Uitgeven in eigen beheer: ervaringen met pumbo.nl

Nu de eerste exemplaren van het boekje Kattebelletjes bij lieve lezers op koffietafels en in boekenrekken zijn beland, wil ik hier mijn ervaringen delen met het bedrijf waarop ik daarvoor beroep heb gedaan: pumbo.nl.

De beloftes

Ik wou pumbo uitproberen omdat op die manier mijn boek te koop zou worden aangeboden op boekenbestellen.nl, waardoor ik me niets zou moeten aantrekken van verkoop, noch verzending. Bovendien werd er op de website beloofd dat de basisbegeleiding gratis was, en dat als ik voor de “printing on demand” optie koos,  ik niet eens hoefde te investeren in het afdrukken.

De praktijk

Dat is dus allemaal waar gebleken. Ik ben vooral heel erg tevreden over de service. E-mails werden inderdaad steeds de volgende dag beantwoord (bovendien heel vriendelijk), mijn bestanden werden kosteloos nagekeken, en waar ik fouten had gemaakt in de opmaak, werd ik verwezen naar uitleg en videos op de website van pumbo waarin me duidelijk werd uitgelegd hoe ik het dan wel moest doen. De afbeelding voor de cover die ik, grote ICT-kluns, eigenhandig in paint had gemaakt, werd kosteloos aangepast zodat ze wel afgedrukt kon worden.

Ik vind het super dat ik voor dit eerste project niets heb moeten investeren, en net veel heb bijgeleerd over hoe boeken worden opgemaakt.

De problemen

De enige kink in de kabel is dat boekenbestellen.nl een Nederlandse website is. Een boek naar België laten opsturen is daardoor veel duurder dan wanneer je vanuit Nederland bestelt. Vorig jaar waren de verzendingskosten nog zo hoog (meer dan 10 euro!), dat ik van plan was het hele project maar af te blazen. Er werd me echter verzekerd dat vanaf januari de verzendingskosten naar België naar beneden zouden gaan, en dat is ook gebeurd. Nu kost het nog 6,95 euro. Daarom heb ik de prijs van het boekje zelf zo laag mogelijk gezet -op die manier was het nog doenbaar.

Ik ben erover aan het denken om voor het volgende boek niet voor printing on demand te kiezen, maar om een aantal boeken op voorhand fysiek te laten afdrukken. Dan is de prijs per boek lager. Maar dan moet je er natuurlijk wel op gokken dat al die boeken verkocht geraken.

De conclusie

Ik ben voorlopig heel tevreden over pumbo.nl. Ze geven je alle tools in handen, houden zich aan hun beloftes, en zijn erg behulpzaam. Hun manier van communiceren is vriendelijk en efficiënt. Het boek is terecht gekomen bij wie het besteld had, en ziet eruit zoals het eruit moet zien 🙂 Het enige nadeel is dat pumbo niet ook vanuit België opereert, dan zou het helemaal ideaal zijn.

24 gedachtes over “Uitgeven in eigen beheer: ervaringen met pumbo.nl

   1. Ik ben er volop aan bezig. Mijn manuscript is hopelijk tegen de zomer van 2021 af. En dan wil ik het pitchen bij uitgeverijen (of in eigen beheer uitbrengen)

    Eerst genieten van jouw verhalen!

 1. Ik heb even rondgekeken bij je publicatie. Ik zie dat je geen e-pub optie hebt. Is dat bewust? Daarmee zou je ook de dure verzendkosten kunnen vermijden … of zie ik iets over het hoofd?

  1. Dat heb je niet over het hoofd gezien, daar heb ik vanmorgen net naar geïnformeerd over hoe ik het moet omzetten tot een e-noek en wat dat eventueel zou kosten… Aanvankelijk dacht ik dat dat niet echt de moeite zou zijn omdat het uiteindelijk om materiaal gaat dat wel eregens op het internet te vinden is. Maar er hebben al meer mensen naar egvraagd en nu besef ik dat het boek als compilatie natuurlijk veel vlotter leest dna wanneer je het allemaal apart moet gaan zoeken.
   Ik hou je op de hoogte; zodra ik weet of en hoe het omzetten tot een e-boek werkt, wijd ik daar ook een post aan.
   Jij schrijft ook, niet? Heb jij ooit je werk uitgegegeven of laten uitgeven?

   1. Mijn man heeft via Smashwords gewerkt. Niet eenvoudig en soms gewoonweg frustrerend, maar het is uiteindelijk gelukt. ‘k Wil je gerust eens een overzicht bezorgen van waarop te letten met de lay-out want wil mijn boek ook via dat kanaal als ebook uit gaan brengen over ’n paar maanden.

 2. Ik wou er net één bestellen, maar schrok toch van de verzendkosten naar België. Blijkbaar al heel wat minder dan in het begin maar toch veel😔 maar ik zal er toch wel één bestellen want ik ben benieuwd. Je blog schrijfsels smaken naar meer!!

 3. De publicatie van je boek heb ik gemist, blijkbaar.
  Tof dat je er werk van hebt gemaakt, en zo’n goede ervaringen aan Pumbo hebt overgehouden.
  Zelf hebben we een paar jaar geleden de aankoop van boeken stopgezet, omdat onze kasten letterlijk uit hun voegen barstten. Vandaag enkel nog boeken uit de bib.
  Heb ook eens geloerd naar de details. De prijs is echt héél laag gehouden. Veel succes!

  1. Geen zorgen, zoals gezegd kan men met een gerust hart deze blog verder lezen zonder enige aankoopverplichting 😉
   Maar ik ben wel benieuwd of je eraan zou kunnen weerstaan dat sprookjesboek te kopen, moest ik dat af krijgen 😉

 4. Leuk dat je deze ervaringen met pumbo met ons deelt, goed om te weten! Dat kan anderen (… ik zeg niks …) van pas komen. En ook leuk dat het leerzaam was, het kriebelt gelijk… Veel succes, ik hoop dat het goed gaat lopen!

 5. Ik had het verschijnen van je boek ook gemist, ik sta zo’n vijftig blogposts van vriendjes achter denk ik. Maar morgen koop ik ‘m 🙂 Proficiat en heel fijn om te lezen dat het via dat kanaal zo vlot is gegaan! Drukklaar maken is verschrikkelijk als je er niks vanaf weet en het zelf probeert zoals met m’n man zijn debuut (maar aangezien ik een koppige ezel ben is het gelukt).

  1. Chance dat hij jou heeft! We hebben allemaal iemand nodig aan onze zijde die ons een duwtje in de rug geeft wanneer het moeilijk wordt en we beginnen te twijfelen. Ik heb die duwtjes ook gehad hoor, anders was het er waarschijnlijk niet van gekomen…

   1. Super!
    Talent alleen is helaas niet genoeg om zo’n boek fysiek in je handen te kunnen hebben. Ofwel heb je een smak geld nodig zodat een specialist het allemaal kan regelen, ofwel een bende lieverds en een kruiwagen doorzettingsvermogen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s