Corona Chronicles: day 5

Een aantal bedenkingen, gaande van persoonlijk tot algemeen:

 • Wat hebben we een chance dat we een hond hebben, zodat we nog de straat op kunnen voor een wandeling. De hond zelf is dolgelukkig, want iedereen is de hele dag thuis en hij wordt vaker uitgelaten dan ooit.
 • Ik zit met grote ogen te kijken naar hoe langzaam de rest van Europa reageert. Gooi toch in godsnaam de boel dicht, denk ik, wanneer ik de kranten lees.
 • Ook België heeft in mijn ogen te lang getalmd. En de maatregelen die nu aangekondigd worden, mochten gerust nog wat strenger. “Een frisse neus halen in de buitenlucht kan, maar enkel  met het eigen gezin en één vriend of kennis. Ook moet voldoende afstand bewaard worden,” staat er in De Morgen. Ik vraag me af of het wel een goed idee is om de mensen dat soort speelruimte te geven.
 • In Nederland en het Verenigd Koninkrijk is het blijkbaar nog erger. Daar lijkt de strategie: laat iedereen maar ziek worden, dan bouwen ze immuniteit op, en wie eraan onderdoor gaat: pech. Wat weerhoudt die overheden er toch van er de vijs op te zetten en hun burgers te beschermen?

Soms heb ik het gevoel dat we middenin een waanzinnig sociologisch experiment zitten.

Oh, de papers en thesissen die later over deze periode geschreven zullen worden…

“Welke samenlevingen hebben de Corona-crisis van 2020 het best doorstaan? De collectivistische of de individualistische?”

“Wat was de invloed van de Corona-crisis op de gezondheidszorg in de eerste helft van de 21e eeuw?”

U ziet het, in mijn hoofd heb ik me nog geen moment verveeld.

(11.748 vastgestelde besmettingen in Spanje, 655 in de Comunidad Valenciana)

30 gedachtes over “Corona Chronicles: day 5

 1. Ik maak me ook zorgen over de aanpak. We moeten hier groepsimmunitiet opbouwen tegen een ziekte waarvan men nog onvoldoende weet over de immuniteit ertegen.
  Van deze aanpak in NL schrik ik niet. Bij de dokter word je nooit ernstig genomen en voor alles geven ze paracetamol en zeggen ze dat je moet uitzieken. Geen wonder dat het af en toe goed fout gaat waar men had kunnen voorkomen. Om die reden ga ik nog steeds de grens over naar de dokter.

  1. Ik heb nooit geweten dat er zo’n groot verschil is tussen de Nederlandse en Belgische dokter?
   Maar nu vind ik het verschil in aanpak tussen twee buurlanden wel heel beangstigend. Wij wonen op 10 km van de grens, het geeft geen veilig gevoel, terwijl wij hier streng ons best doen.

 2. Hier dezelfde zorgen. Ierland probeert alles dicht te gooien, naar even verderop in Noord Ierland is alles wel nog gewoon open… Lichtpuntje: ouders van een kwetsbaar kind hebben in Noord Ierland de overheid aangeklaagd omdat de scholen er wél nog open zijn. Ook in de rest van de UK wordt steeds meer gevraagd naar strengere maatregelen, vanuit de bevolking zelf. En met dank aan Belgen die de grens overstaken om op café te gaan, zijn scholen en horeca er sinds maandag ook gesloten. Als het niet van bovenaf opgelegd wordt, dan wordt er steeds meer van onderuit om gevraagd. Bart de Wever is vorige week ook 180 graden gedraaid toen bleek dat hij afgestraft werd op zijn uitspraken (toen hij geen concerten van meer dan 1000mensen wou verbieden zonder compensatie), dus er is hoop. Op veel plekken kun je nu zien hoeveel invloed een grote groep gewone mensen hebben. Nu het steeds meer voelt als beslissingen over leven en dood, stappen landen met schokbewegingen af van de gedachte dat de economie het belangrijkste is. Er is hoop om je aan vast te klampen… ❤️

 3. Ik ben eerlijk gezegd wel blij dat we de straat nog op mogen, zodat ik kan gaan wandelen. Hopelijk houdt iedereen zich aan de richtlijnen, want het is door die idioten die de regels aan hun laars lappen, dat het alsmaar strenger wordt en we straks echt thuis opgesloten zullen zitten.

 4. Ik ben wel bang van de totale opsluiting binnenshuis. Ik hoop dat deze regels nu werken in België. Veel hangt van de verantwoordelijkheidszin van de mensen zelf af.

  Deze morgen stond er een rij van 50 man te wachten aan de ingang van de GB, met mondjesmaat werden we binnen gelaten. Dat lijkt op een oorlogstafereel. Gaan ze dit volhouden??

  Wij wonen op 10 km van Nederland waar ze juist het omgekeerde betrachten. Dan word ik bang en zou ik het logisch vinden dat de grenzen toe gaan om ons te beschermen.

  Mijn zoon heeft een Hollandse vriendin en durft nu de grens niet meer over om die reden.

  Hallucinant toch hoe twee grenslanden zo verschillend reageren!?

 5. Blij dat iemand (jullie hond) dan toch iets positief uit deze situatie haalt!
  Ik snap de traagheid van de beslissingen ook niet. Dus doe ik maar wat ik zelf juist acht en loop zo te zien telkens een paar dagen voor op wat de overheid beslist… Vanmorgen toch politie patrouille gezien tijdens onze ochtendwandeling, dat vind ik hoopgevend.
  Het is ook één groot experiment: niemand weet eigenlijk goed hoe of wat, dus ga ik er vanuit dat je niet voorzichtig genoeg kan zijn… Goeie moed ginder en aan allen die hier komen lezen!

 6. Ik ben het helemaal met je eens. Wat een halfslachtige maatregel weer van de Belgische autoriteiten. Mensen hebben nood aan DUIDELIJKHEID. Je mag nog buiten wandelen, maar doe dat in je eigen omgeving. Laat ze desnoods ook een document meenemen zoals in Frankrijk. Daar mag je ook nog wandelen, maar in je eigen omgeving. In België kan ik nu nog rustig 50 km van huis gaan fietsen. Het zal niet de bedoeling zijn, maar het kan wel omdat het niet duidelijk gecommuniceerd wordt. Ik woon ook op 6 km van de grens en kreeg van mijn Nederlandse vishandel net een mail dat winkelen in Nederland toegelaten is. Sluit toch die grenzen, denk ik dan. Maar wie ben ik?!

 7. Ik denk dat de nieuwe maatregels voldoende zijn. Je mag alleen nog buiten om eten, medicijnen, kranten en dierenvoeding te kopen of om te werken. Werken mag alleen wanneer je de social distancing regels kunt aanhouden.
  Je mag nog gaan wandelen, maar alleen met gezinsleden (waar je de rest van de dag toch al samen mee opgesloten zit in huis) of met één vriend/vriendin (die laatste optie is voornamelijk om mensen die geen familie hebben niet helemaal in totale isolatie te gooien).

  Er is één maatregel die ik niet snap: waarom kappers open mogen blijven.

  Creches en scholen blijven open om kinderen van verzorgend personeel op te vangen.

   1. Je hebt gelijk. Ik begrijp het niet want als er nu één beroep is waar er dicht contact is met de klant, dan is het daar wel. Hier in het dorp hadden ze gisteren al besloten om te sluiten.

   2. Jambon heeft dat uitgelegd, de mensen willen er verzorgd uitzien volgens hem.

    Maar wassalons zijn gesloten, dus propere kledij voor mensen die geen wasmachine hebben is niet belangrijk.

  1. Ik begrijp heel goed dat ze mensen dat bewegen in de buitenlucht niet willen afnemen (lijkt me ook goed voor zowel je fysieke als je psychologische gezondheid). Maar ik ben bang dat velen dat nogal ruim gaan interpreteren, en daardoor het offer dat de anderen brengen teniet zullen doen…

 8. Het is een horror verhaal. Ik kijk ook met afgrijzen naar UK en Nederland die blijkbaar bereid zijn om heel wat collateral damage te verdragen om eens te zien of groepsimmuniteit een haalbare kaart is… geloof mijn ogen niet… van Johnson verbaast het me niet, maar van Rutte???

 9. Mooi wel om te zien dat, in deze nare tijden, veel mensen dieper nadenken over de betekenis en mogelijke verdere gevolgen van dit alles. Ik herken al je overdenkingen, dat schept saamhorigheid 😊

 10. Pingback: Berichten aan de buitenwereld (6) | Kleine Atlas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s