Tijdscapsules

Twee jaar geleden ben ik in de speelgoedwinkel tot een ontstellende vaststelling gekomen: de My Little Ponies van nu zijn niet de My Little Ponies van 30 jaar geleden. Ik was daar serieus van onder de indruk. Dacht dat ik even de winkel in kon lopen en er zo´n mooi paardje kopen voor mijn dochter, maar wat ik vond had nog weinig te maken met de speelgoedpony´s uit de jaren ’80. Minder mooi en van minder goede kwaliteit. Gelukkig had ik nog een verzameling uit mijn eigen kindertijd. En ik dacht: had ik dat geweten, dan had ik indertijd een gans pony-leger aangekocht.

Nadien maakte ik me de bedenking: wat zijn de waardevolle spullen van vandaag? Wat zouden we nu opzij moeten houden zodat we het over dertig jaar uit het zwarte gat van de gangkast kunnen opdiepen en uitroepen: Oh, kijk eens wat ik hier heb! Dat maken ze tegenwoordig niet meer (of toch niet op die manier)! Hoe mooi/ sterk/ bijzonder/ interessant/ grappig/ nostalgieverwekkend/ etc…

Zullen we een tijdscapsule maken?

Wat mag daar van jou in?

 

 

 

26 gedachtes over “Tijdscapsules

 1. Ik vind dat een moeilijke vraag. Ik ben er al de hele middag over aan het nadenken en werd nostalgisch over mijn cassettes van vroeger en mijn walkman ;-). En je hebt gelijk, die My Little Pony’s van tegenwoordig zijn triestig.

 2. Oeh, leuke vraag! In mijn hoofd ga ik de rekken van de winkels langs en stiekem ga ik ervan uit dat alles blijft. 😀 Wat zouden de vergeten groenten van morgen zijn? Of komt er juist alleen maar meer keus wat dat betreft?
  Ik denk dat ik maar eens ergens een bloemenpers ga zoeken (of maken). En Pablo is ook gemaakt om nog wel een jaar of 50 mee te gaan (je bent een stoere toerfiets of niet ;))

  1. Een bloemenpers! Dat hadden wij vroeger ook, was ik ook al helemaal vergeten..

   En zot he, dat idee dat alles blijft zoals het is?
   Ik had dat dus echt met die My Little Ponies, dat was echt een idee dat opeens helemaal aan scherven ging, haha 🙂
   En ja, stoere Pablo gaat vast nog eeuwen mee!

 3. Die barbie’s van nu zijn ook niet meer die van vroeger. En gelukkig heb ook ik daar destijds een verzameling van aangelegd.
  Wat ik meeneem in de tijdcapsule? Een handgeschreven brief waarin ik het leven op dit moment vertel en foto’s.

  1. Ik ben ooit eens begonnen aan zo´n brief, met te schrijven hoe het op dat moment was, maar heb het niet afgemaakt. De laatste tijd heb ik zitten lezen over het schrijven van memoires -dat lijkt me ook nog wel iets leuks om mee aan de slag te gaan.

   En ja, Barbies! Jammer dat hun haar zo snel in de war geraakt. Ik zou bijna een nieuwe Barbie kopen en ze in de doos houden zodat haar haar er nog mooi uitziet 😉

 4. Hmm, ik denk – uitgaande van “dingen”, niet van levende wezens zoals bedreigde dieren enzo – aan volgende dingen:
  – pen en papier (hoewel ik hoop dat dat nooit echt gaat verdwijnen)
  – een gewone horloge (meer en meer mensen lijken ofwel een telefoon ofwel een gesofisticeerdere sporthorloge met hartslagmetingen e.d. te gebruiken)
  – papieren boeken
  – een gewone draagbare telefoon, zonder internetverbindingen en apps enzo (of, als de capsule ook dingen mag bevatten die ondertussen al compleet “achterhaald” zijn, een telefoon met draaischijf zoals bij mijn grootvader 🙂 Oh, en de ouderwetse typmachine van mijn andere grootvader. En cassetjes!)
  – een gewone dames- of herenfiets, zonder elektrische aansturing

  1. Ik heb mezelf vorig jaar een “gewoon” horloge kado gedaan om niet altijd op mijn gsm te moeten kijken, en ik ben daar zó blij mee. En oh, een oude telefoon… Met een draaischijf en al. daar word ik ook nostalgisch van…

 5. Je gaat het nooit geloven, maar ik gebruik quasi geen speelgoed meer en alle functionele dingen zijn voor mij wat ze zijn. Dus er hoeft niet zo veel in mijn tijdscapsule. Mijn drie nog werkende uurwerken, die mogen er wel in. Dat zou me best blij kunnen maken. En wijn met een kurken dop. Volgens mij zal dat helemaal verdwijnen en het kan toch niet dat we het altijd met perfect openende wijnflessen moeten doen? En nu we toch de grens even over staken… misschien best wat eenvoudige seksspeeltjes want die gaan mogelijks ook verdwijnen 😉
  Wat jij hebt met de MLP’s heb ik met playmobil : mijn echt wel favoriete speelgoed was vroeger echt wel net iets leuker dan nu. Beetje rudimentairder. Idem voor “Risk” en “Monopoly”. Maar dat zal dus aan de memories liggen denk ik. Niet zozeer aan het speelgoed zelf.

 6. Kleine Atlas

  Ik weet niet of het idee van een tijdscapsule hier 100% bij past – want WAT een leuke vraag!! – maar ik bedenk wel regelmatig dat ik het op veel vlakken zo’n leuke tijd om live mee te maken. Heel dubbel, want het zijn ook tijden waarin ik me rotschaam, over hoe migratie en milieu aangepakt worden, en hoe weinig fair trade er is, en hoe schandelijk vleesindustrie in elkaar zit.

  Maar het erge is dat ik van die dingen geen last heb. De dingen die ik meemaak zijn eigenlijk vooral heel erg interessant, en doen me soms denken dat we echt wel meer dan gemiddeld meemaken, en sneller misschien ook wel: debatten over hoe een stad als Brussel leefbaar maken, debatten over hoe de moeilijkheden van het ouderschap bespreekbaar te maken, debatten over #MeToo, debatten over hoe democratie verandert en burgerinitiatieven opkomen, over hoe bio verandert van een niche naar een versie 2.0 die het beste van supermarkten met het beste van lokaal verenigt, en zo heel erg verder.

  Allez, een heel concrete dan. Ik las in de krant een pleidooi voor de goeie ouwe tijd (2018) dat vrouwen nog op sneakers mochten rondlopen, en dat dat nu precies weer aan het keren is t.v.v. hakken. Dat is er eentje die ik zeker in de capsule wil steken, zo hakken het weer zouden winnen: schoenen die schoon zijn maar lekker zitten. Al hoop ik dat die strijd definitief gewonnen is 😉

  1. Serieus? Ik dacht dat we eindelijk van de hakken begonnen af te geraken…

   En dat lijkt me ook een interessante denkoefening: wat is de ideale mix van vroeger en nu?
   Welke elementen zijn er supercool aan onze moderne maatschappij (zoals de debatten die jij aanhaalt), en waarin zijn we te ver doorgeslagen (tv-schermen in eetgelegenheden bijvoorbeeld, dat vind ik zo fout). Hm, ga ik ook eens over nadenken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s