Reclaam: de corona cursus

Jullie weten dat ik graag (ongesponsord) reclame maak wanneer ik bij andere bloggers een bijzondere post of een goed idee tegenkom. Vandaag wil ik dit pareltje aanprijzen: de corona cursus van Hade Wouters.

Een van de grootste misvattingen die er bestaan over creativiteit, is dat sommige mensen creatief zouden zijn en andere niet. Ik ben er zeker van dat er hier een paar mensen meelezen die denken dat ze niet tot het “creatieve kamp” behoren omdat ze als kind geen bovenmaatse aanleg toonden voor tekenen, of een hekel hadden aan blokfluit spelen.

Een andere is de overtuiging dat creativiteit iets is waar je niet teveel tijd aan moet besteden, want als je geen genie bent en je geen meesterwerken maakt, wat is dan het nut?

Jullie horen mij al komen: ik ben het daar niet mee eens. Volgens mij is elke mens van nature een creatief wezen, en gaat creativiteit veel verder dan schilderen, muziek maken of boetseren. Creativiteit is een manier van leven. Het kan zich uiten in de manier waarop je met conflicten omgaat, excuses verzint, je terras betegelt. Creativiteit is in je hoofd het raam opengooien, naar buiten leunen, en mogelijkheden zien tot ver over de horizon. Op eender welk gebied.

Voorts is het cultiveren van creativiteit een prachtige manier om jezelf te leren kennen, want niets is zo persoonlijk als onderzoeken waar je eigen hersenen je heen brengen zodra je de teugels viert, en je eigen lichaam gebruiken om dat uit te drukken. Je schildert misschien niet als Van Gogh, maar niemand schildert zoals jij. Niemand voedt op zoals jij, niemand leidt vergaderingen zoals jij, niemand kookt zoals jij.

Nu corona ervoor gezorgd heeft dat we minder contact hebben met anderen, is het misschien een goed moment om wat meer contact te maken met die ene persoon die er altijd is: onszelf. 

Hade Wouters heeft daar een zeer toegankelijke cursus voor gemaakt. Via allerlei gerichte vragen en speelse opdrachten helpt ze je om je eigen creativiteit weer aan te zwengelen en stukken van jezelf te hervinden waarvan je niet eens wist dat je ze verloren was.

Lijkt me een mooi kadootje aan jezelf om deze lock down en de hele nasleep ervan door te komen.

Informatie over de cursus kan je hier vinden.

Aan zij die de reis ondernemen: veel plezier gewenst 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

40 gedachtes over “Reclaam: de corona cursus

 1. Ik behoor tot die groep, ik kan niet tekenen en ik haatte knutselen en plastische opvoeding op school. Daardoor denk ik nog altijd dat ik totaal niet creatief ben. Maar ik heb een blog, dat is toch al iets 🙂

  1. Allez jong, jij hebt vorig jaar toch een gans verhaal geschreven? Een daad van pure creativiteit! Ik heb ook dingen waar ik absoluut geen talent voor heb, en waar anderen wel heel erg creatief in zijn -koken bijvoorbeeld. 🙂

   1. Haha, je hebt gelijk hoor, maar ik moet er mezelf altijd weer aan herinneren dat schrijven ook creatief is en het niet enkel knutselen en tekenen e.d. omvat.

   2. Dat is dus wat ik bedoel, je bent veel creatiever dan je denkt 🙂 En vast ook op andere manieren, die niet al “kunsten” aanzien worden.

 2. Ha, doe jij de cursus ook? Ik vind ‘m zo fijn! Al moet ik ook eerlijk zeggen dat ik bij de lesjes soms denk ‘was dit het al?’, om er dan later achter te komen dat het me wel degelijk aan het denken heeft gezet of iets op gang heeft geholpen.
  En wat schreef je er mooi over! Ik dacht daar laatst ook al eens over, dat creativiteit voor mij zit in een augurkenpot omtoveren tot vaas als je een boeket voor de buurman aanneemt, of wat vocht van de zure uitjes pakt als je geen azijn in de kast hebt staan, maar wel rode kool maakt. Dat vind ik misschien (heel misschien) nog wel leukere creativiteit dan al dat gefrunnik. (waar ik ook van houd, maar dat weet je)
  Of, om ook maar eens iets te noemen, jezelf door deze crisis heen te schrijven. Ik geniet ervan!

  1. Wat fijn dat jij de cursus ook doet 🙂 Voor mij was het niet helemaal nieuw want ik had een paar jaar geleden al het werkboek van Julia Cameron gekocht, maar ik vond het heel leuk om te zien hoe Hade alles in een nieuw, up-to-date jasje heeft gestoken.
   En ja, dat is wat ik bedoel he: creativiteit gaat zoveel verder dan knutselen 😉

 3. Leuk omschreven.

  Ik ben wel enigszins creatief (maar niet als tekenaar, beeldhouwwerker of zo). Ik ben gewoon nogal erg impulsief, ik durf dus wel eens met knotsgekke ideeën afkomen. Die impulsiviteit koester ik echt wel, doen of zeggen wat er in je opkomt voor je begint na te denken! Klinkt het niet dan botst het 😀

   1. Jouw foto´s zijn ook creatief, hoor. Je ziet aan die foto´s meteen dat ze van jou komen. Het is isets wat jij “maakt”, op jouw manier. En dat is creativiteit he.

 4. Affodil

  Door dit blogje denk ik terug aan een uitspraak van één van mijn leerkrachten, zóveel jaren terug: “Je moet maar met één persoon overweg kunnen in het leven, en dat is met jezelf. Van de anderen kan je weglopen”

 5. Ik vind mezelf ook totaal niet creatief. Ik kan niet tekenen, knutselen, dichten, handwerken, enz. Ik heb een blog, ja, waarop ik gewone dagdagelijkse dingen post. Niks bijzonders.
  Ik kook graag (en dat kan ik ook) en ik trek graag foto’s, maar daar stopt het dan ook.

   1. Daag mij niet uit, mijnheer Tenge! Het heeft mijn ouders bloed, zweet en tranen gekost om mij het neuspeuteren af te leren. Misschien waren zij wel jaloers in mijn talent, ik kan het ze niet meer vragen. Maar als iemand mij beschuldigt van fake news is het voor mij een fluitje van een cent om een half jaar neuskeutels op te sparen, te bewaren op kamertemperatuur, in balletjes te draaien, te bakken in een voorverwarmde oven van 300 graden, glad te vijlen, een gaatje in te boren en aan een zilveren ketting bijeen te rijgen!

  1. Ik ben ooit lang geleden in een museum geweest waar een collectie lag van gedroogde neuskeutels. Echt waar. Dat ben ik nooit vergeten. dus ge ziet: het is perfect mogelijk. Een mens kan met neuskeutels in een museum terecht komen!

 6. Spot on, Kathleen.
  Creativiteit wordt vaak te eng afgebakend.

  In bedrijfscontext is er vaak het beeld van ‘de ideeën spuiende creatieve medewerker’, wat introverte creatievelingen uitsluit. Ik was eens begonnen aan een tekst daarover. Misschien moet ik hem deze zomer eens afwerken. 🙂

 7. Na het lezen staarde ik even voor me uit. Ik liet het helemaal bezinken en ben eigenlijk best blij. Ik denk inderdaad dat ik een beperkte mate van creativiteit in mij heb. Sporadisch ben ik “creatief” in hoe ik dingen uitvoer. Ik val zelden terug op de standaard dus vind ik me helemaal in je “creativiteit is een manier van leven”. En toen las ik “want niets is zo persoonlijk als onderzoeken waar je eigen hersenen je heen brengen zodra je de teugels viert, en je eigen lichaam gebruiken om dat uit te drukken”. Hmmm dacht ik. Kortsluiting. Mijn hersenen brengen /brachten eigenlijk vooral/ me op “verkeerde” plaatsen en vroeger durfde ik al eens mijn lichaam gebruiken om dat uit te drukken. Oh boy. Hehe.

  1. Ik vermoedde tijdens het schrijven wel dat het een gevaarlijk zinnetje was voor mensen die geen “lichaam” kunnen lezen zonder meteen een bepaalde weg op te gaan… Maar zolang ge in de minderheid zijt, ga ik toch geen censuur hanteren, denk ik 🙂

 8. “Creativiteit is in je hoofd het raam opengooien, naar buiten leunen, en mogelijkheden zien tot ver over de horizon.”
  Hoe mooi is dat gezegd! ♥
  En inspirerend, want ik heb het er ook heel moeilijk mee om mijzelf als creatief te beschouwen. Kan er altijd wel een “ja maar” achter hangen: ja, ik schrijf op mijn blog, maar dat zijn “maar gewoon” dagdagelijkse dingetjes, geen literaire schrijfsels. Ja, ik stempel kaartjes, maar ik gebruik stempels die een ander ontworpen heeft, dus ik doe zelf eigenlijk niets. Enzovoort enzovoort. Terwijl, als ik dan jouw definitie lees, dan denk ik “ooh, dat kan ik wel heel goed” 🙂

  1. Wat die stempels betreft: creatief zijn betekent ook: gebruiken wat er al is, wat anderen vóór jou verzonnen hebben, en daarme aan de slag gaan! Heb je al eens van Austin Kleon en zijn boekje “Steal like an artist” gehoord? Er zijn op het internet vast ook videos te vinden waarin hij dat porincipe uitlegt. Als je zijn uitleg hoort, ga je vats je eigen creativiteit beter kunnen (h)erkennen!

   En heel erg bedankt voor de complimenten over mijn definitie, ik was er stiekem ook wel vree content van 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s