Corona Chronicles: day 60

Er werd verwacht dat de Valenciaanse gemeenschap vandaag van fase 0 naar fase 1 zou gaan, en dat we dus ons dorp zouden mogen verlaten, voorzichtig een terrasje doen, hier en daar een vriend bezoeken. Maar daar stak Madrid dit weekend een stokje voor.

Als ik het goed begrepen heb (maar pin me er niet op vast), dan verliep dat gesprek ongeveer zo:

Madrid: “Valencia gaat niet naar fase 1.”

Valencia: “Hoezo? Waarom niet? We hebben een kei-dik dossier ingeleverd! Wij zijn helemaal klaar voor fase 1!”

Madrid: “Nee, want jullie testen niet genoeg.”

Valencia: “Maar jullie hebben nergens gezegd hoeveel we moeten testen om naar fase 1 te mogen gaan!”

Madrid: “Als ge niet genoeg test, dan weet ge niet hoe het zit met de verspreiding.”

Valencia: “Jamaar, dat is niet eerlijk. Dan had ge dat eerder moeten zeggen!”

Enfin, geen fase 1 voor Valencia dus.

Gisteren sprak ik even met de buurvrouw. Ik had haar al lang niet meer gezien; ze is er nooit bij wanneer we met de buren ´s avonds in het steegje vanuit ons deurgat komen praten.

“Kathleen, ik ben zo gelukkig,” zei ze me, met een mojito in de hand en haar blauwe ogen stralend in haar zongebruinde gezicht. “Ik was zo moe voor deze crisis uitbrak, zo gestresseerd. Ik maakte me zoveel zorgen om de cijfers van de kinderen, ik was al dat heen en weer rijden naar de muziekschool zo beu. Wat is het heerlijk om nu gewoon lekker thuis te zitten. Ik trek me geen bal meer aan van de schoolcijfers. De kinderen zijn gelukkig, ik ben gelukkig, we moeten nergens heen. Laat die fase 0 nog maar een tijdje duren.”

Alvast één iemand die geen problemen heeft met een verlengd verblijf in fase 0.

 

 

 

 

 

 

 

 

30 gedachtes over “Corona Chronicles: day 60

 1. Affodil

  Ik denk dat je zou staan kijken bij hoeveel mensen dat het geval is. Niet iedereen zal het toegeven, niet iedereen is er zich misschien al van bewust. Ik gok dat covid-19 toch iéts goeds heeft teweeg ge bracht: een daling in de burnoutcijfers …

  1. Sarah

   Er wordt net een stijging van het aantal burn-outs voorspeld na Covid-19. De huidige daling in de cijfers komt door een gebrek aan gepaste hulpverlening momenteel, gok ik. Mensen die zich nu niet goed voelen, kunnen minder gemakkelijk ergens terecht.

   Ik denk dat iedereen het anders ervaart. Ik zie mezelf bijvoorbeeld voortdurend heen en weer slingeren tussen: “zalig, ik móet zoveel minder, laat dit nog maar wat duren” en “Aaaargh, dat het maar snel stopt, want ik word zot van mijn kinderen de hele dag rond mij”.

   1. Het zal inderdaad heel veel afhangen van iederes persoonlijke situatie. Vooral wanneer je kinderen hebt, is er massaal veel werk bijgekomen. terwijl kinderloze koppels het nu vast wel rustiger hebben, veronderstel ik.

  1. Ja, het wordt spannend om te zien hoe alles evolueert… Ik ga er ook vanuit: het is niet omdat ge uit uw kot moogt komen, dat ge ook uit uw kot moet komen. Ik heb me alvast voorgenomen om, zodra we in fase 1 zijn, enkel naar de repetities te gaan, en met één vriendin af te spreken. Al de rest kan nog wel even wachten.

 2. Tussen zo’n lokale en federale overheden spelen lokale overheden het spel ook vaak niet eerlijk, ze staan dichter bij de bevolking en stoppen zich bij een conflict vaak in een Calimero-rol bij conflicten met de federale overheid. Het zou dus perfect kunnen dat Valencia best weet dat het normaal is dat ze niet naar fase 1 gaan omdat ze ergens aan verzaakt hebben, maar dat gaan ze dan natuurlijk niet toegeven (ik zeg dus niet dat dat hier het geval is heh)
  Ik heb met de lockdown ook niet zoveel problemen hoor.

  1. Dat is inderdaad de indruk die ik kreeg, dat ze een beetje in een slachtofferrol kropen, terwijl ik dacht: als ze vanuit Madrid zoiets beslissen, dan zullen die daar echt wel hun redenen voor hebben. En ik liep er al langer een beetje ambetant van dat er hier zo weinig getest wordt, terwijl dat toch echt wel een van de belangrijkste dingen is die ze zouden moeten doen. Hopelijk komt daar nu verandering in…

   1. Spanje is nochtans een land waar heel veel getest wordt (van alle grote landen het 5de of 6de meest), dan hebben ze in Valencia toch een steek laten vallen denk ik

   2. Jup, dat denk ik ook. Ik las vandaag dat maar 60 procent van de mensen met corona-symptomen hier gestest wordt. Maar dat kan ook verkeerd zijn, want de meeste kranten zijn hier tamelijk tendentieus.

  1. Ik moet er wel bijzeggen dat het een leerkracht is; ik kan me voorstellen dat bij moeders die opeens al hun werk moeten combineren met thuisonderwijs, dat die het juist drukker hebben. Maar leerkrachten hebben momenteel de tijd van hun leven, denk ik 😉

   1. Hey Kathleen! Moeten de Spaanse leerkrachten geen afstandsonderwijs geven? Dat is in België wel het geval. Ik kan niet echt zeggen dat ik minder werk heb nu ik niet meer in real life mag lesgeven; het lesgeven op zich is minder (veel wordt meegedeeld via Classroom), maar de administratie die daar bij komt kijken is echt enorm toegenomen.
    Ik vind het wel leuk dat ik via jouw blok op de hoogte blijf van de toestand in Spanje. In het begin kregen we via het Journaal veel info over Spanje en Italië, maar dat komt nu niet meer zoveel aan bod.

   2. Hey Annick, wel, hier hangt het heel erg af van school tot school. Ik heb gehoord dat in privéscholen de leekrachten veel meer werk maken van het afstandsonderwijs, maar in het openbaar onderwijs hangt het echt af van school tot school en van leerkracht tot leerkracht. Ik sprak gisteren met een vriendin die leerkracht is, en die zei dat ze echt wel afziet van de hele dag achter haar computer te zitten voor school, maar een andere kennis die in het lager onderwijs muziekles geeft, zei : ik ga gewoon minder voorbereiden, want er kijkt toch bijna niemand naar wat ik doe, noch de kinderen, de ouders of de directie.

    Wat ik mij herinner uit het onderwijs in Vlaanderen (heb van 2004 tot en met 2008 in het middelbaar gestaan daar) is dat er toen al heel veel administratie was, dus ik kan me voorstellen dat het nu nog veel erger is. Ik wou hier dus zeker niet mee gezegd hebben dat *alle* leerkrachten nu gewoon niks zitten te doen, dat heb ik hierboven verkeerd uitgedrukt! Maar als je nu in een publieke school in Spanje staat, dan heb je toch wel iets van een betaalde vakantie, heb ik de indruk 😉 Maar zoals gezegd , dat hangt allemaal af van de directie.

 3. Die geluiden hoor je inderdaad meer. Zou wat zijn hè, als we ons eindelijk realiseren dat we een beetje de weg kwijt waren. Back to normal is niet per sé back to hoe het was! Tenminste, onder de welvarende bevolking dan, want het zal bij armere mensen wel anders liggen…

  1. Ja, dat hoop ik ook, dat mensen gaan inzien dat het echt wel met wat minder kan. En ik hoop ook dat men straks wat beter gaat nadenken over wat en hoe ze comsumeren. Dat ze meer de lokale economie gaan steunen, in plaats van al die rommel te kopen die van mijlenver geïmporteerd wordt en aan hongerlonen wordt geproduceerd in mensonwaardige omstandigheden…

 4. In de kranten bij ons stond dat Spanje de maatregelen zal versoepelen behalve in Barcelona/Catalonië en Madrid…

  Op zich hou ik ook van het rustigere leven, maar het is bij mij met momenten toch heel druk gebleven. Ook privé. Ik ben blij dat ik kon blijven werken want anders had ik een probleem, financieel. En het is nadeel is ook dat je last hebt van buren als iedereen altijd thuis is.

  1. JOMO, daar had ik nog niet avn gehoord 🙂
   Ik denk dat ik het sowieso nog voorzichtig aan ga doen, zelfs wanneer we naar fase 1 gaan. Ik ben al blij dat ik weer wol kan gaan kopen in het lokale wolwinkeltje 🙂

 5. Kleine Atlas

  Gij schrijft zo goed en vlot hé, alles is zo leuk om te lezen hier.
  Wat ik meteen dacht toen ik de reactie van uw buurvrouw las: reculter pour mieux sauter!

 6. Ik snap haar wel, op werkvlak denk ik er ook zo over. Maar op sociaal vlak mis ik toch wel een en ander. Helaas zal dat het allerlaatste zijn dat weer normaal zal verlopen…

 7. Pingback: Corona Chronicles: day 62 – Kattebelletjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s