Corona Chronicles: day 26

Ik las net een artikel in de Spaanse krant El Mundo waar ik de tranen van in de ogen kreeg. Dus dat wil ik vandaag met jullie delen.

De titel luidt: “Solidaire verhuurders: ik vergeef je de huur zolang de noodtoestand voortduurt.”

Het gaat over huurders die door de corona-crisis financieel in de problemen zijn geraakt, en van hun huisbazen te horen krijgen dat ze zich over de huur alvast geen zorgen hoeven te maken.

Dan volgen er verschillende voorbeelden, waarvan ik er hier twee voor jullie zal vertalen:

Silvia is 60 jaar en verhuurt een appartement in een dorpje in Tarragona voor 550 euro per maand aan een koppel. Beide huurders verloren door de crisis hun werk. “Het was mijn eigen voorstel, ik belde hen op en zei dat we april niet zouden meetellen en dat ze zich geen zorgen moesten maken over de komende maanden,” vertelt ze. “Ik moet de hypotheek betalen en haal zelf net het einde van de maand, maar zij staan er slechter voor dan ik, en dit is het moment waarop we schouder aan schouder moeten staan. We zullen ons er wel doorheen slaan, op de één of andere manier. Ik heb twee zoons die zelf huren en die voor het moment hun werk behouden hebben. Moesten zij hun werk verliezen, dan zou ik het ook appreciëren wanneer men hen zou helpen.”

Een andere huisbazin vertelt ons haar verhaal via een tekstbericht. “Ik blijf liever anoniem, om onze identiteit en intimiteit en die van onze huurders te beschermen. De huur is op dit moment niet van belang. De geldkas wordt later wel weer aangevuld, net als materiële zaken. Onlangs werd mijn leven gered in de operatiezaal, tot tweemaal toe, en nu bekijk ik het leven op een andere manier,” schrijft ze. 

“We zijn een koppel uit Sevilla en verhuren een huis. Onze huurster woont alleen en baat een café uit. Zolang we in de alarmfase zitten, hoeft ze niet te betalen. Haar inkomsten beperken zich tot de steun die ze van de staat krijgt. Het is niet veel, maar het is voldoende om eten van te kopen en de rekeningen te betalen,” gaat ze verder. “Meer dan ooit moeten we elkaar helpen. Moest ik me in haar situatie bevinden, dan zou ik ook op deze manier geholpen willen worden. Ze is een goede huurster, ze heeft me nooit om iets gevraagd, en ze zorgt voor mijn eigendom alsof het haar eigen huis was. Ik ben haar dit verschuldigd… Ze wist niet wat te zeggen, ze wilde me zo snel mogelijk terugbetalen. Mijn man en ik zijn overheidsbedienden en hebben het geluk dat we ons in een betere situatie bevinden. Ze hoeft ons helemaal niets terug te betalen. Wij zijn alleen maar bezorgd om haar welzijn. Ze heeft weinig familie en moet het redden zonder hulp,” concludeert ze.

Als dat geen straaltje zon is doorheen de donkere wolken van deze storm.

 

PS: Een ander mooi voorbeeld van generositeit in tijden van corona is te vinden in Pakistan. Daarover kan je hier lezen.

PS: En hier een artikel uit Napels.

 

 

 

 

 

25 gedachtes over “Corona Chronicles: day 26

   1. Zeker en vast!! Ik hoop dat er zo meerdere gevallen zijn… ik weet niet hoe het België zit qua huur maar als je lening hebt, kun je wel uitstel vragen maar dan duurt de afbetaling langer

 1. Mooie verhalen. Solidariteit is nu echt nodig. Ik ga er nog een ander neerpennen.
  Veel mensen gaan zeggen dat het voor Bill, als één van de rijkste mensen op aarde eenvoudig is om dit te doen, maar hij doet dit dus wel. Ik zie geen enkele andere superrijke mens hetzelfde doen (op Warren Buffet na, die ook een deel van zijn fortuin heeft geschonken aan de Bill & Melissa Gates Foundation).
  Bill Gates wil dat een eventueel vaccin zo snel mogelijk voor iedereen ter beschikking komt. Er zijn een aantal bedrijven die bezig zijn met het ontwikkelen van een vaccin. Maar dat duurt lang, en je hebt nu geen zekerheid of dat vaccin wel werkt en geen neveneffecten heeft. Bedrijven kijken dus de kat uit de boom tot ze zekerheid hebben dat hun vaccin werkt en beginnen pas met de opbouw van productiecapaciteit wanneer ze een goedkeuring hebben voor hun medicijn (want anders nemen ze een gigantisch financieel risico). Bill Gates gaat voor een aantal van die bedrijven (en onder bepaalde voorwaarden) zelf de productiecapaciteit financieren (dat is voor ieder vaccin een andere fabriek), en dan direct starten met de productie van dat vaccin op grote schaal. In de hoop dat minstens één van die vaccins werkt. Zodat vanaf de goedkeuring van dat vaccin, het op grote schaal wereldwijd kan toegediend worden. Niet alleen in het Westen, maar ook in ontwikkelingslanden. Hij doet dat niet om er geld aan te verdienen, wel om zo veel mogelijk mensen (en dan zeker in de derde wereld) te redden.
  Hij investeert met zijn fonds gewoon miljarden dollars, niet met het ook op een financiële return, wel om mensenlevens te redden. Andere superrijken hebben zich teruggetrokken op hun jacht of in een bunker of een quasi privé-eiland…

  1. Wauw, dat is inderdaad een een fantastisch voorbeeld. En heel erg goed nieuws!
   Als iedereen doet wat binnen zijn mogelijkheden ligt, komen we er wel. En voor rijke mensen zijn die mogelijkheden natuurlijk van een hele andere schaal dan voor mensen met een bescheiden inkomen. Dat het de anderen van de 1% club tot voorbeeld mag strekken.

   1. Marry

    Twitterbaas Jack Dorsey heeft 1 miljard geschonken voor de bestrijding van het coronavirus. Dat is 28% van zijn privévermogen. Ik vraag me af of al dit soort schenkingen de media wel halen. Dat van Bill Gates werd wel breed gebracht. Terecht ook, hij en zijn vrouw hebben een fantastische instelling.

  2. mensen als Naomi Klein zeggen over Bill Gates dat het wel heel mooi is wat hij doet, maar de grote vraag is hoe het komt dat het totaal beschikbare budget op aarde zo verdeeld is dat de 22 rijkste mannen ter wereld bij elkaar meer rijkdom bezitten dan alle vrouwen in Afrika samen. Of waarom de sommige staten niet zélf voor goed onderwijs kunnen zorgen/vaccinonderzoek bekostigen of zelf leiden/… Ik zeg niet dat de Bill Gates Foundation geen mooie dingen doet, maar het zette me wel serieus aan het denken over hoe afhankelijk we zijn van supperrijken, die nochtans hoe dan ook ook (niet alleen, klopt) met gemeenschapsmiddelen zo vermogend geworden zijn. Het is een lastige kwestie, maar typ eens in ‘Bill Gates foundation criticism’ en je komt allerlei meningen tegen.

 2. Wauw! Hartverwarmend.

  En wat de miljardairs betreft: zij hebben inderdaad een grote financiële slagkracht. In sommige (vele?) gevallen weegt hun geefgedrag echter niet op tegen de belastingen die ze tijdens hun carrière hebben ontdoken / nog steeds ontduiken. Toen waren ze niet solidair.

 3. Wauw!

  Er kwam ook iets voorbij van dat Spanje het basisinkomen zou invoeren, maar dat wordt helemaal niet gezegd op de website van VRT – die ik als enige vertrouw op gebied van geen fake news. Weet jij daar iets over?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s