De Orde van de Pad: achter de schermen

Een paar mensen vroegen me, na het lezen van dit kortverhaal, of die Antonio echt bestaat, en hoe het zit met dat paddengif/medicijn. Dus zal ik hier even wat meer uitleg geven over hoe ik tot dat kortverhaal gekomen ben.

Het begon met een video van Miscelánea Mexicana, getiteld “El profeta del sapo”, die een (hippie) vriend me vorig jaar doorstuurde. Daarin zie je hoe dokter Octavio Rettig´s nachts in de Mexicaanse woestijn op zoek gaat naar Coloradopadden, en hun klieren uitknijpt. Met de slijmerige opbrengst daarvan brouwt hij een drug/medicijn en met dat goedje brengt hij drugsverslaafden weer op het juiste pad (pun not intended). Niet dat ik er hier reclame voor wil maken, en het is ook maar de vraag in hoeverre dit allemaal risicoloos is, maar soit. Voor wie Spaans wil oefenen, zal ik onderaan de video zetten.

Risicoloos of niet, het was wel impressionant om te zien hoe zij die de drug kregen toegediend een overweldigend gevoel van eenheid en grenzeloze liefde ervaarden. En aangezien ik die video zag rond de tijd dat de extreem-rechtse partij Vox weer meer in het nieuws kwam, was de link al snel gelegd: wat zou er gebeuren als je extreem-rechtse politici die drug toediende? Zouden die nadien nog steeds in staat zijn hun gedachtegoed te verdedigen? Kan je bijvoorbeeld, na het ervaren van totale liefde en verbondenheid, nog steeds blijven beweren dat vluchtelingen die in de Middellanse Zee verdrinken niet gered mogen worden?

En wat als er een groep activisten het op zich zou nemen om bepaalde politici te gaan “bekeren” -op een wel heel onorthodoxe manier? Hoe zouden ze te werk gaan? Wat zouden de gevolgen zijn? Heiligt het doel de middelen?

Dat zijn een aantal van de vragen die ik met dit kortverhaal wou oproepen.

Ter voorbereiding heb ik ook een toespraak van één van de kopstukken van Vox bekeken, en daarop is de eerste paragraaf gebaseerd. Nu ja, ik heb de helft bekeken, want na vijftien minuten kon ik het niet meer aan. Dat gedachtegoed is immers niet gemaakt met het welzijn van geëmigreerde vrouwen in het achterhoofd. Een beetje paddenmedicijn zou die man vast geen kwaad doen, denk ik stiekem.

 

 

 

17 gedachtes over “De Orde van de Pad: achter de schermen

 1. Boeiende materie.

  Jammer dat een drug moet nodig zijn en blijven voor een overweldigend gevoel van eenheid en grenzeloze liefde….

  Het doet me denken aan de hippietijd uit de jaren 60 en Woodstock.

   1. Ik herinner me je logje en toen werd er ook over geschreven in de krant. Het is fascinerend.
    Zelf maakte ik ook mee hoe een kennis na een val veel zelfstandigheid verloor maar ook veel positiever door het leven ging.
    Meditatie is iets dat me aantrekt, maar waar ik nooit in slaag, of probeer ik veel te weinig? Naar het schijnt baart oefening hier kunst?

   2. Waarschijnlijk wel, maar misschien moet je er toch niet teveel mee inzitten, want meditatie kan ook negatieve effecten hebben. Hier staan er bijvoorbeeld een paar opgesoms:
    https://www.thedailymeditation.com/unknown-dangerous-health-risks-meditation
    Ik heb een paar jaar geleden een interview gelezen over een onderzoek daarnaar aan een Engelse universiteit, en sindsdien denk ik: misschien is het niet zo´n ramp als ik niet aan het mediteren geraak. Handwerk doen en wandelen is vast ook een goed alternatief 🙂

 2. Helaas begrijp ik geen letter Spaans, maar de beelden zijn de moeite. Ik vraag me af of die ex-druggebruiker er helemaal van af is na één keer te “padden”? Of heeft hij nu regelmatig een dosis “pad” nodig? Zelf zou ik heel bang zijn om zoiets te proberen, mijn drang om grip te hebben op alles is nog steeds te groot. Daarom zou ik bijvoorbeeld ook nooit willen bungeejumpen of zo.

  Dat gevoel van universele liefde en verbondenheid hebben sommige mensen ook nadat ze iets heel ergs hebben meegemaakt waardoor ze beseffen hoe waardevol elke dag hier is. Jammer, inderdaad, dat je dat niet “vanzelf” kunt hebben. Of zouden kleine kinderen en dementerende ouderen dat wel hebben? Die leven immers volledig in het “nu”, waar mediteerders ook naar streven.

  Zo veel vragen, lol, sorry.

  1. Dat gevoel komt ook heel dicht bij bepaalde religieuze ervaringen -er zit toch meer in ons hoofd (en hart) dan we denken…

   Of die gebruikers er dan met één dosis paddenmedicijn van af zijn, da´s inderdaad een goede vraag, en iets wat ik mezelf ook afvraag. Ik kan me niet herinneren dat daar in de video antwoord op gegeven wordt.

   Wat het onverstaanbare Spaans betreft: Organica heeft hieronder een video met Eneglse ondertitels gezet!

 3. Wat leuk dat we in je keukentje mochten binnenkijken, bedankt! Met het risico om als hippie bestempeld te worden :-D, ik was op de hoogte van de mexicaanse pad en diens invloed op de menselijke psyche. Het is een gegeven die me sinds enkele maanden boeit, dus vond ik het wel geweldig toevallig dat jij daar nu over schreef 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s