Sneeuwwitje: achter de schermen

Best wel opgelucht dat dat eerste sprookje er alvast opstaat. Het is toch iets heel anders om te zeggen “ik ga dit of dat schrijven tegen volgende week” dan om met iets naar buiten te komen wat al kant en klaar is. Een interessante oefening dus.

Wat me opviel: als je het op de website ziet staan, lijkt het alsof het daar regelrecht en van de eerste keer getypt werd. Maar niets is minder waar. Daarom dacht ik van hier even te laten zien hoe het eraan toegaat in de schrijfkeuken: al het gepruttel en geborrel en gesmos waar je doorheen moet vooraleer er zo´n propere tekst staat te blinken op het scherm.

De eerste stap is mijn geval een klein Harry Potter-schriftje waarin ik een lijstje van sprookjes heb gemaakt. Van elk sprookje dat me doenbaar lijkt, heb ik alvast een korte inhoud geschreven.

 

De volgende stap is een schrift van A4-formaat met een minder frivole, maar wel hardere kaft, zodat je geen tafel nodig hebt om te schrijven. Daarin komt de eerste versie in potlood, plus losse zinnetjes en woorden waarvan ik denk dat ik ze later kan gebruiken. Er wordt ook lekker veel in geschrapt en gegomd.

schrift 1b

Zodra ik een paar paragrafen op papier heb, typ ik ze over in een computerbestand. Tijdens dat overtypen verandert er behoorlijk veel. Heb ik een deel af, dan sla ik het op onder de noemer “(titel) 1”.

Wanneer ik eraan voortwerk, kijk ik alles wat ik de vorige keer geschreven heb nog eens na, en brei er een nieuw stuk aan. Dat sla ik op als “(titel) 2”, kwestie van oud materiaal niet te verliezen. En zo brei ik langzaam het hele verhaal aan elkaar, telkens het eerder geschreven stuk aanpassend en verbeterend.

screenshot

Wanneer het dan eindelijk online staat, kijk ik het nog een laatste keer na om er spelfouten uit te halen en wat kleine verbeteringen in aan te brengen. Dan zie ik altijd nog een paar zinnen staan waar ik niet helemaal tevreden over ben, maar die laat ik voorlopig staan.

Et voilà, zo werkt dat hier dus.

 

 

 

36 gedachtes over “Sneeuwwitje: achter de schermen

   1. Wel, ik heb het net gelezen, en ik moet zeggen dat ge heel hard uw best gedaan hebt om door alle mogelijke soorten controle NIET te geraken 😀 😀 😀
    Ik zal er eens goed over nadenken, en u morgen een antwoord sturen 🙂

   2. Ik zou hier en daar nog een woordje veranderen (weet dat een tekst nooit ‘af’ is). Als je beslist het te publiceren doe ik eerst nog een paar kleine correcties…
    Nog eens: moest je het liever niet doen, absoluut geen probleem! Het past zeker op mijn weblog.

 1. Marry

  En ik die dacht dat je ze zomaar uit de losse pols schrijft, voor de vuist weg, uit de mouw schudt zoals Vrouw Holle dat met haar kussens doet…

 2. Mooi en herkenbaar! Behalve dat ik vaak na de eerste zin ‘overtypen’ voor ‘in het echt’ alweer afwijk van m’n eigen woorden. Die teksten schrijven toch vaak zichzelf hè? 😉 Of misschien zijn ze bij jou iets minder eigenwijs.
  In ieder geval mag het resultaat er zijn!

  Wat is het hoogste cijfer wat je ooit achter (titel) hebt gezet?

  1. Ja, ´t is gek he? De beste zinnen zijn vaak degenen die echt ineens van ergens komen alsof je ze niet zelf verzonnen hebt, alsof je ze van iets of iemand anders aangereikt krijgt.

   Wat je vraag betreft: ben eigenlijk nog niet zo lang met die duidelijke nummering in de titel bezig -tot voor kort sloeg ik op onder allerlei andere namen (“titel bis 2a” en zo, echt een warboel). Ik maak soms echt ongelooflijke kronkelwegen vooraleer ik het eenvoudige, rechte pad ontdek, haha.
   Maar dus bij Sneeuwwitje zat ik aan 7 versies, en dat vond ik eigenljik wel een passend getal voor dat sprookje 😉
   Ik denk dat ik bij de meeste kortverhalen toch wel een tiental herwerkingen doe.

 3. Leuk, zo’n inkijk in je werkmethode. Het verschilt eigenlijk wel serieus van de mijne, ik zet bijvoorbeeld geen letter op papier met de hand, alles wordt direct getypt. Succes nog met de rest van de reeks, ik ben alvast benieuwd.

  1. Ik doe dat vooral omdat mijn ogen nogal snel moe worden achter een scherm en omdat ik geen laptop heb die ik overal kan meenemen. want via een tekstverwerker gaat het echt zoveel rapper he, en je ziet ook sneller wat werkt en wat niet.

 4. Super om eens in de schrijf-keuken te kijken. Ik schrijf meteen op de laptop maar naast me ligt meestal een schrift waar ik woorden, zinnetje, ideetjes opkrabbel.

 5. Ik vind het ook tof om zien.. ! Heel gelijkaardig aan hoe ik het doe 😉

  Ik heb vorige zomer ook sprookjes gepost.. de vakantie waarin ik op zoek ging naar de Liefde.. *euheum*

  Misschien moet ik eens terug wat meer in de pen kruipen..

  1. Ja, hier werkt dat ook zo met gedichten. Is ook interessant om die vellen dan naast elkaar te leggen en te zien hoe je tot dat gedicht komt. Echt zoals een beeldhouwer een beeld uit de steen kapt.

   Ik hoop echt dat je via de SchrijversAcademie tot de publicatie van je eerste bundel komt!! Je weet het he, ik wil een gesigneerd exemplaar 🙂

 6. Kleine Atlas

  Interessant zeg! Doet me nadenken over het soort schrijver dat ik ben. Ik ben zelf een grote schrapper, net omdat ik uit mezelf al veel te veel zeg. Toen ik mijn thesis schreef, had ik ook duusdn versies, maar ik heb toen van mijn broer geleerd om mezelf te dwingen er maar één bij te houden. Sindsdien doe ik dat met alles, werkt effectief beter voor mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s