Corona

Ik heb er een tijdje mee gelachen. Ik zag dat in Azië heelder steden apocalyptisch leeg bleven, en begreep niet waarom er daar zo´n heisa gemaakt werd over een virus dat niets anders leek dan een stevige griep. Australiërs die bergen wc-papier insloegen omdat er een griepje op komst was? Wat een grap.

Gisteren kreeg ik via whatsapp een video doorgestuurd van een Spaanse dokter die in Milaan woont. Hij vertelt daarin hoe het er daar aantoe gaat. Hij vertelt dat het eerste slachtoffer een man van 38 was, die op 21 februari werd binnengebracht en beademd moest worden. Op het moment waarop de video gemaakt werd (18 dagen later) kon hij weer alleen ademen. Want hoewel 80 procent van de patiënten een soort van “normale” griep doormaakt, komt zo´n twintig procent op intensieve zorgen terecht. Daar zitten dus ook jonge mensen bij.

Het probleem is dat dit virus heel erg besmettelijk is. Daarom loopt het aantal besmettingen heel snel hoog op, waardoor de ziekenhuizen het werk niet meer aankunnen. Ga maar eens na hoeveel beademingstoestellen er zijn in elk ziekenhuis en hoeveel personeel weet hoe je die toestellen moet bedienen (dat werkt wel wat ingewikkelder dan aan,- en uitzetten). De ziekenhuizen daar zijn dus compleet overbelast. Dus als je daar nu een dringend een dokter of een ambulance of wat voor medische hulp dan ook nodig hebt, dan is dat gewoon onmogelijk. Het coronavirus heeft de ziekenhuizen daar eenvoudigweg geblokkeerd. En ook: als niet iedereen beademd kan worden, moeten er hartverscheurende keuzes worden gemaakt.

Dat gebeurt nu in Italië.

Vandaag kreeg ik berichten door van artsen in Madrid die vertellen hoe het daar dezelfde weg opgaat.

Deze avond, zo´n vier uur geleden, kregen we het bericht dat de scholen vanaf maandag worden afgelast.

Drie uur geleden kregen we te horen dat er hier in Rafelbunyol een besmetting met coronavirus werd vastgesteld bij een jongetje en zijn vader. Dat jongetje gaat hier naar school, op 50 meter van onze deur. Zijn vader is hem vanmiddag nog van school komen ophalen.

Een half uur later kregen we het bericht dat de scholen morgen al gesloten zullen zijn.

Paniek en hysterie is nergens voor nodig, maar we moeten dit met z´n allen heel erg serieus nemen, om oorlogstoestanden zoals in Italië te vermijden.

Haal je kinderen van school, als dat enigzins mogelijk is. Kinderen worden niet erg ziek, maar ze zijn de grootste verspreiders.

Zeg alle afspraken af en blijf binnen.

Tot de storm gaat liggen.

54 gedachtes over “Corona

   1. De kinderen moeten opgevangen worden. Voor veel ouders is het niet mogelijk om van thuis te werken (trouwens, met kleine kinderen is dat ook niet echt praktisch). De kinderen worden dan meestal opgevangen door de grootouders en laat dat nu net de risicogroep zijn. Dat was de argumentatie van de wetenschappers. Maar Belgen blijven Belgen en vinden altijd wel een tussenoplossing. De scholen voorzien dus opvang voor ouders die geen geschikte opvang hebben. Denk ook aan ziekenhuispersoneel. Die mensen kunnen niet zomaar thuis blijven want dan komt de gezondheidszorg in het gedrang …
    Het is een zeer bizarre situatie in ieder geval.

   2. Ja, praktisch is het inderdaad allemaal niet. Ik vind het wel een goede tussenoplossing dat er opvang voorzien wordt op school. Zo kunenn mensen die hun kinderen willen en kunnen thuishouden dat gewoon doen, zonder dat ze dingen missen op school. En wie hen niet kan thuishouden, kan hen naar de opvang sturen, waar er dan toch minder kinderen zullen zijn (dus minder kans op besmetting) dan wanneer de school gewoon zou doorgaan.
    Hier bij ons is er geen opvang voorzien, dus dat is voor sommigen inderdaad een probleem. En dan worden inderdaad vaak de grootouders ingeschakeld…

  1. Da´s waar, praktisch is het alleszins niet.
   Maar alle beetjes helpen he, het gaat om risicobeperking. Hoe meer mensen thuis blijven, hoe minder het virus verspreid wordt. Dus iedereen die binnen blijft, helpt eigenlijk mee de mensen beschermen die niet binnen kunnen blijven.

 1. De scholen gaan hier ook dicht. Gisteren stond ik nog voor de klas en was er nog geen sprake van. Nu worden we overspoeld met raadgevingen. Ik wil wel graag naar mijn moeder van 97 want die kunnen we echt niet aan haar lot overlaten alleen in haar huis. Ze is nu ook angstig door de vele nieuwsberichten.

  1. Dan lijkt het me zeker geen loze maatregel dat jij niet meer voor de klas moet staan. Vooral mensen die in contact komen met ouderen moeten beschermd worden, zodat ze het niet kunnen overdragen. Gelukkig zijn ze er in België precies rap bij, dus zo´n vaart zal het daar vast niet lopen. Misschien kan dat je moeder geruststellen?

 2. Affodil

  Ik kan mijn moeder ook niet aan haar lot overlaten. Ze kan geen boodschappen doen en in haar omgeving zijn ze in de winkels niet geneigd iets aan huis te leveren.

  1. Dan komt het er vooral op aan goed voor jezelf te zorgen, denk ik. En er zijn ook heel praktische maatregelen voor wanneer je nog wel contact hebt, zoals elkaar niet meer kussen of omhelzen, en je handen wassen nadat je elkaar aangeraakt hebt enzo. Niet leuk, maar over een maand is dit weer voorbij en dan kunnen we weer volle bak knuffelen 😉

 3. Mijn kinesiste is Italiaanse en is dagelijks in contact met haar familie en vrienden van haar die ook in de medische sector werken. Er wordt haar verteld hoe verschrikkelijk het eraan toe gaat in de ziekenhuizen, nog veel erger dan ons wordt voorgespiegeld door de media.
  Niets (meer) om grapjes over te maken, dat virus!

  1. Absoluut, dat is dus ook de boodschap die hier de afgelopen dagen is binnengekomen.
   Ik zeg altijd dat migranten bruggen zijn, en dat wordt in een situatie als deze weer eens duidelijk.

   En dan weten we nog maar amper wat er in Iran aan de gang is.

  2. Neen, zeker niet om grapjes over te maken. Vanwege het tekort aan plaatsen in de ziekenhuizen (en de gebrekkige infrastructuur) gebeurt er nu al een ‘natuurlijke’ triage: de zwaksten laten we sterven. Het lijkt meer op een oorlogssituatie.

   1. En dan hebben we het alleen over Italië, maar moest het virus in Spanje, Portugal of Griekenland ook op zo’n grote schaal verspreid zijn, dan hadden we daar dezelfde situatie. Zoiets zie je normaal alleen tijdens een oorlog!

   2. Inderdaad. Ik heb gehoord dat in Italië mensen die beademing nodig hebben gewoon naar huis gestuurd worden als ze boven de 60 (60!) zijn of een andere pathologie hebben (zoals kanker), omdat ze gewoon niet genoeg mensen kunnen behandelen en dus moeten kiezen voor de jongeren die het meeste kans maken op recuperatie. Dat kunnen wij ons niet voorstellen, maar dat gebeurt dus nu in Europa. Daarom moeten we de verspreiding zoveel mogelijk afremmen, zodat niet iederene tegelijkertijd ziek wordt.

 4. En toch blijf ik me verbazen. Hoe komt het toch dat beleidsmensen nu ineens wel actie kunnen ondernemen? En wat klimaatwetenschappers al decennia zeggen, daar wordt zo over getreuzeld. Er sterven veel meer mensen in het verkeer, door de slechte lucht, door pesticiden, … dan door dit niet zó heel gevaarlijk virus.

  1. Dat is, vrees ik, het grote probleem: het is wél gevaarlijk…
   Ze doen in de media alsof het om een gewone griep gaat, waarschijnlijk om paniek te vermijden. Maar in Madrid liggen er mensen van onder de veertig (die geen andere pathologieën hadden) op sterven.

   In Italië zijn er plaatsen waar de toestand zo erg is dat iedereen van boven de zestig die beademing nodig heeft gewoon naar huis gestuurd wordt (om te sterven) omdat er niet genoeg beademingstoestellen zijn en de intensive care units zo overrompeld worden dat lang niet iedereen behandeld kan worden. Het zijn echt oorlogstoestanden daar. En die kunnen alleen vermeden worden door voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen, zodat de verspreiding van het virus afgeremd wordt, en niet iedereen tegelijk ziek wordt.

   En overrompelde ziekenhuizen brengen al die andere problemen met zich mee: als je op die plaatsen bijvoorbeeld een auto-ongeluk krijgt, dan zijn er gewoon geen ambulances, verplegers, dokters, etc. meer om je de nodige zorgen te geven, want in de ziekenhuizen zit alles muurvast.

   1. Akkoord. De situatie is heel gevaarlijk omwille van die piek van massa’s zieken die ineens onze gezondheidszorg overstelpen. Maar het virus zelf, er zijn er ergere. Zoals Ebola bv. Ik vind het gewoon zo bizar dat er nu ineens wel wereldwijd kan gehandeld worden en voor de klimaat- en milieuproblemen die al decennia aanslepen niet. Misschien leren we hier wel uit hè? En vinden we oplossingen om die veel grotere problemen ook op te lossen.

   2. Dat is een interessante vraag. Ik denk dat er wel een overeenkomst is in de reacties op al deze problemen, in die zin dat de reacties op elk probleem heel gevarieerd zijn. Wat klimaatkwesties betreft zijn er believers en non-believers. Wat deze epidemie betreft zijn er ook landen waar snel maatregelen genomen worden, en andere landen die enorm talmen.
    Voorts denk ik dat de snelheid waarmee de ernst van een probleem onderkend wordt voor een groot deel te maken heeft met zichtbaarheid en nabijheid. Zo zijn we ons wat dit virus betretf pas echt zorgen beginnen maken toen het in Italië mis ging. want Italië, Jezus, dat is vlakbij de deur. En zichtbaarheid: als je op het internet “inside an italian hospital” intikt, dan zie je het al meteen. Als je hoort dat er in je dorp, in je straat mensen besmet zijn, dan is dat erg zichtbaar en dichtbij. Ik dnek dat dat een groot verschil maakt. En dat het probleem met klimaatkwesties is dat het lange tijd niet zo zichtbaar was en een ver-van-mijn-bed-show leek. Nu de temperaturen elk jaar voelbaar stijgen en er steeds zwaardere stormen komen, lijkt dat de mensen toch wel iets meer in beweging te brengen. Al zullen er altijd de cynici zijn die je met niets kan overtuigen tot het hen zelf overkomt.

 5. De druk van omliggende landen heeft helpen beslissen dat ook hier scholen en restaurants sluiten.
  Heel veel grootouders gaan nu de kinderen opvangen.
  In de zorghuizen krijgen mensen geen bezoek meer, hoe eenzaam dit voor hen ook voelt, ik denk dat het de enige oplossing is om het virus onder controle te krijgen en de breekbare mens te beschermen. Ik heb heel hard te doen met de zwakkere mensen, waar we nu allen voor verantwoordelijk zijn.
  Wat een vreemde wereld plots….

  1. Ik ben blij te horen dat die maatregelen genomen worden!
   En ja, ik vind het ook zo vreemd, hoe op een paar dagen tijd alles hier ineens veranderd is. En dat gevoel van kwetsbaarheid dat we nu ervaren. Bevreemdend, inderdaad.

 6. Ik heb astma, waardoor ik er nooit mee gelachen heb. Covid-19 is minstens tien keer dodelijker dan een gewone griep (minstens 2% in plaats van 0.2%, de huidige schatting is zelfs 3.4%). Ik ben bezorgd over onze oudere familieleden, maar tegelijk hoop ik maar dat ik door mijn leeftijd voorrang zou krijgen als ik naar intensieve moet. Italië is een schrikbeeld en te veel landen gaan dezelfde kant op 😦

   1. Ze nemen het inderdaad serieus, maar ze moeten wel starten van een overbelast health care system. Vanaf vandaag zijn scholen, crèches, universiteiten, bibliotheken, musea enz toe. Alle evenementen met 100 mensen of meer zijn afgelast -dus ook álles voor st Patrick’s day- en heel veel kleinere evenementen lassen voor alle veiligheid ook af. Sportclubs en dergelijke liggen eveneens stil. Iedereen die thuis kan werken, werkt thuis. Er wordt gevraagd om sociaal contact te beperken, en er circuleren berichten/oproepen van artsen die vragen om playdates en etentjes en dergelijke ook uit te stellen. Winkels en restaurants en dergelijke zijn wel nog open, maar ik verwacht dat dat binnenkort verandert. Ierland kondigde zijn maatregelen aan voor Frankrijk of België, veel krachtdadiger en zonder urenlang voorafgaand gepalaver. Nu er steeds meer grote landen uit noodzaak meedoen wordt het hopelijk makkelijker om al het nodige te doen om het virus te spreiden over de tijd.

   2. Wat goed van die Ieren! Dan zal het allemaal vast wel binnen de perken blijven. Wel sjiek dat ze hun Saint Patrick´s ervoor hebben opgeoffered, dat wil toch echt wel wat zeggen.
    Ik duim voor jullie, het zal vast allemaal snel overwaaien!

 7. Ook hier (Mozambique) krijgt corona nu de volle aandacht. Ook voor ons persoonlijk want morgen halen we vrienden op (in Zuid Afrika) die ons komen bezoeken. Twee van hen hebben een Duits paspoort en volgens de laatste info moeten mensen die uit Duitsland komen 2 weken in quarantaine. In speciaal ingerichte centra of in huis-quarantaine. Dat zou dan bij ons thuis zijn. Zij zijn echter al drie weken in Zuid Afrika en komen dus NIET uit Duitsland. Ik ben benieuwd.
  Officieel heeft Mozambique nog geen besmettingen – ik betwijfel dat – alleen er wordt nauwelijks gecontroleerd wegens te weinig ervaring en test-middelen. In Zuid Afrika zijn er al wel mensen positief getest.
  Hamsteren gebeurt nog helemaal niet. Ik kocht vandaag (voor de zekerheid) 6 mond-maskertjes in de apotheek. Je weet maar nooit met het bezoek cq huis-quarantaine.
  Wordt vervolgd.

   1. Ja, het is moeilijk om juiste informatie te vinden. Ik vermoed dat de landen waar het later opduikt er wel minder last van gaan hebben, omdat ze sneller voorzorgen hebben kunnen nemen, en mensen sneler in quarantaine worden geplaatst.

 8. Kathleen, ik lees net de reacties op je blog en je blog zelf en ik schrok daarvan.

  Helemaal eens met dat we dit serieus moeten nemen. Maar ik zou er graag iets aan willen toevoegen.

  Zonder handelingsperspectief krijgt angst een kans, en kan het zijn dat ons welzijn alleen daardoor al keldert en onze weerstand verlaagt.
  Er is ook een andere kant. Die van samen moeten werken. Opnieuw nadenken wat we belangrijk vinden, hoe we willen dat onze samenleving in elkaar zit, hoe belangrijk de economie is, of de gezondheidszorg.

  Ik kan dat, hoe bizar dat misschien ook klinkt, ook hoopvol vinden. Dat we nu zien hoe hard we de liefde nodig hebben. De ander. Zorgen. Maar ook: gezonde voeding. Frisse lucht.

  Het is ineens kei heftig en dat snap ik ook wel, zeker omdat zoveel vanzelfsprekende dingen ineens anders moeten. EN blijken te kunnen. Dat zit in alles, juist in wc papier, zo blijkt. 😉 gelukkig zijn er hele groepen mensen op onze aarde die altijd zonder moeten stellen en ons voordoen hoe dat moet.

  Aan de andere kant is het ook wel echt op z’n plaats om ons er zorgen over te maken, ben ik heel blij dat het serieus genomen wordt, dat geeft toch ook voorzichtig optimisme voor andere grote problematiek (19200 doden per DAG aan de gevolgen van fijnstof, nog steeds velen aan longkanker na jaren roken…)

  Afijn, ik wil niet tegen de haren instrijken, als je bang bent (wat ik zelf veel te vaak ben), dan moet je dat ook zeker toelaten en niet wegduwen. Maar ik zou óók willen pleiten om al deze kracht en vrije tijd die een virus losmaakt, in te zetten om iets moois te maken.

  1. Ik denk dat een positief gevolg is dat mensen nu gaan inzien hoe belangrijk het is te investeren in gezondheidszorg en niet alles te privatiseren. Dat heb ik alvast wel opgevangen.

   Met de slachtoffers van fijnstof en longkanker zou ikd eze situatie echter niet vergelijken. Want het gaat niet zozeer om de ziekte zelf, maar wel om het feit dat een peik in het aantal gevallen alle gezondheidszorg binnen een paar dagen kan platleggen.
   Het gata niet enkel om mensen die wel of niet ana beademingstoestellen worden gelegd, maar ook om alle andere zorgen die opgeschort moeten worden. Alle soorten operaties bijvoorbeeld. Een langzaam verspreidende ziekte ondermijnt je systeem niet.

   Ik denk dat de sociale factor inderdaad heel belangrijk is. En dat we inzien dat alles aan elkaar hangt, en dat we moeten blijven investeren in gezondheidszorg.

 9. Mijn zus, de wetenschapper, blijft maar zeggen dat we allemaal overdrijven, maar zelf neem ik liever het zekere voor het onzekere. Ik hoop dat iedereen wat zijn gezond verstand gebruikt en mensen stoppen met dat onnozele hamsteren bijvoorbeeld. Maar we mogen idd niet blind zijn voor de gevaren. En die zijn blijkbaar groter dan ons werd voorgespiegeld… Ik ben alvast voorzichtig, zonder te panikeren.

  1. Dat lijkt me een erg verstandige reactie van jou. En wat wetenschappers betreft: het hangt er ook vanaf welke wetenschappen ze gestudeerd hebben, denk ik 😉 Iemand die virologie heeft gestudeerd zal toch iets anders naar deze situatie kijken dan iemand die fysica heeft gedaan.
   Ik denk dat we maar beter kunnen overdrijven en nadien zeggen “zo erg was het precies toch niet”, dan dat we er te weinig aandacht aan schenken, en nadien moeten toegeven dat we zwaar in de problemen zijn gekomen omdat we de situatie onderschat hadden.

 10. De symptomen lijken dan misschien op griepverschijnselen, maar het coronavirus is beslist geen griepvirus. Het is wél van dezelfde familie als bijvoorbeeld SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) en sommige veelvoorkomende types verkoudheden.

 11. Een vriendin stuurde foto’s van haar collega’s – verpleegsters op intensieve – die hun PBM’s droegen. Precies ruimtehelmen. “Dit is geen gewoon virus,” zei ze er nog bij. Ik wilde niet bang zijn maar nu ben ik het toch aan het worden.

  Sterkte iedereen.

  1. Ik denk dat dat een beetje het probleem is: dat we niet snel genoeg bang genoeg geworden zijn. Maar door wat er in Italië gebeurd is, worden er in de andere landen nu wel sneller maatregelen genomen, dus ik vermoed dat een dergelijk scenario ons bespaard zal blijven -als het aantal besmettingen langzamer verloopt, kan ons gezonddheidssysteem het nog aan.

 12. Pingback: Corona Chronicles: day 9 – Kattebelletjes

 13. Het is absurd hoe snel het allemaal gegaan is. Ik vond het heel erg voor China, maar heb lang gedacht dat het, net zoals met SARS indertijd, niet per se zou overslaan naar hier. De snelheid waarmee het dan ineens toch gekomen is, is zo moeilijk te vatten. Ik hoop dat jullie en jullie dierbaren, zeker nu de berichtgeving uit Spanje met de dag angstaanjagender wordt, goed gaat!

 14. Pingback: Corona Chronicles: day 24 – Kattebelletjes

 15. Pingback: Corona Chronicles: day 35 – Kattebelletjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s