Hulp gevraagd: leesvoer voor Loes

Vorig jaar verhuisde onze lieve Nederlandse Loes naar Vlaanderen. Toen ze hier vorige week las over Bart Moeyaert vroeg ze in de commentaren: “Welke boeken zou ik moeten lezen in het kader van integratie? Ik ben niet zo bekend met de Vlaamse literatuur/ of überhaupt wie Vlaming is en wie Nederlander. “

Ah, is dat geen kolfje naar onze hand, beste lezers?

Laten we dus even collectief in ons leesverleden duiken. Welke Vlamingen raden jullie Loes aan, welke boeken zijn de moeite waard? Walen mogen er van mij ook bij (hoe droevig is het eigenlijk dat ik daar zelf geen enkele van kan opnoemen…)

Noem jullie favorieten hieronder in de commentaren, zodat onze kersverse Leuvenaar met een mooi lijstje naar de bib kan!

 

 

 

 

27 gedachtes over “Hulp gevraagd: leesvoer voor Loes

 1. Ik ga mijn eigen aanraders ook gewoon in de commentaren zetten, dan staat alles lekker bij elkaar 🙂

  Het was wel even denken, want ik heb de laatste jaren heel weinig in het Nederlands gelezen, en wat ik wel gelezen heb, was zelden echt “mijn ding”. Maar hier zijn een aantal boeken die ik als tiener en twintiger graag gelezen heb:

  “Wit is altijd schoon” van Leo Pleysier

  “De komst van Joachim Stiller” van Hubert Lampo

  “De arkvaarders” van Anne Provoost

  “De muur” van Jos Vandeloo

 2. Sarah

  Mor enfin, ik las de post en dacht al vanaf de titel “Wit is altijd schoon”, “Wit is altijd schoon” en “Wit is altijd schoon”. Ik moet haar zeker aanraden “Wit is altijd schoon”.
  En nu zie ik het daar bovenaan je lijstje prijken. Dat is echt het mooiste Vlaamse verhaal dat ik ooit gelezen heb! Bij deze, Loes, “Wit is altijd schoon”, hè. 🙂

  Als je het oude Vlaamsch graag leest, raad ik je ook graag het hele oeuvre van Felix Timmermans aan. Al kan ik me best wel indenken dat je je als Nederlandse door het dialect moet worstelen.

  Wat poëzie betreft: Herman De Coninck is uw man.

  Veel leesplezier!

  1. Dat is zo mooi hoe onze smaak gelijkloopt, Sarah 🙂
   Mijn moeder was trouwens een grote fan van Felix Timmermans, al kan ik me zelf niet herinneren wat ik ooit van hem gelezen heb (al moet ik daar vast wel boeken van in mijn handen hebben gehad, want die stonden bij ons thuis in de kast).
   En ja, de grote Herman De Coninck! Gek dat ik daar zelf niet aan gedacht heb, want zijn verzameld werk pak ik nog geregeld vast. Zo een gedicht af en toe, dat doet goed 🙂

 3. Oh Kathleen… (ik zoek naar woorden)
  Ah, ik word helemaal warm van dit gebaar, de blogpost, boekentips 😀 😀 :D. JES.

  Echt zo tof! Ik heb zojuist een schoon blad gepakt en ga daar alles op noteren en op z’n minst eens opzoeken in de bibliotheek. Ik voel een leesprojectje aankomen. 😉

 4. Ellen

  In het lichtere genre: “Een man op maat” van de (Leuvense!) schrijfster Elisabeth Vincke en “Het wordt spectaculair. Beloofd.” van Zita Theunynck.

 5. Ellen

  Inderdaad, Kathleen, het is haar debuutroman. Ik kopieer even schaamteloos de samenvatting van bol.com: “Lucia is zes wanneer haar moeder een winkel binnenstapt en niet meer naar buiten komt. Niemand weet waar ze heen is, niemand beantwoordt welke vraag dan ook. De verdwijning zorgt voor een oorverdovende stilte in huis en de afwezigheid van haar moeder trekt een donkere streep door het leven van zowel Lucia als haar vader. De eenzaamheid thuis en op school, het verlangen naar een moederfiguur en de onmacht van haar vader drijven Lucia als jonge vrouw uiteindelijk het dorp uit.
  Meer dan tien jaar later leidt Lucia een chaotisch leven in de stad, het verleden lijkt begraven en vergeten. Tot ze telefoon krijgt. Het lijk van haar vader is gevonden. Tegen haar zin keert Lucia terug naar het dorp dat ze ooit bewust de rug toekeerde, terug naar het ouderlijk huis, waar ze terechtkomt in haar vaders best bewaarde geheim.”.

 6. M

  Randall Casaer (bv. Er zit een hond in u)
  Saskia De Coster (bv. Nachtouders)
  Sophie De Schaepdrijver (non-fictie… bv. De Groote Oorlog)
  Bart Demyttenaere (bv. Spiegelschrift)
  Wouter Deprez (bv. Gelukkig heeft je moeder twee oren)
  Tom Lanoye, zoals hierboven al vernoemd (bv. Sprakeloos)
  Dimitri Verhulst (bv. Mevrouw Verona daalt de heuvel af)
  Ivo Victoria (bv. Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt))

 7. Kleine Atlas

  Ooh, interessante vraag. Ik heb er 2 dagen op lopen kauwen, ik vind het geen simpele.

  Er is uiteraard meer, maar ik weet eigenlijk niet of het zin heeft daarmee te beginnen. Ik zou precies even stilstaan bij de kinder- en jeugdliteratuur eerst, trouwens, vergeet Bart Moeyaert zelf niet 😉 Mijn tips:

  1 – eender wat van Leo Timmers & Carl Cneutt: lezen en vooral veel kijken
  2 – Benno Barnard & Geert van Istendael: Een geschiedenis van België

 8. Het vervelende is dat ik de boeken waar ik enthousiast over ben, altijd uitleen en meestal niet meer terugzie. En mijn geheugen is een zeef. Maar er is één boek waaraan ik meteen moet denken: ‘Een dwaze maagd’ van Ida Simons. Een portret van een jong meisje in de jaren twintig en een humoristisch en liefdevol beeld van Joods familieleven in Antwerpen, Den Haag en Berlijn (bol.com). Ik hield vooral van de lichtvoetige en heel eigen stijl van de schrijfster. En het is een stukje vooroorlogse Antwerpse geschiedenis waar ik totaal geen idee van had. Ik heb het niet meer, maar ik geloof dat ik het al twee keer gekocht heb en telkens weggegeven. Nu ik eraan terugdenk, zou ik het opnieuw kopen. Maar je vindt het vast ook in de bib.

 9. Als leerkracht Nederlands in het secundair onderwijs (1ste middelbaar) zou ik je Marc De Bel zijn trilogie over de twee wereldoorlogen willen aanraden: Ule, Mette en Marie, codenaam Jeanne. Via zijn verhalen kom je te weten hoe de gewone Belg (en dan vooral de kinderen) de oorlogen hebben beleefd.
  Ook het boek ‘Wil’ van Jeroen Olyslaegers vertelt hoe Belgen omgingen met de Duitse dictatuur tijdens WO II; dit boek vond ik wel heel beklijvend/duister.

 10. Bij Franstalige Belgische schrijvers denk ik onmiddellijk aan Amélie Nothomb (Stupeur et tremblements is een aanrader!) en Georges Simenon (van hem las ik weliswaar enkel in het middelbaar iets; hij schrijft detectives).
  De Nederlandstalige… goh, dat is moeilijker kiezen (niet omdat er daar meer moois te vinden is, maar omdat ik het beter ken 🙂 ). Gedichten inderdaad Herman De Coninck, maar ook Toon Tellegen of Toon Hermans hebben heel veel moois. Recenter vind ik Maud Vanhauwaert een aanrader.
  Fictie: Griet Op de Beeck (Vele hemels boven de zevende is fantastisch, maar eigenlijk ben ik tot nu toe nog nooit teleurgesteld in haar boeken), Stefan Brijs (ik las enkel nog maar De Engelenmaker, zeer intrigerend boek), Dimitri Verhulst (De helaasheid der dingen is zijn bekendste en heel goed; Mevrouw Verona daalt de heuvel af is dan weer veel zachter, maar oh zo mooi). En ja, dan zijn er de oudere klassiekers van Hugo Claus of vb. De Witte van Ernest Claes (laatste wel met dialect). Zoveel schoons om te ontdekken (er even vanuit gaande dat Loes schoon al op zijn Vlaams gebruikt 😉 )!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s