Het voornemen voor 2020

2019 was een goed jaar: ik ben in tijden niet zo weinig ziek geweest. Bovendien kreeg ik dit najaar voor het eerst het gevoel dat er iets in dit afgepeigerde hoofd aan het recupereren was geslagen. Er waren nachten dat ik na twintig minuten in slaap viel (hoe heerlijk is dat) en dagen waarop ik met gemak de archiefkasten van mijn geheugen kon opentrekken (*).

Dus die weg wil ik blijven gaan in het nieuwe jaar. Want er is nog wel een weg te gaan. Bovendien hou ik van deze weg, en wil ik niet weer op een zijspoor geraken.

Sinds ik gestopt ben met (buitenshuis/betaald ) te werken, zijn er heel wat zorgen van die baan geschoven, maar er is wel een andere hoofdbreker voor in de plaats gekomen. De vraag wat ik nu in godsnaam ga doen om -het liefst op een legale manier- geld in het laatje te brengen. Daar ben ik nog absoluut niet uit, en eerlijk gezegd begint die vraag behoorlijk zwaar op mijn gemoed te wegen. Zodanig zwaar dat ik eigenlijk, feitelijk, diep vanbinnen, en het aller,- allerliefst van al… die vraag een jaar lang wil negeren.

Ons spaargeld laat het toe om het nog minstens een jaar of twee op één inkomen uit te zingen. Dus alles welbeschouwd: waar haal ik het recht vandaan om me zorgen te maken over geld, terwijl er zoveel mensen op de wereld zijn die niet weten hoe ze aan het einde van de maand de huur moeten betalen? (Of erger nog: het eten van de volgende dag?)

Daarom heb ik besloten om me een jaar lang geen zorgen te maken over werk of geld. Ik ga het huishouden doen, voor mijn dochter zorgen, en me voor de rest maar met één ding bezig houden, en dat is: mooie dingen maken. Verhalen schrijven, liedjes zingen en handwerken (daarover binnenkort meer). Dat kan toch nooit verloren moeite zijn, nietwaar? Een jaar lang. En daarna zien we wel weer.

 

(*) Extract uit een conversatie met mijn ouders, een paar jaar geleden. Mijn vader: “Dus toen hebben ze bij de moemoe een Alzheimer-test afgenomen. Dan vragen ze welk jaar het is enzo.” Ik (in lichte paniek): “Jamaar, dat weet ik ook niet altijd!”

22 gedachtes over “Het voornemen voor 2020

 1. Vooral rijk leven is belangrijk, en dan bedoel ik vooral niet rijk in functie van centen.
  Gezondheid en genieten volgens kunnen, zo belangrijk!!
  De toekomst tijd geven, niet alles moet gepland worden.

  Life is like a camera.
  Focus on what’s important.
  Capture good times.
  Develop from the negatives.

  and …

  If things don’t work out
  Take another shot!

  1. Daar had ik het onlangs ook met een vriendin over: dat alles zijn moment lijkt te hebben, en dat het zinloos is iets te willen forceren, wanneer het “juiste” moment er nog niet is. Loslaten en vertrouwen…

 2. Wat een mooi voornemen! Toen ik onverwacht huisvrouw werd vond ik dat ook erg lastig, dat gevoel dat ik terug zou moeten gaan werken. Het was pas toen ik die vraag en de bijgaande kopzorgen (wat wilde ik doen? zou ik het aankunnen, of zou ik hervallen?…) liet varen dat ik écht kon genezen en mezelf kon terugvinden. Ik hoop dat dat voor jou ook geldt!

  1. Dank je, Organica. Ik vind het het geruststellend dat van jou te horen, het geeft me het gevoel dat ik niet de enige ben. Op je blog las ik dat jij ook al heel wat watertjes doorzwommen hebt, en dat spiritualiteit je geholpen heeft. Dat is een connectie die ik doorheen de jaren een beetje kwijt ben geraakt -misschien kan het geen kwaad me daar weer eens wat meer op te concentreren…
   Hoe gaat het tegenwoordig met jou?

 3. Vroeg of laat komt dat geld ook wel, als je doet wat je graag doet. Daar ben ik van overtuigd, ook al ben ik daar niet meteen het levend bewijs van. Maar ik wil het blijven geloven, die dingen hebben soms wat tijd nodig 🙂

  Heel mooi voornemen, ik volg je!

  1. Maar het lukt jou wel he! Ik vind jou echt een schitterend voorbeeld, jij leeft toch echt het leven dat je voor jezelf gekozen hebt, niet? Da´s zo mooi, Christine.
   En wat geld betreft: meer dan het echt nodig hebben, denk ik dat ik vooral een inkomen wil voor mijn eigen gemoedsrust, want ik heb het vooral moeilijk met het gevoel financieel afhankelijk te zijn van anderen. Maar misschien is dat ook iets dat ik nog moet leren: afhankelijk zijn. Want uiteindelijk zijn we allemaal op één of andere manier van elkaar afhankelijk, nietwaar?

 4. Dat jaar voor jezelf moet je zien als een investering Kathleen! Wie weet wat voor moois daar gaat uit vloeien? Vooral blijven schrijven, zou ik zeggen. Want dat is al mooi! En dat handwerk, daar ben ik echt benieuwd naar. Veel liefs!

  1. Ik moet zeggen dat één van de dingen die mij het meest aansporen om te schrijven, het feit is dat mensen hier op de blog zeggen dat ze het graag lezen. Da´s zo fijn, te horen dat je iets te bieden hebt wat voor anderen iets betekent 🙂

 5. Neeeeeeee ! (dat kan geen verloren moeite zijn)
  Misschien maak je zo’n mooie dingen dat je er (een klein beetje) geld mee kunt verdienen.
  En Alzheimer en geheugenverlies werkt bij mij als een rode lap op een stier. Of ook te formuleren als “don’t mention the war”. Of mooie vrouwelijke naaktheid op een heteroman 🙂
  Enfin, gewoon doen dat negeren van die vraag over geld in het laatje brengen.
  Onlangs vroeg iemand me naar aanleiding van sessies mindfulness of zo die ze volgt: wat maakt jou nu echt blij ? Het antwoord: mooie kunst en mooie dingen kijken. Omdat ik ze niet kan maken. Misschien kun jij dat wel en dan kom ik graag kijken/kopen 😉

  1. Ja, het is echt bijzonder he, iets kunnen zien of ervaren wat echt mooi is?
   Door zelf dingen te maken, ben ik almaar meer gaan beseffen hoe moeilijk of hoe uitzonderlijk het is, of wat voor een chance je moet hebben dat iets wat je maakt echt mooi is. Ik bedoel: het is niet vanzelfsprekend. Dat besef je soms pas als je dingen onder ogen krijgt die niet zo goed gelukt zijn. (Of wanneer je zelf dingen maakt die, ondanks de beste bedoelingen, echt lelijk uitvallen:))

   Bijvoorbeeld, die poppetjes die ik ben beginnen haken. Ik heb echt zo ontzettend veel respect gekregen voor de mensen die die ontwerpen. daar zitten zo´n ingenieuze ontwerpen tussen, ik begrijp niet hoe ze het doen.

   En oefening baart kunst, dus je best doen om beter te worden in het maken van mooie dingen, dat zal inderdaad geen verloren moeite zijn.

   Hey, en jij maakt toch ook mooie dingen? Die foto´s op instagram bijvoorbeeld? Jij ziet die schoonheid, en je weet ze te vangen, dat is ook een kunst, hoor!

 6. Ik begrijp volkomen dat het je bezighoudt, de vraag omtrent werk en welk werk dan precies. Maar je hebt gelukkig de nodige ruimte om erover te kunnen nadenken. Ik hoop dat de inspiratie in elk geval mag toeslaan :-). Sowieso is het al super dat je gezondheid dit jaar merkelijk beter was. Houden zo!

 7. Hopelijk lukt het, dat voornemen om je geen zorgen te maken… Ik trap er zelf toch regelmatig weer in. En mooi dingen maken is heerlijk, ik ben zelf heel blij dat ik ben gaan tekenen en het zowaar zelf mooi vind, heel raar gevoel!
  Keep it up, dit alles!

  1. Wat fijn dat je tekent! En inderdaad, het vraagt heel wat oefening om de vragen over de toekomst even te laten rusten. Misschien daarom ook dat ik het deel: dan heb ik het gevoel dat ik me eraan moet houden omdat er anderen meelezen 😉

 8. Ik snap het, dat gevoel toch iets te moeten doen dat geld binnen kan brengen, dat niet afhankelijk willen zijn. En tegelijk willen / moeten zorgen voor jezelf en hoe die twee zo moeilijk te combineren zijn. Mooi dat je kiest voor een jaar voor jezelf, voor een jaar vol moois. En wie weet komt uit dat moois wel een combinatie voort…

 9. Pingback: Nothing New Year – Kattebelletjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s