Red het klimaat: 10 tips (inleiding)

(Gastbijdrage, geschreven door Maarten Verbiest.)

Toegegeven, ook ik neig soms richting je-m’en-foutisme. We hebben immers nood aan systemisch verandering, en er zijn zoveel systeemfouten waar je zelf geen invloed op hebt. Je kan je dus afvragen waarom hier dan een lijstje staat met dingen die JIJ kan doen. Daarom deze inleiding, om het nut van deze bijdrage toe te lichten.

Verandering gebeurt nooit vanzelf en gaat nooit snel. Het is een gradueel proces. En voor verandering ten goede van ‘het klimaat’ geldt hetzelfde als wat je ziet gebeuren bij alle nieuwe fenomenen binnen sociale groepen: het begint met innovators, gaat over early adopters, waarna de rest begint in te pikken en het uiteindelijk gemeengoed is. Dat is zo bij de adoptie van technologie (de telefoon, de auto) maar evenzeer van ideeën (algemeen stemrecht, het basisinkomen).

Diffusion_of_ideas.svg

bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Diffusion_of_innovations

Al moeten we wel opmerken dat als we het hebben over klimaatverandering, het niet gaat over 1 product of idee, maar over een heel scala aan innovaties, zowel qua ideeën als ‘producten’ en zelfs gedragingen. En wat het helemaal eng maakt (al heeft dat ook een potentieel voordeel), is dat het niet ‘optioneel’ is en er een datum vastgelegd is waarom we 100% ‘marktaandeel’ behaald moeten hebben. Je kan er voor kiezen om er van af te zien een smartphone aan te schaffen. Maar na 2050 ga je niet meer kunnen leven alsof het 2019 is. Iets wat wel in het voordeel van het klimaat speelt is dat mensen sneller dan vroeger mee zijn met verandering. Mooie illustratie hiervan: https://www.visualcapitalist.com/rising-speed-technological-adoption/

Feit blijft dat hoe meer innovators en early adopters er zijn die een boodschap uitdragen, hoe sneller verandering mogelijk is. En net omdat er in dit geval een deadline is (je weet wel, nuluitstoot tegen 2050), is het ontzettend belangrijk dat we een zo snel mogelijke transitie doormaken.

Zodoende geef ik graag 10 tips mee van wat jij kan doen om deel uit te maken van die groep innovators en early adopters. Want er hangt (heel) veel van af.

 

 

9 gedachtes over “Red het klimaat: 10 tips (inleiding)

 1. Marry

  Mooi en helder geschreven stuk. Prettig leesbaar.
  Jaren geleden zeiden wij het ook al: alle verandering/verbetering moet via de langzame weg van de consument/burger; van onderaf dus. Dat zou toch beter moeten. Helaas heeft de elite/onze leiders andere belangen.

   1. Ah, daarom 🙂

    Ik denk wel: het klimaat en de natuur zijn in sé wel tamelijk onvoorspelbaar. Je weet uiteindelijk nooit echt hoe snel het systeem zich toch nog zou kunnen herpakken. Dus we kunnen maar proberen he…

 2. Laten we niet wanhopen. Ik had dit weekend mijn nichtje van 19 te logeren. Het was een soort kennismaking want we hebben nog niet veel contact gehad. Ik had het beeld van een verlegen, wat sloom meisje. Tot ze me vertelde dat ze niets liever doet dan in het dorp waar ze met haar moeder woont met een vuilniszak rondlopen en zwerfvuil rapen. Ze krijgt zelfs haar moeder (mijn zus) mee. Ik ben benieuwd wanneer de buren zullen volgen…
  In haar omgeving is zij een early adopter, denk ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s