maakten komen ze die beter na.
  Tijdens de gemeenteraadsverkieizngen stemde ik voor een competente man die daarna zijn plaats afstond aan een vrouw. Ik voelde me even goed bekocht.

  1. Ik kan me voorstellen dat er altijd wel redenen kunnen zijn om te schuiven, zeker op gemeentelijk vlak. Je zal opeens maar een onfortuinlijke medische diagnose krijgen ofzo. Maar in dit geval gaat om de tweede plaats voor het parlement en de tweede op de Europese lijst! Dat het vooraf afgesproken was, is net wat het zo erg maakt. Je kan zeggen “jamaar, dat rits-principe dwingt ons daartoe”, waarmee je eigenlijk zegt: “we vinden niet genoeg capabele vrouwen” (Of nog erger: “we vinden dat vrouwen niet capabel genoeg zijn”). En daarom is net dat hele ritsprincipe er gekomen, veronderstel ik. Opdat er toch wat meer vrouwen op een machtspositie terecht komen.
   Echt waar, ik kan mij to-taal niet voorstellen dat ik in een partij zou zitten waar ze mij vragen “komde gij eens tweede staan, want we hebben daar een vrouw voor nodig, maar als ge verkozen wordt, laat dan wel de Sjarel voorgaan he”. Ik zou ZO kwaad worden. Ik zou zeggen: als ik tweede sta, dan blijf ik staan, en dan is die plaats voor mij. Waarom doet ge anders aan politiek? Gewoon al het feit dat ze dat beloofd hebben, is zo droevig.
   Moest ge zien dat iets van dat kaliber bij de groenen of de PvdA gebeurt, waarschuw mij dan, zodat ik mijn stemgedrag kan wijzigen (en dat meen ik hoor).

   1. Ik glimlach even en geniet van je felheid. Maar je punt rond Groen en PVDA klopt hopelijk wel. Anders zou het pas echt erg zijn.
    Maar op zich kun je van Vlaams Belang niet echt verrast zijn denk ik dan. Niet alle vrouwen zijn vrijgevochten vrouwen he. Sommige kunnen echt wel leven met een opstelling in de schaduw van de man. En dat ritsprincipe vraagt soms enige lenigheid van een partij als het VB 🙂

   2. O, maar ik verschiet er niet van hoor, natuurlijk kan je dat van een dergelijke partij verwachten. Maar ik wil het toch onder de aandacht brengen, want er zijn nog altijd mensen die verkondigen dat het feminisme onzin is en dat vrouwen al lang evenwaardig behandeld worden. Ik weet niet goed wat ik met onze moderne maatschappij aanmoet, dus beperk ik me tot het in het oog houden van gelijkwaardigheid, en sta ik soms even op om te zeggen: hey, dit klopt niet. Maakt mij niet uit om welke partij dat het gaat. Moest zoiets bij de linken gebeuren, dan zou ik waarcshijnlijk nog feller tegkeer gaan, want zij staan wel openlijk voor gelijkwaardigheid. Maar net daarom zal je het in die partijen niet zien gebeuren (hoop ik).
    En dat sommige vrouwen graag in de schaduw leven, dat is hun goed recht. Maar dan kan je maar best in de comfortabele schaduw blijven en je niet laten misbruiken om een systeem in stand te houden dat andere vrouwen ook in de schaduw duwt.

  2. PS: wat trouwens NIET betekent dat ik een grote voorstander ben van dat ritsprincipe: in mijn ideale wereld is het gewoon niet nodig, want is er vanzelf een gezonde mix. Maar dit voorval laat zien dat we daar nog lang niet aan toe zijn, en zolang de hond niet luistert, kan je maar beter de leiband aanhouden, anders loopt hij onder een camion (zegt de Brilsmurf).

 2. Ik las het artikel ook en moest mij inhouden om niet luidop te beginnen roepen van frustratie. Hoe is dat nu toch mogelijk? Dat je dat als partij doet (want neen, het is niet omdat het een partij is waarvan het mij niet verbaast, dat het maar ok is)? Dat je dat als vrouw toelaat (niet eens voor jezelf, maar voor al de rest)? Razend word ik daar van.

  1. Ik zal eens horen bij de mensen hier die meer van politiek weten, maar als ik dat artikel zo lees, vrees ik het ergste. Ik ben echt bang voor Vox, banger dan van het VB eigenlijk. Ik heb een keer geprobeerd een toespraak van hun voorzitter te bekijken omdat ik er iets over wou schrijven, maar ben maar tot de helft geraakt. Het was afschuwelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s