Waarom we net nu plannen moeten maken

Sinds het najaar van 2019 was ik aan het aftellen naar mijn volgende België-reis: op 8 april 2020 zou ik vertrekken. In de eerste week van maart, toen we begonnen te voelen dat er iets op til was, verkondigde ik nog stellig tegenover de man van de groentenwinkel dat ik naar mi tierra zou reizen, sí o sí. Een paar dagen later werd het duidelijk dat het no zou worden.

En nu vertel ik aan iedereen dat we in december gaan, en indien mogelijk tot halverwege januari blijven. Dat lijkt tamelijk onzinnig, want niemand weet wat er ons dit najaar nog staat te wachten, laat staan dat we weten hoe de situatie er deze winter zal uitzien. Maar toch wil ik in mijn agenda december voor België reserveren. En vandaag heb ik op de website van de bbc gelezen waarom dat een goed idee is.

Plannen is namelijk een vorm van proactive coping. Dat betekent dat je de onzekerheid die je in het nu ervaart, wegneemt door op een actieve manier met de toekomst bezig te zijn. Of je plannen dan ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden, doet er eigenlijk minder toe; het gaat erom dat je door iets te ondernemen minder stress ervaart in het heden. Plannen geeft je het gevoel dat je toch nog een beetje controle hebt.

Een tweede positief effect van plannen is dat het de cognitieve rommel in ons hoofd opruimt. Ons brein houdt namelijk niet van losse eindjes: wanneer we een taak niet kunnen afmaken, blijven onze hersenen ermee bezig (dat heet het Zeigarnik-effect) (*). Om de mentale druk van onafgewerkte taken te kunnen loslaten, volstaat het te plannen wanneer je ze onder handen zal nemen. Op die manier geef je je brein het signaal dat het dat item voorlopig even mag laten rusten.

Dus, corona of niet: wij blijven lekker onze agenda gebruiken. Yeah.

 

(*) Zegt nu nog eens dat ge hier niks leert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie

34 gedachtes over “Waarom we net nu plannen moeten maken

    1. Ja, dat risico loop je natuurlijk wel. Maar ik denk dat ik het al zo gewoon ben van dingen op het allerlaatste moment af te moeten zeggen wegens ziekte, dat ik daar al wat minder zwaar aan til. Dat is ook iets waar je aan kan wennen, denk ik.

  1. Dat merk ik ook! Wij hadden pré corona 2 meerdaagse retraites staan in november. Blijft iets om naar uit te kijken, ondanks alle onduidelijkheid. En onze reis (die moest doorgaan in maart) is herboekt naar september, maar dat lijkt alsmaar onwaarschijnlijker.

    1. Blijven vooruitschuiven, zou ik zeggen. Op een dag is dit allemaal voorbij, en dan kan het vast weer.
      Ik ben zelf best wel benieuwd wat er ons nog te wachten staat dit jaar. Misschien helemala niets, misschien een tweede golf. Ik heb er echt geen idee van. Dus enerzijds heb ik plannen om in december naar België te gaan; anderzijds heb ik alvast wat conserven ingeslagen zodat we, in geval van een tweede lock down, niet meteen naar de supermarkt moeten. Het kan alle kanten op, he.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s