Red het klimaat: 10 tips (4-6)

(Deze gastpost werd geschreven door Maarten Verbiest)

 1. faseer fossiel thuis uit

Voor het verwarmen van onze huizen gebruiken de meesten vandaag nog fossiele brandstoffen en in het bijzonder aardgas. Dat is al een hele stap beter dan mazout wegens efficiënter en een lagere uitstoot. Maar ook daarmee gaan we op termijn moeten stoppen. Wat kan je vandaag doen? De trias energetica toepassen:

Stap 1: beperk je vraag –  dus isoleren (dak-muur-vloer), enkel verwarmen wat verwarmd moet worden (moet je slaapkamer de hele dag 20 graden zijn in de winter? Serieus?), en compact wonen.

Stap 2: gebruik maximaal hernieuwbare energie – zon, wind, water. Zonnepanelen zijn een duurzame keuze over de levensduur bekeken, en/of je kan je energie groen en lokaal aankopen. Ecopower is een aanrader voor wie in Vlaanderen woont, en er zijn overal wel lokale energiecoöperaties of aanbieders van échte lokale groene stroom. En in het bijzonder als je zelf stroom opwekt, kan je dit combineren met elektrisch aangedreven warmte-opwekkers. Erg in trek tegenwoordig is een warmtepompboiler, waarmee je je sanitair warm water elektrisch verwarmt. Je volledig verwarmingssysteem omschakelen is momenteel helaas nog een hele financiële investering, en voor een niet-aangepast huis ook een grote lopende kost als je niet het leeuwendeel van de benodigde stroom zelf kan opwekken. Dit ligt natuurlijk anders als je een nieuw huis bouwt (meer daarover verder).

Stap 3: de resterende fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk gebruiken. Bvb. door lage-temperatuurverwarming te gebruiken (vloer- of wandverwarming) ipv radiatoren, en door transmissieverliezen op te sporen en te elimineren (dus een goed afgestelde ketel, geen overbodig lange buizen, buisisolatie waar zinvol,…).

 

 1. (herop)bouwen of renoveren?

Renoveren, zonder twijfel. Sinds kort bestaat er een slooppremie voor wie een oude niet-energiezuinige woning afbreekt en er een nieuwe voor in de plaats zet. Echter, dit rendeert energetisch pas na een 40-tal jaar.. Of je moest érg duurzaam bouwen (minimaal gebruik van beton en zo veel mogelijk hernieuwbare materialen).

En ook als je renoveert geldt dat hoe meer materialen je hergebruikt, hoe beter het is. Als je toch nieuw wil bouwen, overweeg dan houtskeletbouw (zo doe je meteen aan carbon capture!) of een andere lokale grondstof (leem, of strobaalwoningen, al is dat minder evident in de stad omwille van de dikte van de muren). Bouw ook compact doch praktisch doordacht (kleiner kan ook ruimer zijn). Is je huis te groot? Dan kan je de te verwarmen ruimtes beperken, of aan house-sharing doen. Zeker als de kinderen het huis uit zijn. Duurzaam bouwen start bij het vinden van een architect én aannemer die hier in mee is. En er misschien zelfs een uitdaging van wil maken (ook voor hen een interessant visitekaartje!). Waar je woont of bouwt heeft natuurlijk ook een grote impact op hoe ecologisch je levensstijl zal zijn.

 

 1. Vliegen? Blijf lekker lang weg!

Zelf heb ik al enkele jaren geen vliegtuig meer genomen. Voor vakanties vind ik het persoonlijk wat zinloos, omdat er nog zoveel interessants te ontdekken valt op niet-vliegafstand. Een tropische bestemming staat ook niet per definitie garant voor een leukere of meer deugddoende vakantie.

Vlieg je dan toch? Make it count! Beter 1 lange reis dan 2 of 3 kortere. Bezoek je een continent, doe dat dan voor minstens een maand (liefst langer, indien mogelijk), en reis rond op je reis. Het zal je gegarandeerd veel langer bijblijven. Een zuiverder geweten kan je kopen (al wordt de uitstoot niet vermeden dus het blijft een beetje een aflaat, helaas). Een betrouwbaar initiatief is deze: www.carbonaltdelete.eu. Het is een onwaarschijnlijke schande dat vlieghavens gesubsidieerd worden, kerosine niet belast en er zelfs geen btw op vliegtickets geheven wordt. Door te compenseren neem je zelf toch wat verantwoordelijkheid op.

Moet je vliegen voor het werk? Kijk of het met de trein kan (duurder helaas, maar je kan echt wel werk verzetten op de trein, moest dat een argument zijn voor de baas/bazin), reis niet met meer mensen dan strikt noodzakelijk, en overweeg aan vergaderingen deel te nemen via videoconferencing. Investeren in goede infrastructuur voor dit laatste is overigens snel terugverdiend.

 

15 gedachtes over “Red het klimaat: 10 tips (4-6)

 1. Wij wonen in een nieuw huis, waar we helaas niet zelf alle keuzes kunnen maken hebben, maar we hebben een warmteboiler en heel goede isolatie. Met de verwarming springen we zuinig om, sowieso. Wat vliegen betreft daarentegen…, daar wil ik eigenlijk niet op inleveren. Op reis gaan is mijn grootste vorm van ontspanning en vliegen is voor bepaalde bestemmingen nu eenmaal de gemakkelijkste/enige werkbare optie. Ja, daar heb ik het moeilijk mee.

  1. Ik ook, want voor mij is het de enige manier om elk jaar mijn familie en vrienden te zien. Maar ik ben hard aan het zoeken naar alternatieven. Want als je ziet hoe ontzettend veel uitstoot dat vliegen geeft, dan vind ik het toch altijd moeilijker en moeilijker om dat met een zuiver geweten te doen.

   Bovendien zou ik ook wel graag eens iets meer van de wereld zien dan alleen Spanje en België (ik ben trowuens nog nooit buiten Europa geweest). Maar dan is het misschien beter om ervoor te sparen om eens één jaar rond de wereld te reizen, zoals een vriendin van mij gedaan heeft (https://www.offexploring.com/titi-team-on-tour/blog)

   Dan heb je eigenljk veel meer gezien dan in al die korte reizen, en wel massaal veel minder het milieu belast. Lijkt me wel ideaal als je samen met je partner een sabbatjaar kan nemen ofzo.

   1. Lijkt me zalig en inderdaad veel efficiënter. Maar voor veel mensen helaas geen haalbare kaart qua job. Ik voel me er ook steeds vaker schuldig over, maar ik heb teveel nood aan reizen. Dus ja, daar ben ik toch wel even egoïstisch 😉

 2. Yes, een blog van de broer! En ook nog met een bevestiging dat we een goede keuze voor de energieleverancier maken: dankzij https://mijngroenestroom.be/#ranking kwam ik op het spoor (want helaas zitten ze niet in de standaard energieleveranciervergelijkers).
  Dat doet deze mens deugd.

  Ik moet echt op mijn handen zitten om niet ook allerlei dingen te noemen die wellicht nog komen gaan, oftewel, ik kijk al uit naar de volgende tips :).

  1. Ja, hier past eigenlijk ook een link naar wat jij over vliegen schreef! Misschien ga ik na dit reeksje nog wel wat door op het thema, en jij mag ook altijd een gastblog schrijven nadien hoor, want er valt nog heel veel over te zeggen. Als de laatste tips gepasseerd zijn en je wil nog wat aanvullen: laat maar komen! Dan post ik nog een paar “Red het klimaat: extra´s” ofzo 😉

   En goed dat je een groene leverancier gevonden hebt! Alfonso heeft er voor ons hier ook één uitgezocht. En het was voor mij dankzij die vorige post toch wel een eye-opener dat elektrisch vervoer dat via een groene leverancier gaat natuurlijk helemaal okee is. Daar had ik eigenlijk nog niet eens bij stilgestaan.

 3. Affodil

  In 1976 bouwden wij ons huis in houtskeletbouw. Toen nog du jamais vu, of toch bijna. 41 jaar later verkochten we het omdat het voor ons te groot was (de kinderen uit het huis, dus wij konden downsizen en de kopers verbouwden het tot een kangoeroewoning). Zelfs ondanks het feit dat we de (nooit echt gebruikte) zolder nooit goed hadden laten isoleren onder het dak, haalden we een energiescore waar veel recent gebouwde woningen niet eens bij in de buurt komen. Was een aangename vaststelling, moet ik zeggen.

 4. Hier zouden we nog graag de gasboiler vervangen door een warmtepomp, maar iedereen raadt het af omdat het nog in z’n kinderschoenen zou staan (teveel lawaai?…) De zonnepanelen worden in het najaar gelegd. Isolatie is ook overal aangebracht. Dus nu alleen nog van het gas af…

  1. Kinderschoenen is veel gezegd. Het basisprincipe is best eenvoudig en niets nieuws (cfr een koelkast, airco.. dat zijn in essentie ook warmtepompen). Wat het ‘vroeg’ maakt om over te stappen is 1. installateurs en 2. prijs. 1. veel loodgieters/cv-installateurs zijn gewoon nog niet goed mee. Dus bij een installatie zeker iemand vinden met aantoonbare expertise/positieve klantervaringen. Een slecht afgesteld systeem kan tot onverwacht hoog verbruik leiden (en dus onvoorziene kosten). Niet fijn uiteraard. 2. prijs. De verwachting is dat de prijs nog sterk gaat zakken de komende jaren omdat het de standaardoptie wordt. In Nederland worden al ontzettend veel warmtepompen geïnstalleerd (gasketels mogen niet meer in nieuwe wijken). De prijzen zijn al gedaald de komende jaren. Ik hoop persoonlijk vooral dat de prijs van de grondboringen (voor een geothermische warmtepomp) nog flink zullen zakken. Want dat ligt echt wel ver buiten het bereik van onze bankrekening..

 5. Fijne tips weer! Ze voelen ook allemaal vrij tot heel haalbaar, wat zeker niet altijd het geval is bij dergelijke berichten 🙂
  Wij zitten qua woning wat beperkt in wat we kunnen doen, omdat we huren. Elektriciteit hebben we wel bij een groene leverancier, omdat we dat zelf konden kiezen. Maar vb. verwarming wordt geregeld voor het hele gebouw en daar word ik lichtelijk onnozel van de standaardtemperatuur van de waterboiler (“warm” is hier “meteen verbranden”, “lauw” is “goed warm”). Dat je in een gebouw met zeven gezinnen wat hoger moet stoken dan in een eengezinswoning snap ik wel, maar wat ze nu doen is natuurlijk totaal onnodig.
  En tegelijk denk ik dan maar: op zijn minst wonen we in een appartementsgebouw en relatief compact (kleine 80m2 voor twee mensen, dus zeker niet mini, maar wel kleiner dan de 100-125m2 die we vroeger hadden), dus dat is zeker beter dan de grote vrijstaande eengezinswoning die het ook zou kunnen zijn. Daardoor moeten we vb. ook amper bijverwarmen, omdat we aan drie van de zes kanten “ingepakt” zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s