Corona Chronicles: day 70

Nou dat ging snel. Twee dagen geleden las ik nog dat Spanje deze zomer de grenzen dichthoudt, en vandaag staat er in de krant dat toeristen vanaf juli toch welkom zijn. Reden om dus even mijn zaterdagsrust te onderbreken voor deze newsflash.

De overheid is dus toch gezwicht onder de druk van de toeristische secor, en het voorbeeld van landen zoals Frankrijk en Italië. Begrijpelijk, want het gaat om enorm veel geld. Dat alle toeristen die normaal gezien naar Spanje komen, deze zomer zouden afzakken naar Griekenland en Italië, dat wil geen enkele restauranthouder aan de costas lijdzaam zitten aanzien, natuurlijk.

Maar ja, hoe gaat dat dan in zijn werk?

“We zullen garanderen dat toeristen geen enkel risico lopen en dat zij voor ons geen risico zullen zijn,” zegt Sánchez. “Gezondheid en economie hoeven niet lijnrecht tegenover elkaar te staan. Het Spaanse toerisme zal nu twee nieuwe labels krijgen: ecologische duurzaamheid en sanitaire veiligheid.”

Dat is mooi gezegd, maar ik weet niet goed hoe dat dan praktisch in zijn werk zal gaan. Ik vraag me bijvoorbeeld af: zullen die toeristen de regels hier respecteren, ook al zijn die anders dan in hun eigen land? Wat gebeurt er als er één passagier met een corona-infectie op een vliegtuig kruipt, daar op 2,5 uur de helft van de medereizigers besmet, waarna die allemaal toekomen op hun verschillende vakantiebestemmingen? Gaan we een extra applaus moeten inlassen voor kelners en camareras?

Wat voor zomer wordt dit eigenlijk, waarin we nu opeens weer gaan reizen? Kunnen we niet allemaal gewoon één zomer lang thuisblijven en de lokale economie steunen, zodat we in de herfst kunnen evalueren hoe ver we staan?

Of is dit misschien net wél goed: dat we alles weer op gang trekken, en dat wie ziek moet worden gewoon ziek wordt? Misschien wordt er zo toch voldoende immuniteit opgebouwd, en kunnen we dan in de herfst onze kinderen weer gewoon naar school sturen?

Al die beslissigen, en dat terugkomen op beslissingen, en het veranderen van besluiten, en het veranderen van de veranderde besluiten… Ergens is het begrijpelijk, want we vliegen gewoon blind.

 

 

 

 

Advertentie

35 gedachtes over “Corona Chronicles: day 70

  1. Affodil

   Ik ben eerlijk gezegd blij dat ik met een “ollands plak” rijd, want er wordt een flink stukske gelachen met de Belgische corona-communicaties, hoor. Om door de grond te zakken tot in China!

   1. Ja, het lijkt een beetje op een Europese “klas”, waarin sommige landen de anderen uitlachen. Droevig. En natuurlijk heeft corona voor absurde situatis gezorgd in België, maar dat lag voor de hand, niet? Hoe vreemd zou het geweest zijn als ze in België deze crisis opeens super-efficiënt hadden aangepakt? Dat had een stiekeme overname door buitenaardse wezen doen vermoeden.

 1. Jan dela Roche

  De recente geschiedenis leert ons dat het vooral risicovol is zich te begeven op een plaats waar veel mensen dicht bij elkaar staan, en dat gedurende langere tijd (carnaval, après-ski, voetbal, voeg daar gerust luchthavens en vliegtuigen bij).
  Ik zie niet in waarom een trip door Frankrijk en Spanje met eigen wagen niet mogelijk of gevaarlijk zou zijn, Je kiest dan voor kleine chambre d’hôtes of een degelijk hotel (Paradores in Spanje), en vermijd de costa’s en het nachtleven. Vergeet niet je eigen alkohol-gel en spray mee te nemen!
  Ben wel benieuwd hoe Sánchez de costa’s coronavrij hoopt te houden.

 2. Als iedereen wijs is én blijft, moet het wel lukken. Maar die ‘als’ is een groot vraagteken. Voor het toerisme is dit natuurlijk wel héél belangrijk.
  Op beslissingen terug komen, we kennen het hier als geen ander. Maar het blijft voor iedereen zoeken en aftasten én afwachten.

 3. Kleine Atlas

  Oh je stelt precies de goede vragen. Wat ik geweldig vind aan je stukje, is dat je denkt als een Spanjaard. Je denkt niet: hoeveel buitenlandse toeristen gaan er ziek worden van hun verblijf in Spanje, maar: wie brengt er ziektes binnen in het land, en welke beroepssectoren gaan dat het eerste voelen? Dat vind ik ontroerend.

  Het lijkt me intuïtief gezien niet zo’n goed idee om nu al te beslissen om massatoerisme op gang te trekken. De grootste olifant in de kamer lijkt me de logistiek te zijn: wat als er terug een hausse komt midden in het toeristenseizoen? Wat als oudere Spanjaarden niet meer opgenomen kunnen worden omdat er costa-toeristen liggen?

  Wat voor mij vast lijkt te staan is dat zo’n zomer halve toeristen maar een doekje voor het bloeden gaat zijn. De economische crisis gaat daar niet mee opgelost zijn. Anderzijds snap ik heel goed dat je als premier zaken afweegt tegen elkaar: hoeveel doden (want die gaan er komen) is het waard om minstens ten dele op te starten en de sector enig perspectief te bieden? Bovendien: het ziet er niet naar uit dat Europa in de bres gaat springen voor haar zuidelijke lidstaten, als ik enigszins kan volgen. Ik snap Sanchez dus wel, eigenlijk. Als het geld niet uit de beurs van de lidstaten komt, dan maar de toeristen stuk per stuk naar Spanje halen en dat tenminste al meepikken. Niet?

  Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt (https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-spanje-het-zwaarst-getroffen-land-van-europa-werd~b2d112ca/) – het is wel al een maand oud, dat is 100 jaar in deze tijd, maar toch geeft het voor mij wel veel nieuwe feiten die ik nog helemaal niet kende.

  1. Ja, dat artikel… Dat had ik gelezen toen het uitkwam, en ik ben daar toen heel boos om geweest. Het kwam voor mij echt over alsof de Nederlandse media Spanje wilden afschilderen als een land dat het probleem helemaal alleen over zichzelf afgeroepen had, en dat het dus gerechtvaardigd was hen geen steun te geven.

   Ten eerste: dat er te laat gereageerd werd: dat ging voor bijna alle landen op. Ten tweede, dat de gezondheidszorg slecht voorzien was: dat had te maken met bezuiningingen door het rechtse beleid vóór deze regering. En mondmaskers waren voor iedereen moeilijk te verkrijgen. Nederland heeft, voor zover ik gelezen heb, ook patiënten over de grens moeten onderbrengen, dus hoe goed was Nederland dan voorbereid?

   Nergens wordt aangegeven dat de snelle verspreiding misschien wel te maken had met het feit dat er zeer veel contacten zijn met Italië (70 vluchten per week) en het feit dat Spanjaarden nu eenmaal veel dichter op elkaar wonen. De meeste mensen wonen in appartementen, waarin iedereen elke dag samen in de lift staat. Alleen dat al. Spanjaarden en Italianen leven ook met veel meer generaties samen en de ouderen hebben (volgens mij) meer contact met de jongere generaties. Gelukkig staat er wel dat de begroetingen inderdaad warmer zijn, dus dat is toch één “mooie” factor die als reden wordt aangegeven.

   Ik vind het nog altijd heel erg dat sommige landen zo de rem zetten op een hulpfonds (https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/vrekkige-vier-wijzen-frans-duits-herstelplan-af~b0bcc74f/).
   Want elk jaar zit het hier wel vol buitenlanders die komen profiteren van de lage prijzen (15 euro voor een driegangenmenu, waar vind je dat nog?), en heelder regio´s zijn gekoloniseerd door noorderlingen (voornamelijk Britten) waarvan een groot deel niet eens Spaans spreekt, maar als Spanje dan in de problemen komt te zitten, is het ieder voor zich. Dan zijn het de “luie” zuiderlingen die maar wat beter hun best hadden moeten doen.
   Dat vind ik zo onrespectvol.
   Enfin, dat was dus mijn reactie 😉

   Wat een mooie opmerkinegn was dat trouwens, dat ik inderdaad de dingen bekijk vanuit Spaans perspectief. Ik ben heel blij dat je dat zegt. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat ik nationaliteit niet als een deel van mijn identiteit beschouw. Voor mij heeft je nationaliteit meer te maken met de organisatorische eenheid (natie) waar je deel van uitmaakt of mee verbonden bent. Voor mij zijn dat dus België en Spanje, maar moest ik over een paar jaa naar, zeg maar Ierland verhuizen, dan loop ik binnen het half jaar Ierland te verdedigen 😉
   Ik ben mezelf ook aan het afleren van te zeggen dat ik Belg ben, ik zeg nu: ik ben geboren in België en woon in Spanje. dat is mijn heel beperkte manier om weerstand te bieden aan het waanbeeld dat nationalisme volgens mij is.

   Nou, wat een lang antwoord… Jij weet de juiste vragen te stellen, zoveel is duidelijk 😉

  2. Ik hoop wel dat mensen in mijn antwoord zien dat ik schreef “Nederlandse media”, en dat ik daarmee helemaal niet “de Nederlanders” bedoel. (Want “de” Nederlanders, “de” Belgen en “de Spanjaarden, die bestaan natuurlijk niet).
   En ik bedoel ook niet dat de mensen die hier op vakantie komen dezelfden zijn als degenen die het Europees beleid bepalen. Ik bedoel vooral dat de leiders van bijvoorbeeld Nederland, Zweden, Oosterijk en Denemarken niet goed doorhebben dat hun bevolking een band heeft met Spanje, en dat Spanje, behalve inkomsten te ontvangen uit het toerisme, ook een dienst biedt aan hun bevolking. Dat noordelingen hier relatief goedkoop hun batterijen kunnen komen opladen tijdens hun vakanties, in een mooi, warm land met een gastvrije bevolking, dat bovendien in Europa ligt.
   (Man, ik zou subsidies moeten krijgen van het ministerie voor toerisme :))

   1. Ja, ik krijg niet alle andere blogs gelezen tot mijn spijt… Maar wetende hoe druk het normaal gezien is in Bruggge, en dan vergelijkend met wat je soms op instagram zet: wat moeten de Bruggelingen genieten nu, van hun inderdaad beeldschone stad 🙂

 4. Casa Valerosa – de camping van mijn zus gaat dus ook open op 1 juli. Tenminste als het mag van de (locale) autoriteiten. Wat haar betreft zou zij tevreden zijn met enkel Spaanse kampeerders maar in een normaal hoogseizoen zijn het meestal de Vlaamse en Nederlandse toeristen die de kas spekken die ze nodig hebben voor de rest van het jaar. Het blijft afwachten maar het gedrag van veel mensen (dit lange weekend) was niet veelbelovend.

 5. Inderdaad, iedereen doet maar wat… Ook de overheid heeft geen idee. Ik heb me zelf de bedenking gemaakt toen ik de Spaanse premier aan het woord hoorde.. Zijn intenties zullen goed zijn, net zoals van iedere mens, maar hoe dat in werkelijkheid zal verlopen???? Ik weet het niet. Hier in Gent lijkt de crisis voorbij, we wandelden gisteren door het centrum en daar was niets te merken: geen social distancing, geen maskers en volk….. zoals Thomas Pannenkoek zegt; ik weet het ook niet meer…..

  1. Ja, de komende weken en maanden gaan we zien wat daar de effecten avn zijn he. Ik vermoed dat we in een soort van “test-periode” zitten, waarin we aan het uittesten zijn wat de mogelijkheden zijn en hoe het virus daarop reageert. Dat ze nu maar goed veel cijfermateriaal verzamelen, zodat ze na de zomer beter gefundeerde beslissingen kunnen nemen.

 6. Affodil

  Net vóór het hier helemaal los ging, zaten wij op Texel voor een vakantie van 2 weken. Halfweg brak de chaos uit. Op het eiland werd door de huisartsen een oproep gedaan aan hoteluitbaters en verhuurders om asap de komende reserveringen te annuleren omdat de voorzieningen op het eiland enkel berekend waren op de eilanders zélf. We hebben toen beslist dat we ginds niets meer te zoeken hadden, hebben gepakt en waren tegen 23:30 thuis.

  1) De medische ondersteuning op het eiland is inderdaad in de eerste plaats voor de eilanders. De volgende dag bleek dat er al 1 ernstig geval overgebracht was naar Alkmaar (Den Helder had op dat moment geen covid-unit) en één van de huisartsen was inmiddels zelf besmet.

  2) We zijn beiden hooikoortslijders. Maar zelfs als je met allergie-medicatie de niesbuien onder controle krijgt: wie zegt er dat je onderliggend niet toch besmet bent? Ik heb al 3 longontstekingen doorgemaakt zonder 0,1° koorts, dus dat is voor mij al geen referentie om aan covid te denken.

  3) Wie kon op dat moment garanderen dat de boot zou blijven varen? Misschien dat we bij een lock down vastzaten. Dat is in andere landen toch ook zo gebeurd. Een eiland heeft zijn charmes, maar zijn nadelen ook. En dan moest ik daarbij rekening houden met mijn moeder. Het is nu al zever genoeg geweest met de grenssluiting van België.

  Ik denk dat we allemaal eens moeten evalueren of een vakantie in eigen land zo “not done” moet zijn. En dan nog (zie voorgaande).

  1. Ja, ik denk ook dat het deze zomer maar het beste is van gewoon thuis te blijven. Kleine Atlas haalde ook dat argument aan: wat als de ziekenhuizen vol liggen met toeristen, waardoor er geen plaats meer is voor de lokale bevolking? Daar had ik zelf nog niet eens aan gedacht.
   En niemand kan voorspellen of en wanneer er misschien een opflakkering komt. Wat dna weer een chaos aan repatriëringen in gang gaat zetten enzo. Daar wil je geen deel van uitmaken.
   Het voordeel van vakantie in eigen land is dat je de lokale economie steunt, natuurlijk. En de mooie plekjes in de buurt ontdekt.

 7. Mja, enthousiast ben ik er niet over, zoals ik vorige keer al zei, in deze omstandigheden ben ik niet tuk op het idee om allemaal dicht bij elkaar op een vliegtuig te gaan zitten…

   1. Goh neen, ik heb zoveel met de trein afgezien toen ik alle dagen pendelde, ik kan me niet inbeelden dat ik ermee op vakantie zou gaan.

 8. Tja, inderdaad. Geen idee. Zouden we ooit de waarheid te weten komen? Wijsheid tonen? Ik ben al een tijd de draad kwijt in deze chaos. 🙃 Alles maar even one-day-at-a-time nemen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s