Corona Chronicles: day 21

Vandaag ben ik voor het eerst sinds de lock down naar de supermarkt gegaan, evenzeer uit nieuwsgierigheid als uit noodzaak. Ik had het middaguur uitgekozen en dat bleek de juiste keuze: de rij was erg kort.

Voor ik naar binnen mocht, moest ik wel eerst langs een tafeltje dat voor de gelegenheid op de parking stond opgesteld. Daar moest ik mijn handen eerst inwrijven met een ontsmettende gel, en ze vervolgens in twee plastic zakjes steken, bij wijze van handschoenen. Blijkbaar was het de bedoeling dat ik die zakjes tijdens de hele duur van mijn winkeltocht zou aanhouden.

“Mag ik niet gewoon deze gebruiken?” vroeg ik aan de mevrouw van de supermarkt die achter het tafeltje stond, en ik toonde haar de wegwerphandschoenen die ik van thuis had meegebracht. Ze schudde haar hoofd. “Wat je wel kan doen, is naar de afdeling groenten en fruit gaan, en daar die zakjes vervangen door plastic handschoenen,” zei ze. (*) (**)

Toen kwam er een klant buiten en was het mijn beurt. Met de grootste moeite haalde ik een stuk van 50 cent boven om in het winkelkarretje te steken (echt waar, dat moet je eens proberen: met twee plastic zakken om je handen een muntje opdiepen uit je portefeuille) om eenmaal bij de karretjes aangekomen te zien dat ze allemaal ontgrendeld waren en ik dus geen muntstuk nodig had.

Het ongemak van dat recente manuele manoeuvre dreef mij meteen naar de afdeling groenten en fruit, waar ik gauw de plastic zakjes voor plastic handschoenen inwisselde. Die handschoenen brachten echter weinig verlichting, want ik had net mijn handen moeten wassen met gel, en krijg je plakkerige vingers maar eens in dunne plastic gleufjes geschoven.

Soit, na een poosje wringen zaten de vingers toch min of meer op hun plaats. En toen ging ik groenten en fruit kopen. Wat ik normaal gezien niet doe in de supermarkt, maar om Maricarmen en haar klanten deze week de dreiging van mijn snotneus te besparen, had ik besloten een uitzondering te maken.

Dus nam ik een plastic zakje, naderde de bak met appels, en probeerde dat plastic zakje open te prutsen. Met mijn plastic handschoenen. Lukte dus ook langs geen kanten. Maar dapper deed ik voort, plastic schuivend over plastic, plastic glippend over plastic, plastic plakkend tegen plastic. Op de één of andere manier lukte het me uiteindelijk toch om beide tegen elkaar geplakte zijden van het zakje te laten lossen uit hun liefdesgreep, en kon ik appels kopen. En toen moest ik een volgend zakje nemen voor de tomaten. En was het weer van dat.

Tegen dat appels, tomaten, champignons en komkommers broederlijk naast elkaar en ieder verpakt volgens eigen soort in mijn kar lagen, had ik de truc gevonden: aan de zijkant van die zakjes is er een gleuf, waar de zijkanten naar binnen geplooid zijn. Daar kan je makkelijker met je geplastificeerde vinger langswrijven en de boel opentrekken. Ik hoorde op dat moment een andere klant aan een van de winkeldames vragen of ze hem alsjeblieft wou helpen zijn plastic zakjes te openen. “Ik zal u even de truc laten zien,” zei de winkeldame. Een gevoel van trots gloeide terstond op in mijn borstkas. Ik had deze truc helemaal op eigen kracht ontdekt. Moest ik een klantenkaart hebben gehad, ik had extra punten geëist.

Dit vleugje zelfingenomenheid werd echter spoedig afgestraft: aan de weegschaal met het elektronische bedieningsbord drukte ik op “koolsla” in plaats van op “kerstomaten”. Dus spuwde de weegschaal de verkeerde sticker uit. Die sticker moest ik met mijn gehandschoende handen uit de machine trekken, dubbel plooien, en in de vuilbak gooien. Minutenlang heb ik de afgebakende ruimte voor de weegschaal bezet gehouden om daar als een idioot met mijn handen te staan wapperen om dat verdomde stickertje van die vervloekte handschoenen los te krijgen.

Ah, de supermarkt. Wat een avontuur.

 

 

 

(*) Ik weet niet hoe dat tegenwoordig in België zit, maar in Spanje staat er (ook in niet-coronatijden) in de supermarkt naast de weegschaal voor het fruit altijd een doos waar je plastic handschoenen uit kan nemen. Het is de bedoeling dat je altijd plastic handschoenen draagt wanneer je groenten of fruit aanraakt.

(**) Ik vroeg me af waarom ze niet gewoon meer van die plastic handschoenen hadden besteld, maar ik vermoed dat ze daar zelf ook opgekomen zijn, en dat het een kwestie van te weinig voorraad was.

 

 

 

42 gedachtes over “Corona Chronicles: day 21

 1. Nog in geen enkele supermarkt in België plastic handschoenen gezien aan groenten en fruit. Gelukkig ook niet meer van die vervelende dunne plastic zakjes. Die zijn vervangen door papieren zakken en je kan ook je eigen (wasbare) zakjes meebrengen. Die zijn echt handig.

   1. Marry

    Met het afschaffen van de gratis plastic tasjes enkele jaren geleden zijn in Nederland ook de bruine papieren zakjes die bij de groente en na de kassa lagen verdwenen. Er is ook niets voor in de plaats gekomen. Bij groente/fruit nog steeds die rollen met af te scheuren dunne plastic zakjes. Ik moet eens uitzoeken of die van afbreekbaar materiaal zijn. Papieren zakjes leveren overigens geen milieuwinst hoor.

   2. Neen, papieren zakjes leveren geen milieuwinst. Ik gebruik ze ook allee maar als ik veel los fruit nodig heb (alles in één zakje en uitkieperen aan de kassa) en ik mijn herbruikbare wasbare zakjes thuis vergeten ben.

 2. Wat absurd.
  Ik had ruzie in de supermarkt omdat ik geen ontsmet mandje wou aannemen maar mijn eigen tasje wou gebruiken. Leek me nog beter dan iets anders aanraken dat door een puber met een doekje ontsmet was. Toch?
  Blijkbaar (wat ik echt niet wist!) waren de mandjes ook het tel-systeem om het max aantal mensen in de supermarkt te meten, dus kreeg ik flink op mijn kop van een andere klant.
  ZUCHT.

  1. Oh, da´s niet leuk! En ik had ook de indruk dat er veel mensen daar in de supermarkt nogal nerveus rondliepen en dus ook veel sneller kortaf reageren. Aan de kassa werd ik ook tamelijk onvriendelijk “op mijn plek gezet” -ik was al mijn boodschappen op de band beginnen zetten hoewel de dame voor me nog niet betaald had. dat mocht dus kennelijk niet, maar ik stond wel twee meter van haar af. Ik heb de indruk dat sommige mensen uit de supermarkt niet goed doorhebben dat hun klanten niet in de supermarkt werken en dat het voor ons dus allemaal nieuw en verwarrend is.

 3. Ik heb hetzelfde bij het “bejaarden uurtje” van AH. Ik had handschoentjes meegenomen van huis en boodschappen doen met de zelfscanner. Al het fruit wegen en een stickertje erop maar die plakte meer aan mijn handschoen dan aan het meegebrachte netje. Bij de kassa betaal ik met Apple Pay maar met handschoenen aan werkt mijn vingerprint niet, moest toch de handschoen weer uit. Wat een gedoe
  Warme groet en een glimlach,

  1. Kijk, dan heb jij dus ongeveer hetzelfde meegemaakt!
   Mijn vinger stak op den duur ook gewoon door dat plastic heen, want het gevecht met die sticker had het plastic gescheurd. Zo zie je maar: we live in a messy world. Steriel shoppen zit er niet in 🙂

 4. Ondanks al het plasticeren een grappig verhaal. Ook herkenbaar.
  Ik vond hier thuis nog een doos plastic handschoenen van het knutselen. Dus nu ga ik daarmee gewapend boodschappen doen. Dat is inderdaad een hele begankenis😉. Ook het pinnen.
  Hier echter geen sprake van winkelkarren ontsmetten.

   1. Wij hebben ook alleen de kleine Carrefour en Delhaize. Staat bij allebei een mannetje om te poetsen en he bent verplicht om een kar te nemen (voor telling aantal klanten).

 5. O wat een gedoe toch. Dat lijkt me echt niet handig met zakjes rond je handen.

  Ik ben deze ochtend om acht uur naar de supermarkt gegaan. Zo ging het:

  -geld in de gleuf van de kar hoeft nu gelukkig even niet
  -net voor het aanraken van mijn kar, trok ik mijn eigen wegwerphandschoenen aan
  -binnen kon je ook nog zelf een doekje nemen en ontsmettingsmiddel (voor de kar?)
  -bij de groenten en fruit (weegschaal) liggen ontsmettende alcoholdoekjes.
  -de kassiersters zitten achter plexiglas maar dragen geen maskers of handschoenen

  Ik doe gespannen mijn boodschappen en probeer dit te beperken tot 1 keer per week. De warme maaltijden bestel ik via HElloFresh.nl en dat bevalt zeer. Wat een ontdekking. Het koken ontspant me nu ook.

 6. Wij gebruiken grotendeels stoffen zakjes of inderdaad die papieren die nu in de winkel aangeboden worden. Handschoentjes krijgen we hier niet standaard in de supermarkt. Wij hebben er ook geen in huis en er valt niet meer aan te geraken. Dus gaan we maar buiten met onze gewone handschoenen aan en gooien we die daarna in de was…

  1. Tina Sigin

   Grappig verhaal Kath!
   Ik ga zelf niet meer naar de winkel, maar dit is wat ik hoorde van mijn man. Je moet verplicht een kar nemen die al ontsmet is en als je in de Colruyt aan de kassa komt en moet wisselen ontsmetten ze opnieuw.
   Je eigen plooibak mag niet meer mee in de winkel, je moet dus alles overladen in de koffer. Jammer wel, want ik hou ervan te kijken naar de kassierster die tetris speelt met je boodschappen.
   Bij groente en fruit staan ze met argusogen te kijken of je het aangeraakte product ook echt in je karretje legt. Tim moest zich zo verantwoorden omdat hij die zachte komkommer niet wou meenemen🙈
   Je mag wel nog je eigen wasbare groente – en fruitnetjes meenemen. In vele winkels gelukkig geen plastic zakjes meer daarvoor. Daar heb ik het nu soms wel moeilijk mee. Zero waste leven is weer een pak moeilijker. Zo mogen we bijvoorbeeld ook geen eigen bakjes meer meenemen naar de slager of frituur. Maar hey, alles om de verspreiding van het virus tegen te gaan he!

   1. Tina

    Nog vergeten, we gaan volgende keer proberen online boodschappenlijstje samen te stellen zodat Tim niet alles in de winkel moet zoeken. Je kan dan gewoon een doos met je boodschappen afhalen (collect&go dacht ik). Nog meer risicobeperking, maar wel nog minder sociaal contact.

   2. Ik zie Tim zo bezig in de koelafdeling van de Colruyt, zich aan het verweren tegen een verkoper voor het terugleggen van een komkommer 😀

    Hier spelen wij tegenwoordig Tetris om alles in de koelkast en de vriezer te krijgen!

  2. Je bedoelt gewone handschoenen die je in de winter draagt om buiten te komen?
   Dat is wel erg stijlvol; misschien moeten we daar met z´n allen naar terug: een beetje Mary Poppinsstijl, allemaal weer elegante handschoenen dragen 🙂

 7. Kleine Atlas

  OMG ik ben hier in Brussel in onze volkse wijk dus duidelijk aan het ergste ontsnapt, of enfin, misschien jullie net, wie zal het zeggen.

  Wat ik las vond ik getuigen van gezond verstand (https://www.standaard.be/cnt/dmf20200326_04903499):

  of ge nu plastic handschoenen gebruikt of uw handen ontsmet achteraf, veel maakt dat niet uit
  ja, corona-beestekes blijven plakken op plastic, op papier, en wat nog niet. Maar winst/minder besmettingsrisico maakt ge vooral door mensen bewust te maken van niet aan uw gezicht te komen zolang ge buiten zijt. Want als je met plastic een krabt aan uw neus, of gedachteloos eens in de buurt van uw mond komt, is het ook foutu.

  Ook is er vanuit de WHO nog geen richtlijn uitgevaardigd over omgang met groenten en fruit – die worden opgewarmd en tot nu worden de beestekes geacht niet tegen de hitte te kunnen.

  En handgel DOODT DIE VIRUSSEN NIET! Zeep wél.

  Aah, maar wel een goed verhaal, ik zie u zo al door de winkel sluipen, lichtelijk verbijsterd.

  1. Handgel werkt niet maar zeep wel? Omdat ge echt zeepbellen nodig hebt misschien, is het daardoor?
   En wat die handschoenen betreft weet ik ook niet goed of het is om te voorkomen dat ik anderen besmet of om te voorkomen dat anderen mij zouden besmetten.
   Ze zijn hier vandaag ook de straat komen besmetten, dat is were een avn die dingen die we eerst in Azië zagen gebeuren waarvan we dachten “allez, die zijn zot” en die we nu zelf doen. Misschien moeten we de Aziaten toch wat meer krediet geven (groen lachje).

  1. Karretjes ontsmetten doen ze hier ook niet, dat is nu maar voor het eerst hier in de commentaren dat ik ervan hoor. Maar als plastic handcshoenen hier al een probleem zijn, zie ik ze niet snel karretjes gaan ontsmetten 🙂

 8. Hahaha wat een gedoe, toch grappig maar op het moment zou ik me doodgeërgerd hebben.
  In de delhaize waar ik eerst woonde, moesten we bij binnengaan onze handen wassen om daarna handschoenen aan te doen… dat lukt dus evengoed als met zo’n handgel. Niet dus :p

   1. Ja, er stonden wasbakken met zeep en water. Echt? Ik dacht al dat het niet zo goed was als handen wassen maar dacht dat het toch iets hielp… Ik heb dan voor niks droge en kapotte handen door die stomme gellekes 😀

 9. Affodil

  Ik lag in een deuk (sorry!), maar kan me tegelijk ook de ergernis inbeelden.

  Hier ben je verplicht een winkelkarretje te gebruiken, dat door een winkelbediende is ontsmet. Voor veel mensen is het niet duidelijk dat ze dus bij hun karretje moeten blijven ivm de juiste afstand. Die parkeren dat ergens in een gang en lopen dan “vrij” rond.

  Ik heb altijd vynilhandschoenen (latexallergie) in de auto, dus ik gebruik die en ontsmet die met de gel die voor de handen bedoeld is. Bespaart me weer een huidkloof of drie.

  Bij het fruit en de groenten hoeven we (nog) geen handschoenen aan, maar ik heb die dus al aan. Ik heb mijn eigen herbruikbare katoenen zakjes bij. Aan de weegschaal merk ik dan vaak dat het etiket van de vorige keer er nog aan hangt, dus dat is ook leuk. Tegenwoordig plak ik het nieuwe er gewoon overheen. Maar liefst nog ga ik naar de markt. Daar gaat het er allemaal nog “artisanaler” aan toe.

 10. Dat boodschappen doen zoveel stress kan geven hè, pfff… Eigen brood- en groentetasjes worden ze niet blij van in de supermarkt hier. Ik draag sporthandschoentjes om te laten zien dat ik niemand besmet door iets aan te raken. Maar wat een crisis om met die gladde dingen zo’n groenteplasticzakje open te krijgen… Aargh!!! Ik weet precies wat je bedoelt.

 11. Hahaha, sorry, het zal voor jou op het moment zelf wel heel frustrerend geweest zijn, maar het leest nu toch vooral als grappige slapstick 🙂
  Hier voorlopig nog maar drie keer in de rij gestaan om de supermarkt binnen te gaan, waarvan eentje waar ze ons in groepen binnen lieten. Zag ik nu ook niet bepaald het nut van in, zeker omdat de eerste stop, groenten en fruit, door iedereen gedaan wordt, waardoor je meteen op een hoopje bij elkaar zit i.p.v. verspreid te worden. Ach ja, volgende keer is het systeem waarschijnlijk weer anders, ze zijn zelf nog heel hard op zoek naar wat het beste werkt, denk ik. Hier geen handschoentjes trouwens, wel desinfecterende gel bij het binnengaan, waarvan je zelf mag kiezen of je het gebruikt of niet (iedereen wel zien doen). Ik was mijn handen thuis voor ik vertrek, stap dan op de fiets, gebruik gel bij het binnen- en buitengaan van de winkel en was dan thuis weer mijn handen.

  1. Dat lijkt me wel een goed idee, enkel de gel. Want handschoenen halen uiteindleijk toch niet zoveel uit he: met handschoenen kan je ook virussen van de een plaats naar de andere overbrengen, niet?
   En mensen in groepen de supermarkt laten binnengaan, ja, daar zie ik ook het nut niet van in… Maar het is inderdaad een leerproces; ik vermoed dat we nu wel beter voorbereid zijn op een volgende pandemie…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s