Corona Chronicles: day 34

Mijn dochter had vandaag geen huiswerk (het is paasvakantie), maar toch heeft ze wat geleerd.

Het begon met een poppetje dat ik voor haar had zitten haken. “Is dat wol?” vroeg ze, terwijl ze een overschotje garen in haar hand nam. “Nee, dat is katoen,” zei ik. “Katoen groeit aan planten. Zal ik even op youtube zoeken of er daar…?” En even later zaten we naar een Australische video te kijken die ons in tien minuten het hele proces van katoenplant tot geverfde stof uit de doeken deed.

Daarna vond ik het mijn plicht haar te vertellen over de slavernij op de katoenplantages in het zuiden van de Verenigde Staten. Aansluitend kwam emigratie vanuit Europa naar de VS aan bod, de pogingen van blanke grondbezitters om de autochtone bevolking op het land te laten werken, en toen dat mislukte, hun mensenroof op waanzinnige schaal, waarvan we tot op de dag van vandaag nog steeds de gevolgen zien (*).

De katoenplukkende slaven brachten ons bij de oorsprong van de blues, de Europese migranten leidden ons naar cowboys en country-muziek. Via de cowboys (vaqueros in het Spaans) kwamen we bij de blue jeans uit (die heten in het Spaans ook vaqueros), en zo eindigde ons uitje waar het begonnen was: bij katoen.

Toen het tijd was voor een beetje tv zetten we weer Third Rock From The Sun op. We hebben alle afleveringen al gezien, maar ze vindt het zo leuk dat ze er niet mee inzit alles nog een keer te zien. En aangezien herhaling de moeder van de studie is, gaat deze moeder daar geen problemen van maken. Als Engels les kan het trouwens tellen: dochterlief begint sommige zinnetjes uit zichzelf te herhalen (“You betcha!” krijg ik op tijd en stond in een conversatie te horen) en van de afleveringen die ze al een paar keer gezien heeft, kent ze onderhand de tekst bijna uit het hoofd.

Leuk he? 🙂

 

 

 

(*) De Afro-Amerikaanse gemeenschap in de VS wordt vandaag veel zwaarder getroffen dan de blanke gemeenschap, om maar eens een actueel voorbeeld te geven. Maar dat heb ik haar niet verteld.

 

 

 

 

40 gedachtes over “Corona Chronicles: day 34

  1. Ja, en dat zonder morren of werkblaadjes, dat was nog het beste van al 🙂 Ik heb later tijdens het eten wel nog even gecheckt of ze iets van mijn verhalen begrepen had en dan nog wat bijgestuurd 😉

 1. De dochter wordt nog een beëdigd tolk Spaans-Engels, en zonder dat ze het zelf beseft ;-). Neen even serieurs, ik denk dat dit gewoon zeer goed is voor haar ontwikkeling. Kinderen op die leeftijd zijn een spons voor talen, ik heb heel wat vrienden die perfect tweetalig zijn geworden door vroeg genoeg te starten met een tweede taal. Wat ze nu leert, gaat er echt ingebakken zitten.

  Ik zou misschien ook een echte Engelse serie zoeken, anders gaat ze wel echt Amerikaans praten. Die opmerking kreeg ik vroeger ook van Engelse studenten in Leuven ‘You have a terrible American accent’.

  1. Wat eigenlijk heel snobistisch was van die Engelse studenten, want dat geeft elke Ameikaan het recht hen te wijzen op hun “terrible British accent” 😉
   Maar geen zorgen; Fawlty Towers is er ook al doorgedraaid en we zijn al voor de derde (vierde?) keer alle Harry Potter-films aan het kijken (ze is een grote fan van Hermione). Dus dat komt helemaal goed. Beter zelfs: ze zal waarschijnlijk in staat zijn met een Brits én een Amerikaans accent te spreken 🙂

   1. En volledig fout. Ik ben enkele keren voor mijn werk in Pittsburgh geweest, dat was pas een ‘terrible’ accent. Ik herinner me de vrouw van het autoverhuurbedrijf op de luchthaven, die verstond ik gewoon niet.
    Misschien nog leuke series voor haar: ‘All Creatures, Great and Small’ en ‘You rang M’lord’

   2. Goed idee! All creatures great and small, die boeken heb ik vroeger zelfs nog gelezen! And you rang m´lord, dat hebben we ook nog gezien vroeger, da´s ook lekker Brits…

  1. Een beetje, ze heeft eens een lapje gehaakt, en gisteren wilde ik dat weer oppikken met haar. Maar na een paar steken zei ze: “Mama, halen is niet mijn ding.” En toen heb ik het er maar bij gelaten.

   Ik sta er nu trouwens van versteld hoe ze ons vroeger in het lager hebben leren haken, tussen de 20 en 30 kinderen tegelijkertijd. Want simpel is het precies niet, die draad en haakpen op de juiste manier vasthouden en bewegen. Ik heb nooit beseft hoe gecompliceerd het eigenlijk was, tot ik het begon uit te leggen.

   1. Laten liggen dan en op een gegeven moment proberen ze het ineens. Hier hebben de jongens veel lol beleef aan vingerhaken. Dat is veel eenvoudiger.

 2. Amai, zo goed bezig! Dat zijn daar educatieve dagen zeg. Ik krijg trouwens ferm veel goesting om ook nog eens naar Third Rock from the Sun te kijken. Alleen geen idee waar ik die afleveringen zou kunnen vinden…

   1. De leraar die mijn dochter vorig jaar had, probeerde dat wel eens. Ondanks het feit dat dat een klas met 27 leerlingen leerlingen was, lukte dta redelijk. dan mochten ze zelf met vragen afkomen, en dan schreef hij die allemala op het bord. Ze stemden dan met de hele klas voor de drie interessantste vragen, en rond die vragen werkten ze dan. dat was echt heel boeiend.
    Nu zit ze bij een juf die meer van de oude stempel is, en moeten ze weer studeren in het boek en oefeningen maken in het werkboek. Vele saaier. En uiteindelijk elren zeop beide manieren over de wereld, en vaak over exact dezelfde thema´s, maar één manier is motiverend en de andere niet.
    Da´s eigenlijk echt jammer. Vorig jaar ging ze huppelend naar school, dit jaar zei ze elke dag wanneer ik haar afhaalde van school dat het saai was…

   2. En interesse is dé belangrijkste motivatie voor de kinderen. Mijn kleindochter heeft ook een boeiende meester die de uitdagingen wil aangaan, ze gaat nu supergraag naar school. School zou nooit saai mogen zijn!!
    Maar dan moet je durven afstappen van het klassieke onderwijs.
    Maar nu vindt je dochter haar lerares gegarandeerd niet meer saai👍

 3. Heerlijk, zo van die dagen waarop je één iets begint uit te leggen en er geen einde aan het leren komt. Ik gok dat het jou al bijna evenveel deugd deed om haar reacties te zien als het haar deed om bij te leren. Dat is hier toch dé grote truc om te blijven uitleggen en opzoeken 😉

  1. Oja, absoluut! Ik heb ook wel het gevoel dat, hoe meer ik het probeer te sturen, hoe minder dat het lukt. Het is echt een kwestie van de vragen laten komen. En die tv-series zijn daar eigenlijk goeie aangevers voor. Want daar komt toch altijd iets in voor wat ze nog niet snapt, en dan kan je daarop inpikken. Heel fijn! Zo heb ik het gevoel dat we toch ene beetje nuttig bezig zijn geweest, al hebben we de halve dag voor de tv gezeten 😉

 4. Kleine Atlas

  Geweldig verhaaltje, merci! Informeel leren is zo cool, hé, ik raak daar niet over uit-verwonderd. Mooi ook dat je een volledig beeld meegeeft en de diepte in gaat, ik ben groot fan van ouders die hun kinderen grotemensenzaken durven uit te leggen.

  1. Dat vind ik ook heel beoeiend: hoe neem je je kind langzaamaan mee die volwassen wereld in? Ik merk dat dat wel goed werkT: geleidelijk aan die thema´s steeds ee beetje dieper uitwerken. Woorden laten vallen die ze nog nooit gehoord hebben, wetende dat je daar over een jaar ofzo weer over kan beginnnen en dat het dan elke keer iets minder vreemd zal klinken. Belastingen en hormonen zijn bijvoorbeeld twee digen waar we het al een paar keer over hebben gehad. Want op een dag ga je die begrippen nodig hebben om hen belangrijke dingen uit te leggen, en dan lijkt het mij toch nuttig dat ze al een beetje weten waar het over gaat.

 5. Pingback: Corona Chronicles: day 35 – Kattebelletjes

 6. Marry

  De serie “You rang M’Lord” heb ik pas onlangs ontdekt. Prachtig vind ik die. Het voordeel is ook dat er meerdere Britse accenten in voorkomen. Het Engels van het personeel tegenover dat van “upstairs”. Het wordt momenteel uitgezonden op de Nederlandse “historische tv”-zender ONS. Met Nederlandse ondertiteling, ik weet niet of dat je voorkeur heeft. Er zitten wel enige pikante scènes in. Nu ja, beetje biologie kan geen kwaad, wel? Enfin, ik geniet van dit soort Britse humor.

  1. Bedankt voor de tip! Wat dat beetje pikant betreft: dat zit er bij Third Rock en Fawlty Towers ook in, dus daar is ze al wel aan gewend. Vroeger was dat precies toch allemaal een beetje anders he 🙂

   1. Het is allemaal heel braaf hoor, maar in de afleveringen “De psychiatrist” ” en “The wedding party” wordt er wel een beetje aan het thema geraakt 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s