Eerste Pruimentijd

(Deze post wil ik opdragen aan de Fruitberg).

In ons tuintje staan sinds een paar maanden planten (daar hebben we dus drie jaar over gedaan): een rij lavendel, een nachtjasmijn, iets in de orde van Fabaceae waarmee mijn schoonmoeder aankwam, en twee fruitbomen: een appelboom en een pruimenboom.

Gebiologeerd (pun intended) hebben wij de groei en bloei van deze bomen de afgelopen weken gadegeslagen. En vandaag plukte mijn dochter de eerste pruim.

De allereerste pruim uit onzen eigen hof!

Vava zou trots geweest zijn (al had hij de pruim veel te klein gevonden).

Met welhaast religieuze toewijding hebben wij deze kleine vrucht daarstraks onder ons drieën verdeeld en verorberd. Ze was duizend keer lekkerder dan een pruim die je in de winkel koopt.

Maar het allermooiste gebeurde zodra mijn dochter haar stukje opgegeten had. Ze stond toen plots recht, en riep, vanuit die geaarde wijsheid die negenjarigen nog niet verloren hebben: “Ik ga dank u zeggen aan de boom.”

En zo hoort het ook.

Amen.

 

 

 

 

 

 

Advertentie

28 gedachtes over “Eerste Pruimentijd

 1. Zo mooi! Wij aten gisteren de eerste vier halve aardbeien uit de tuin die de slakken niet helemaal opgeslokkerd hadden voor ze rijp waren. Ze waren heerlijk! Gek toch, dat gekocht fruit nooit zó lekker is als dat wat je zelf kan plukken 😊

  1. Aardbeien, dat zouden wij ook moeten planten! Maar daravoor moeten we eerst van die grote bakken aankopen, denk ik, want op de grond is hier met de hond niet zo´n goed idee.
   En hier ook last van slakken. Er lopen hier zelfs mensen rond die de slakken van straat komen plukken om ze op te eten, zo groot zijn ze 🙂

 2. Affodil

  De beste aardbeien dit jaar: die uit onze hangkorf. Ze beginnen nu echt goed op gang te komen. Elke dag kunnen we “en passant” wel een rijpe vrucht plukken. En het oogt zo mooi, die witte bloempjes, die groene beloftevolle speldenkoppen die je bijna ziet groeien en de volle rode kleur van de rijpe vruchten.

 3. Zo leuk dat jullie tuin nu bemand en bevrouwd is. En wat lief van je dochter! Geruststellend ook, ik ben blijkbaar niet de enige zonderling die ‘dank u’ zegt tegen kruiden, groenten en fruit als ik ze pluk.

  1. Ik aai zelfs de lavendel 🙂
   Echt wel bijzonder, de relatie die je met planten kan hebben. Ik ben goed op weg een rasechte boomknuffelaar te worden!
   En wat fijn te horen dat jij ook je planten bedankt!

 4. Wat leuk, zoiets iets heb ik vorig jaar ook eens beschreven maar dan over mijn eerste tomaatje (in Aanwaaitomaten)! Ik heb nu een kersenboompje geplant, maar of daar ooit iets aan gaat komen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s