Ochtendhumeur

Wanneer ´s ochtends iemand met een verfrommeld gezicht boven een kop koffie zit te mokken, hoor je vaak de standaardopmerking: “die heeft last van een ochtendhumeur”. Maar ik denk eigenlijk dat het concept “last hebben van een ochtendhumeur” niet bestaat. Laat mij u uitleggen waarom.

Dat er ochtendmensen en avondmensen zijn, staat vast. Bovendien is dat evolutionair gezien een goede zet geweest van Moeder Natuur. Wanneer je in stamverband in de bossen leeft, is het namelijk zeer handig dat er dag en nacht altijd wel iemand wakker is om een oogje in het zeil te houden.

Maar toen werden we landbouwers en moesten we in alle vroegte koeien gaan melken en eieren rapen en het land bewerken voor het donker werd. Met de industrialisatie werd het er vast niet beter op, en dat “ochtendstond heeft goud in de mond” idee werd in één ruk doorgetrokken naar onze huidige economie. De enigen die nog een beetje de dans konden ontspringen waren kunstenaars en prostituées, vermoed ik.

(En dan hebben we het nog niet eens over het werk in shiften gehad, wat het bioritme van zowel avond,- als ochtendmensen onderuit haalt. Ik ken mensen die elke week een andere shift moeten draaien; ik heb er geen idee van hoe ze dat volhouden, maar gezond kan het niet zijn.)

Enfin, ik wil maar zeggen: ik ben er zeker van dat als je avondmensen gewoon zou laten uitslapen, en hen in stilte zou laten ontbijten in een halfduistere keuken waar ze ruim de tijd zouden krijgen om een beetje op gang te komen, dat ze dan behoorlijk gelukkig door de voormiddag zouden laveren.

Dus wanneer je ´s morgens wordt afgesnauwd door iemand die zit te grommen boven een kop koffie, dan heeft die geen “last van een ochtendhumeur”. Dat is gewoon een avondmens in een ochtendmaatschappij, die last heeft van mensen die haar ´s ochtends niet met rust laten.

44 gedachtes over “Ochtendhumeur

 1. Je hebt volkomen gelijk.

  Ik ben en blijf een avondmens, maar sinds ik op pensioen ben, heb ik geen last meer van ‘ochtendhumeur’, gewoon omdat ik niet langer dat onmenselijke uur van half zeven eruit moet halen. dat is heerlijk!

  Gelukkig heb ik geen hanen of honden die me waker maken.

  En we vullen hier elkaar prima aan, manlief is een ochtendmens, ik een avondmens 🙂

  1. Ik heb ergens gelezen dat de meeste mensen een soort van middag/namiddagmensen zijn, dus: ja 🙂
   Dat komt in deze post misschien wel wat verkeerd over: ik heb het alleen over ochtend,- en avondmensen, dus lijkt het alsof dat de enige mogelijkheden zijn. Maar het zal (zoals met vrijwel alles) een spectrum zijn he, misschien zelfs een soort Gauss-curve: met de meeste mensen in het midden (´s morgens een beetje warrig, ´s namiddags goed op dreef, en ´s avonds uitbollen), en dan de uitlopers (typische ochtend,- en avond/nachtmensen) en alles daar tussenin.
   Zou het niet zoiets zijn?

  1. Dat lijkt me ook het meest logische, maar toen ik die test deed op een Amerikaanse website kwam ik bij dolfijn uit, en op deze link ben ik een beer?
   Nu ja, alles liever dan een dolfijn alleszins, want die blijken helemaal niet te slapen!

 2. Affodil

  Avondmens zijnde, heb ik toch zelden of nooit last van een “ochtendhumeur”. Als ik tegen 00:30 in bed lig, is dat vroeg. Als ik tegen 6:00 opsta, heb ik me verslapen. Maar daar heeft verder niemand in huis hier last van, want die liggen nog op één oor tegen dat ik al bijna omval van de honger. In de zomer is de hond samen met mij wakker en hebben we onze eerste wandeling er op zitten tegen dat de baas wakker wordt. In de winter ben ik de enige, die hier zowel ochtend- als avonddienst heeft.

  1. Wauw, maar hoe voel jij je dan als je ´s morgens opstaat? Ben je dan nog moe, of kom je meteen fris en wakker uit je bed?
   Misschien ben jij een van die lucky people die gewoon heel weinig slaap nodig hebben?

   1. Affodil

    Ik ben meteen klaarwakker. Ik heb inderdaad niet zoveel slaap nodig, maar het is ook met perioden, niet altijd. Nu zit ik weer in zo’n bui. Gisteravond (nou ja, vanmorgen) rond 1u in bed gestapt. Wél direct in slaap. En vanmorgen om 5:30 op. Meestal doe ik een hazenslaapje tussen lunch en het journaal van 13u. Zo efkes mijn ogen toe, maar niet echt in slaap. Ik hoor alles in huis, maar mijn ogen rusten wat.
    Overigens is er een link tussen weinig slapen en hartproblemen, dus wij echt lucky people zijn ..?

   2. Waw, dan heb jij dus echt maar 4 à 5 uur slaap nodig! Dat geeft je echt wel veel extra uren per dag, dat lijkt me leuk 🙂 Want da´s nog zoiets waarin iedereen verschilt he: ze zeggen altijd dat je 7-8 uur per nacht moet slapen, maar sommige mensen komen echt met een uur of 5 toe, terwijl anderen 9 uur nodig hebben. Daarin zitten we ook op een spectrum.
    In dat opzicht weet ik niet of je je zorgen moet maken om die hartproblemen. Want voor hetzelfde geld betekent dat dat hartproblemen meer voorkomen bij mensen die te weinig slapen. En niet per sé bij mensen die weinig slaap nodig hebben. Ik bedoel: ik kan me voorstellen dat iemand die 5 uur slaapt terwijl hij 8 uur nodig heeft, meer kans heeft op hartproblemen. Terwijl iemand die 5 uur slaapt terwijl ze met 4 uur toekomt, perfect gezond blijft.

   3. Affodil

    Het zit een beetje in de familie: de weinige uren slaap, maar ook de hartproblemen. Heb er al eens van mogen proeven ook, twee jaar geleden. Of het écht gelinkt was in mijn geval? Eerder erfelijke belasting en overgewicht. Heb intussen wel besloten om die extra uren wakker ook wat te gebruiken voor extra uren beweging. Dat kan ook weer schelen. 😉

   4. Oww ja, dan moet je inderdaad wel oppassen… Slim om die extra uren te gebruiken voor lichaamsbeweging! Dat zal zeker en vast een verschil maken!

 3. Bij ons is het ook goed verdeeld: hij ochtendmens en ik avondmens. Mijn man heeft wel 36 jaar (!) in shiften gewerkt (vroege, late, nacht). Hij heeft er totaal geen last van gehad. Het grote voordeel is dat hij slaapt waar en wanneer hij geacht wordt te slapen. Alleen uitslapen kan hij niet, maar dan heb ik nog een paar uren het bed voor mij … niks op tegen!

 4. Hier een echt ochtendmens 🙂 Ik las laatst in de Flow (denk ik) dat deze ochtendmaatschappij erg nadelig is voor avondmensen aangezien hun ‘topuren’ op andere momenten zijn dan wanneer ze geacht worden te presteren. Gek eigenlijk dat iedereen zich maar moet aanpassen om in dat zelfde kotteke te passen: lukt niet, of als het lijkt te lukken gaat het altijd ten koste van iets.

  1. Goed dat erover geschreven wordt. Want eigenlijk zit daar toch wel veel potentieel, als je mensen zou kunnen laten werken volgens hun bioritme. “Glijdende werkuren” zijn wat dat betreft al een stap in de goede richting, vermoed ik.
   En wat fijn dat er ook ochtendmensen zijn, die ´s morgens gezwind het afwasmachien uitladen enzo -ik ben daar wel erg dankbaar voor 😉

   1. Haha, inderdaad, 10 minuten na het opstaan is mijn favoriet moment om de vaat van de dag ervoor te doen 😀 Je leest vaak dat je best je vaat ’s avonds doet zodat je ’s morgens opstaat in een frisse keuken: werkt bij mij niet!
    En ik ben trouwens ook erg dankbaar voor diegene die hier ’s avonds nog actief is en alles klaarzet voor het ontbijt de dag erop 🙂

 5. Ik ben zo’n ‘rare’ die ’s morgens hyperactief is en die ’s avonds vooral moet met rust gelaten worden. Komt ook een beetje door de evolutie. Ooit was er een tijd waar het ’s avonds donker was en ik geen eieren kon rapen omdat ik ze niet zag liggen.

 6. Ja, dat dus. Zo lastig om vaak te merken dat ik ’s avonds ineens nog vanalles wil en – qua energieniveau kann – beginnen doen, maar mijzelf dan moet afremmen, want “ik moet gaan slapen, anders ben ik morgen doodop”.

 7. De laatste maanden kan ik niet meer uitslapen, dus na een nachtje doorzakken ben ik toch voor 8u op. Ik ben een voormiddagmens, blijkbaar. Tussen 8 en 13u kan ik in een flow van jewelste zitten, tegen 16u begin ik echt moe te worden en ik duik liefst in bed voor 22u30. Mijn man is een nachtdier, als hij zijn eigen ritme mag volgen slaapt hij tussen 2 en 12u. Dus laat ik hem lekker liggen terwijl ik met extra teugen van de weekend-voormiddag-me-time geniet 🙂

   1. Inderdaad, wat hij ook probeert, hij kan niet vroeger in slaap geraken en dat is al langer dan dat ik hem ken zo. Dus doet hij héél graag de late shift in de winkel (11-18u45) 🙂
    Mijn klok kan wel tegen een (klein) stootje eigenlijk, bij overgang naar het zomer- of winteruur ben ik maar een dag ontregeld, en als de wekker een week lang vroeg gaat ben ik daarna vanzelf op dat uur wakker.

   2. Ja, in zo’n geval zijn late shifts wel een zegen. Ik kreeg zelf ook sneller migraines als ik vroeg moest lesgeven, terwijl ik met late optredens eigenlijk geen probleem heb. Lijkt me wel erg handig, zo’n interne klok die zich makkelijk aanpast!

 8. Pingback: Corona Chronicles: day 25 – Kattebelletjes

 9. Pingback: Corona Chronicles: day 42 – Kattebelletjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s