Corona Chronicles: day 7

19 maart, de dag van Sint Jozef, is dé grote feestdag in Valencia. Deze dag markeert het hoogtepunt van de Fallas (zie hier en hier), waarop de straten van de stad dichtslibben met feestvierders en er onophoudelijk vuurwerk knalt.

Vandaag leek het echter alsof we in een soort van fotografisch negatief van dit evenement terechtgekomen waren. Alleen om twee uur ´s middags werd er vuurwerk afgestoken voor het gemeentehuis, en klonk Paquito el chocolatero door de luidsprekers. De rest van de dag waren de straten leeg en hoorde je enkel de vogels.

Desalniettemin heb ik vandaag een kleine aanvaring gehad met de politie.

Ik was met Elena de straat opgegaan om de hond uit te laten, en aangezien er in de verste verte geen levende ziel te bekennen was, had ik de leiband van de hond losgemaakt. Het dier liep vier meter voor ons uit.

En toen kwam daar een politiewagen aan.

Ik stopte, want ik had al door dat het van dat ging zijn.

Twee politieagenten met blauwe plastic handschoenen aan vroegen me of ik misschien niet wist dat je niet ver van huis mocht (ik woon daar, zei ik, en wees naar mijn huis halverwege de straat). Toen berispten ze me omdat de hond los liep (fair enough, maar toch), en daarna kreeg ik naar mijn voeten omdat ik mijn dochter bij me had. Nu weet ik dat je de politie en de guardia civil hier absoluut niet mag tegenspreken, maar toen ik dat hoorde, heb ik me wel een beetje (onderdanig) verweerd. “Maar dan moet ik haar alleen thuislaten,” zei ik. “Want mijn man werkt vandaag van negen uur ´s morgens tot elf uur ´s avonds.” Dat argument in combinatie met de wallen onder mijn ogen (en misschien ook het feit dat veel van de agenten in het dorp mijn man kennen en hem een sympathieke gast vinden) zorgde ervoor dat ze er niet verder op ingingen.

Ik maakte de leiband weer vast en we liepen snel naar huis. Die namiddag heb ik de hond nog een paar keer achter een bal aan laten lopen in het steegje achter ons huis, maar telkens ik een wagen hoorde naderen, voelde ik een kort, elektrisch schokje van de stress.

Maar we hebben vandaag ook op Whitney Houston gedanst en mini-pizzas gegeten voor tv. Dus al bij al was het toch een goeie dag.

 

(18.074 vastgestelde besmettingen in Spanje, 921 in de Comunidad Valenciana)

 

 

 

43 gedachtes over “Corona Chronicles: day 7

 1. Ik was al op je chronicle aan het wachten. 😉
  Heb je er geen probleem mee om zo opgesloten te zitten? Ik was initieel voorstander van een harde lockdown, maar als ik me bedenk dat ik dan aangewezen ben op ons huis en onze tuin (en gelukkig dat we die hebben!), dan krijg ik een heel claustrofobisch gevoel. Wij kunnen ons nog relatief vrij bewegen, mogen wandelen en fietsen.
  Maar goed, alles voor de gezondheid van onszelf en van onze medemens.
  Hou je sterk daar in het mooie Valencia.

  1. Ah, ik had alleen je eerste zin gezien 🙂

   Het vraagt mentaal best wat werk, inderdaad… En ik weet niet hoe ik er over drie weken bijvoorbeeld mee ga omkunnen. Het is vooral ook moeilijk omdat mijn dochter enig kind is en dus niemand heeft om mee te spelen.
   Ik probeer me vooral te concentreren op het idee dat het tijdelijk is en dat wij “the lucky ones” zijn. Want we zitten dan wel opgesloten, maar wel in alle comfort. Ik heb de laatste tijd vaak aan al die vluchtelingen gedacht, die zo ontzettend lang in onzekerheid moeten leven, en niet eens een dak boven het hoofd hebben. Dat helpt wel het te relativeren. Maar ik merk nu al hoe ontzettend ik opkikker van een praatje met de buren (vanaf het balkon) of een telefoongesprek met vrienden. We hebben zo hard contact nodig. En vrijheid. Maar nu trainen we dus ons geduld…

 2. En hoe zit het met boodschappen doen? Doktersbezoek? Brood halen? Is dat dan wél toegelaten? In België geldt “Blijf in je kot!”, maar voor levensbehoeften mogen we toch nog de straat op.

  1. Dingen die echt noodzakelijk zijn, zoals voedsel en medicijnen kopen, daarvoor mag je wel de straat op. Maar je moet alleen zijn, en kunnen bewijzen dat het noodzakelijk is.
   En ook al geven ze misschien geen boete, ik vind het gewoon al een heel onaangenaam gevoel dat je je zo moet verantwoorden. Maar het is kennelijk wel nodig, jammer genoeg, want er lopen nog steeds idioten rond te hangen op straat alsof al die regels voor iedereen gelden behalve voor hen. Dus ja, we zitten er voorlopig mee aan ons been…

   1. Een onaangenaam gevoel, inderdaad. In onze regio worden sedert deze week zelfs veiligheidsagenten ingeschakeld in de grootwarenhuizen. Zij zien toe op het afstand houden van elkaar en gaan het hamsteren tegen. Terecht, doch jammer dat het zo moet verlopen.

    Wij bestellen heden meer online. (Voeding niet inbegrepen.) Goederen wordt netjes voor de deur afgeleverd. Menselijk contact wordt alzo tot een minimum herleid. Wat een tijden!

   1. Langs de andere kant denk ik ook wel dat ik nerveus zou zijn moest er geen volledige lock down zijn. Want nu hebben we wel het gevoel dat we collectief iets doen om de verspreiding van het virus tegen te houden, en dat geeft ook wel een soort rust…

 3. Onze plaatselijke buurderij is er deze week wel bij gevaren. Ineens zijn er 20 gezinnen bij gekomen. In de buurderij plaats je je bestelling online en plaatselijke boeren leveren rechtstreeks zonder tussenkomst van de supermarkt. Een positieve noot in deze crisis.😉
  Hou jullie sterk Kathleen!

  1. Dat is een fantastische oplossing, en zo ecologisch! Ik hoop dat het vooral dat soort zaken zijn die we van deze crisis gaan meenemen. Want als dat nu een gewoonte wordt, dan blijven ze dat nadien hopelijk gewoon verderzetten.

 4. Gewone quarantaine is al raar, feestdag quarantaine is ronduit bizar. Saint Patrick’s Day was hier ook bevreemdend, ook al is de lockdown lang niet zo verregaand als bij jullie. Wat een vies gevoel, politie die je zegt dat je dochter er eigenlijk niet bij mocht zijn. Sjiek van je dat je jezelf verdedigde, fijn dat ze niet verder gingen.
  Gokje: over drie weken zijn we nog meer sprankeltjes hoop met elkaar aan het delen, omdat iedereen het moeilijk heeft en weet hoe belangrijk die lichtpuntjes zijn.

  1. Ja, ik denk dat je de motivatie van een een volk vooral kan aflezen aan hun bereidheid hun nationale feesten op te schorten 😉

   Veel moed en sterkte daar!
   Ik denk echt dat het in Oerland niet zo zwaar zal worden als in de rest van Europa. Jullie zijn mooi op tijd met de quarantaine begonnen, dus dan ben je er waarschijnljik ook sneller vanaf!

   1. We hopen het alleszins, al hoop ik ook dat ze niet te snel stoppen met de maatregelen en zo een tweede vloedgolf besmettingen veroorzaken. Dat zou pas echt stom zijn…
    Veel moed en sterkte terug gewenst!

   2. Zo is het. het voordeel is denk ik wel dat we hieruit gaan leren hoe je als samenleving dit soort crisissen aanpakt. Je ziet dta ze daar in Azië veel miserie hebben kunnen voorlomen omdat ze SARS en zo al hadden meegemaakt.

 5. Jan

  Nu ja, deze coronacrisis wordt wel handig gebruikt voor meer experimenten: hoe detecteren we tijdig een potentiële pandemie, hoe kunnen we landen of continenten efficient afsluiten/platleggen, hoe kunnen we zo efficient mogelijk een politiestaat creëren … en ga zo maar door. Het ene experiment al meer valabel en to the point dan het andere.

  1. I know, ik ben zo op mijn hoede voor alle individuen/groepen die onze miserie willen gebruiken om er hun eigen voordeel uit te halen. Daarom denk ik dat het belangrijk is dat we op de hoogte blijven van wat er allemaal speelt. Want nadien gaan de debatten losbartsen, en dan hebben we goedgeïnformeerde mensen nodig die die individuen/groepen van repliek kunnen dienen wanneer ze met hun demaggische spelletjes beginnen.

 6. Ik ben blij dat we worden aangemoedigd om maximum per twee en met voldoende afstand toch de buitenlucht op te zoeken. Ben ook blij met de strenge regels want sommigen snappen het nog niet. Dat het zo’n totale lockdown zou worden met overal politie, dat schrikt me wel af. Zo naar als je al wordt op de vingers getikt omdat je dochter erbij is.

  1. Ja, ik snap het ook wel hoor, en ik heb ook liever dat ze een beetje streng zijn in plaats van dat iedereen maar zijn ding doet. Het hangt er hier ook wel vanaf met welke agent je te maken krijgt, heb ik de indruk. En ik kreeg net de beruchtste van het hele dorp op mijn dak 😉

 7. Brrrr, die aanvaring met de politie, daar zou ik me ook niet goed bij voelen (en sterk dat je beleefd weerwoord gaf!) Maar als je kan dansen, is er nog hoop 🙂 Ik had gisteren een mindere dag en deed wat yoga, en de wereld leek veel mooier nadien. Die beweging (buiten of binnen) hebben we echt nodig. Sociaal voel ik me (nog) niet geïsoleerd omdat ik een technologie persoon ben en veel chat/mail/skype en doorgaans ook graag alleen ben. Maar of ik over ’n paar dagen of weken nog zo zal klinken, weet ik niet 😉

  1. Misschien dat het wel meevalt hoor, als je gewoon bent veel binnen te zitten en daar aan het werk te zijn. Zeker als je yoga kan doen. Ik ben net naar de groenetwinkel gefietst, en dacht op de terugweg: zo heel anders zijn mijn dagen nu ook weer niet. Want meestal zit ik ook gewoon thuis., eten te maken en de was te doen. Duys ja, misschien valt dit voor ons allemaal nog wel mee? Ik heb vooral te doen met iedereen die vastzit op een appartement, vooral de gezinnen met kinderen. En je zal ook maar in ene probleemgezin leven, waar op normale dagen de spanning al te snijden is.
   Ye,s we are the lucky ones. dat besef ik wel.

   1. Ik bedacht mij net hetzelfde. Ik ben veel thuis en ik ben graag thuis. Voor mij gaat er niet zoveel veranderen. En zolang mijn man af en toe nog eens op zijn fiets kan springen voor een ritje gaat er ook voor hem niet veel veranderen. Uitstapjes, etentjes, … we bewaren het allemaal voor later en gaan er dan dubbel van genieten.

 8. Twee weken geleden had je deze toestanden voor onmogelijk gehouden.
  Het rare is hoe vlug een mens went aan die toestanden. Vandaag zou ik er niet meer aan denken iemand een hand te schudden bij een ontmoeting. Ook nog: gisteren wandelde ik in het bos en twee fietsers scheerden me voorbij zonder afstand te houden – ik riep hen na met een opmerking – één ervan keek verbaasd achterom. Vier mensen stonden op straat tegen elkaar te spreken in een kring, meters van elkaar.

 9. Marry

  In Nederland zijn er groepen (!) jongeren/jongens/jongemannen die opzettelijk heel overdreven en luid van dichtbij naar mensen hoesten en kuchen. Puur om te treiteren. Waar hebben die hun verstand zitten?

   1. Marry

    Nee, de politie trad niet op. Zij hadden dit geconstateerd alsook dat er meer (!) vernielingen plaatsvonden. De politie plaatste berichten op Facebook waarin zij de ouders oproepen hun kinderen hierop aan te spreken. Het betreft de plaatsen Almelo en Enschede. Het artikel staat in de digitale krant Tubantia van 19/3 in de gratis content. Zoekterm “hoestende en kuchende jongeren”. Ik vind dit gedrag doodeng (wat volgt?

  1. Oh, wat afschuwelijk asociaal!
   Dat hou je toch niet voor mogelijk 😦

   Dan is het heel moeilijk niet te hopen dat er een paar gasten uit die groepen de komende weken een heel harde les gaan leren die die mentatliteit er bij de wortel uittrekt. Dat ze opeens de realiteit onder ogen krijgen en door de grond zakken van schaamte.

   1. Marry

    Daar had ik nog niet eens aan gedacht, maar inderdaad… Toch vind ik dat de politie wel moet optreden. Slap gedoe in Nederland altijd. Vergelijk dat eens met jouw “aanhouding”.
    Ik hou het in de gaten.

   2. Ja, zeker in zo´n gevallen, want waar is de politie anders voor? Dat snap ik echt niet, dat ze daar niets tegen doen. In Spanje zijn al een paar fikse boetes uitgeschreven aan mensen die de regels aan hun laars lapten en de politie tegenspraken.

 10. Goed dat je het van je kan afschrijven, Kathleen, want het moet toch opgesloten en eenzaam voelen voor jou en Elena (wat een prachtige naam!), terwijl je man heel lange dagen doet.
  Politie die je in het oog houdt als een big brother….. Overal rondom je.
  Hier zijn we nog niet zo ver, en toch voel ik de maatregelen al als claustrofobisch beangstigend. Wij mogen nog wandelen met twee.
  Wie had zich dit kunnen voorstellen in de lange grauwe winter die we zo snel mogelijk wilden vergeten?
  Mijn zoon en kleinzoons waren nog het laatste WE voor alles sloot in Valencia, waar hij een heerlijke tijd beleefde bij vrienden daar. Ongelooflijk!

  1. Dankje, omabaard!
   Vandaag heeft mijn man vrij, dus heb ik weer een makkelijkere dag. maak je over ons maar geen zorgen 🙂 Voorlopig ukt het best. Ik heb eigenlijk nog een hele waslijst staan met dingen wara ik maar niet aan toekom, stel je voor.
   En ja, het liep hier tot voor kort nog vol toeristen -het is wel heel duidleijk nu dat we allemaal met elkaar verbonden zijn, en dat het probleem van de ene een probleem van ons allemaal is. Hopelijk is dat de les die we hieruit meenemen.
   Sterkte en moed!

 11. Affodil

  Ik blijf het jammer vinden dat het nodig is om politie de straat op te sturen om mensen de meest logische maatregelen te laten opvolgen. En absurd, bovendien, want naast de gezondheid van anderen brengen ze ook hun eigen welzijn in gevaar. Ik dacht dat ik zo onderhand alles wel gezien had, maar soms valt mijn mond nog altijd open.

  1. Ja, ik vind dat deze crisis toch vooral dat aan het licht brengt hoe verschillend mensen zijn en hoe anders ze op eenzelfde situatie reageren. Gelukkig neemt het merendeel van de bevolking wel zijn verantwoorlijkheid. Ik zie in België ook enorm veel solidaire initiatieven die op touw gezet worden. dat geeft gelukkig tegengewicht.

 12. Dat moet inderdaad wel een vies gevoel zijn, om voor zoiets al op de vingers te worden getikt… Gelukkig is het in België (nog) niet zo streng, ik ben blij dat we nog gewoon mogen wandelen, zonder hond dan 😉

 13. Pingback: Corona Chronicles: day 11 – Kattebelletjes

 14. Pingback: Corona Chronicles: day 14 – Kattebelletjes

 15. Pingback: Corona Chronicles: day 35 – Kattebelletjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s