Het einde van cash?

Ik ging vanmorgen neerzitten om een blogpost te schrijven over hoe in deze coronacrisis de armen armer worden en de rijken rijker, maar bedacht me dat ik nog naar de buurtwinkel moest om shampoo. (Ik gebruik liefst een shampoo zonder al te veel chemische rommel, en die hebben ze hier niet in de supermarkt.) Dus stapte ik de fiets op, met mondmasker en pet, en trotseerde de plakkende hitte en de brandende zon.

In de buurtwinkel aangekomen koos ik dezelfde shampoo als altijd. Vier euro kost zo´n fles. Dat kwam me goed uit, want ik had een briefje van tien euro bij, en het idee was dat ik dan met het wisselgeld een briefje van vijf zou terugkrijgen. Briefjes van vijf heb ik nodig om wekelijks mijn aandeel te betalen wanneer we met de groep het repetitielokaal huren.

De dame van de buurtwinkel had echter geen wisselgeld. “Iedereen heeft vandaag met briefjes betaald,” zei ze. “Ik heb niets meer over. En bij de bank willen ze me geen kleingeld meer geven. Ik moet naar een bank twee dorpen verder gaan om munten te gaan vragen. Maar ik sta er hier alleen voor, dus ik geraak daar niet altijd.”

Ik knikte, en drukte een donker vermoeden uit dat ik almaar meer bewaarheid zie worden. “Ze maken van deze crisis gebruik om iedereen met de kaart de laten betalen,” zei ik. “Dan hebben ze meer controle over wat er met ons geld gebeurt. Terwijl het helemaal niet bewezen is dat het virus wordt overgedragen via cash geld.”

De mevrouw achter me in de rij mengde zich in het gesprek: “Ze willen dat we alles via onze telefoon betalen! Dat is hoe ze ons willen controleren: via onze telefoons.”

“Ja,” zei de winkeldame, “en voor oude mensen is dat echt een probleem. Die kunnen daar helemaal niet mee overweg.”

Op weg naar huis bedacht ik me: hoe vrij zijn we nog, wanneer langzaam maar zeker het geld uit onze handen getrokken wordt? Op van die listige manieren als de winkels van minder wisselgeld voorzien, en de “prijs” voor het afhalen van cash geld uit machines optrekken? (Ik kon dat vroeger gratis, nu betaal ik daar zo´n twee euro voor -voor het afhalen van mijn eigen geld. Is dat niet crimineel?)

Dat knagend ongemak vond ik zonet degelijk verwoord in dit artikel uit The Guardian:

“Een samenleving zonder cash geld is goedkoper (de verspreiding van bankbriefjes kost elk jaar miljarden) and veiliger (het ondermijnt de zaken van tasjesdieven en drugdealers). En voor millenials met hun smartphone in de aanslag is het vooral veel handiger.

De nadelen? Slecht nieuws voor iedereen die afhangt van cash donaties, van straatmuzikanten over bedelaars tot kerken. Bovendien zullen sommige mensen hun uitgaven niet in de hand kunnen houden, omdat ze niet in staat zijn hun budget te beheren. Zij die in de marges van de samenleving leven, zij die niet formeel in de banksystemen zitten, zouden een soort non-personen kunnen worden.

De banken zijn grote fans van deze overgang naar een cashloze maatschappij, en dat alleen al zou een reden tot bezorgdheid moeten zijn. Een handvol grote spelers, zoals Visa en Mastercard, zullen de volledige betalingsinfrastructuur controleren -tot een of beiden crashen, wat een lamleggen van het gehele financiële systeem tot gevolg kan hebben, ook al is het maar tijdelijk.

En dan zijn er de “Big Brother” implicaties, waarbij elke uitgave geregistreerd wordt en traceerbaar is.” 

Heel concreet: stel je voor dat je eten moet kopen omdat je niets meer in huis hebt. Je hebt een briefje van twintig euro in de hand -geen probleem. The food is yours. Een tweede mogelijkheid: je hebt geen cash geld, maar wel een bankkaart. Je bankkaart wordt geweigerd, om wat voor reden dan ook. Er staat nog voldoende geld op je kaart, maar iets of iemand in het systeem zorgt ervoor dat jij niet aan je geld kan. Wat dan?

En betalen met je telefoon, nog zoiets. Ik heb de app van de bank op mijn telefoon verwijderd. Ik vond het zo´n eng idee dat ik met een ding rondliep waarop een code van vier (of vijf?) cijfers het enige was wat de toegang tot al mijn spaargeld in de weg stond. Via mijn bankkaart kan je tenminste niet aan mijn spaarrekening, maar via zo´n app kan je aan alles. En weet ik veel waar hackers tegenwoordig toe in staat zijn.

De cashloze maatschappij: ik zie ze niet graag komen.

 

 

 

 

 

Advertentie

57 gedachtes over “Het einde van cash?

  1. Ik probeer er allemaal niet te veel bij stil te staan. Maar je hebt volledig gelijk! Ik kreeg al een aantal keer een smsje waarmee ik mijn bankgegevens moest verifiëren. De eerste keer was ik er bijna ingetrapt! Gelukkig viel mijn elektronische euro al snel… en als ik er al bijna ingetrapt was, wat moeten oudere mensen dan niet voor hebben.

    1. Wat eng! Dat heb ik zelf gelukkig nog niet voorgehad. En je moet tegenwoordig zo vaak zaken verifiëren met codes via sms en e-mail dat ik me inderdaad perfect kan voorstellen dat sommige mensen dara intrappen.

      1. Oeie. Ik denk dat ik eens ga moeten uitzoeken of die dingen in mijn shampoo zitten.
        En euh… wat heb ik toch een slechte naam. Al zijn benen soms ook mijn fixatie waard.

  2. Affodil

    Ik heb me die bedenkingen ook allang en zo vaak gemaakt. Vooral op momenten dat een bank ik-weet-niet-hoeveel ontslagen aankondigt en enkele dagen later de jaarbalans neerlegt, waarin ettelijke miljarden winst te kijk staan.

    Ik heb me ook al jarenlang witheet van woede gevoeld om de digitalisering waarvan zovele klanten de dupe worden, wegens niet-meer-mee of geen-toegang-tot.

    En weet je? Het helpt niet.

    1. Ja, boos worden helpt inderdaad niet, maar ik ben wel blij te horen dat jij daar ook bij stilstaat en je daar vragen bij stelt. Want ik heb soms het gevoel dat we als een stel ratten achter de rattenvangers aanlopen, en vraag me af of we bepaalde zaken niet beter zouden afremmen. En afremmen begint met het ten eerste al ter sprake te brengen.
      Al vrees ik dat er inderdaad weinig aan te doen zal zijn, omdat het voor de meeste mensen erg “gemakkelijk” is, en zolang de massa geen ongemak ondervindt, moet je niet teveel weerstand ondervinden, wat de gevolgen op termijn ook mogen zijn.

    2. Affodil

      Mijn moeder wordt in oktober 90. Ze woont nog alleen en – op haar mobiliteit na – zit er nog niet veel sleet op. Ze is perfect in staat haar zaakjes op orde te houden. Voor de schoonmaak krijgt ze hulp en voor de boodschappen rij ik elke vrijdag naar haar. Terwijl zij bij de kapster zit, doe ik haar boodschappen en verder maken we er een bijklets-dagje van.
      Tot vorig jaar bracht ik haar elke maand naar de bank, dan haalde ze haar huishoudgeld af en gingen we samen boodschappen doen. Maar de bank verhuisde, er was geen loketdienst meer en ze had geen kaart, want ik regel haar online zaken. Sinds covid-19 heeft zij dus een kaart, waar ze niet mee durft betalen, behalve bij de kapster waar ze al jaren gaat. Ergens voel ik me wel geruster nu ze niet meer zoveel cash in huis heeft. Aan de andere kant: geen enkele inbreker die gelooft dat een oud mens geen cash in huis heeft en dan wil je liever niet denken aan wat ze met die menskes uitsteken.

      Als ze voor iets officiëels een telefoontje moet doen, vraagt ze het aan mij want: voor keuze A, druk 1; voor keuze … Ze hoort het al maar half van de zenuwen, dan onthoudt ze die helft nog verkeerd ook of ze is te traag. Kortom: die mensen worden volledig afgeschreven. Hetzelfde traject hadden we eerder ook al doorlopen met mijn schoonmoeder. Die wilde dan ook nog zelf haar geldzaken opvolgen en maakte een thuisafspraak met de filiaalhouder van de bank. Die zei daar ooit eens wat over en toen heb ik hem gewoon toegesnauwd, dat hij toch minstens eens 2 keer op een jaar wat van de tijd kon besteden die ze niet aan het loket stond. Die trok snel zijn kop weer in de plooi!

      Tig letters en uiteindelijk kwade telefoons later, heb ik me neergelegd bij de situatie.

      1. Vooreerst: hoe fantastisch is het dat je moeder op zo´n gezegende leeftijd nog alleen woont en in zo´n goede gezondheid is! En dat ze het met jouw hulp en die van een huishoudster helemaal kan redden, waw… Dan is het eigenlijk zelfs extra pijnlijk dat de technologische “vooruitgang” het haar net moeilijker maakt. En dat altijd maar afbouwen van menselijk contact in de dienstverlening, dat is dus nog zoiets he. Ik moet daarbij soms aan dat zinnetje denken “elke verbetering is een vooruitgang, maar niet elke vooruitgang is een verbetering”.

  3. Ik begrijp je bezorgdheid, maar zie zelf wel veel voordelen in minder cash betalingen. Bovenop wat je vermeldde: minder zwart geld. Maar er zijn natuurlijk wel een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet zijn, zoals het beschermen van ouderen die de overgang niet meer willen/kunnen maken. Ik vrees trouwens dat als je helemaal veilig wil zijn voor hackers je je loon cash moet laten uitbetalen en dan onder je matras bewaren. Ook geen systeem waar ik mij veilig bij zou voelen. Maar alles heeft voor- en nadelen en je bezorgdheid is zeker niet onterecht. Ik stel verder voor dat we straatmuzikanten en kerken een QR-code geven zodat iedereen via de app van zijn smartphone een donatie kan doen, dan is dat ook opgelost :-).

    1. Beste Greet, we moeten daar niet flauw over doen: de motor van de Belgische economie wordt nog immer grotendeels gevoed door zwart geld.
      Niet dat ik hiermee deze werkwijze goedkeur, doch het is wat het is.

      1. Ja, en als de overschakeling naar meer elektronisch betalen en minder cash één van de manieren kan zijn om die zwarte economie te verkleinen, dan ben ik daar alleen maar een voorstander van :-). Het is niet omdat het nu zo is dat we het zo maar moeten laten.

      2. De opmerking van Koen deed me daar ook over nadenken. Het is inderdaad zo dat digitaal betalen transparanter is, en daarom is het een goed idee dat de meeste betalingen digitaal gebeuren, zeker als het om grotere sommen gaat.
        Maar ik denk dat het echt nodig is dat we daarnaast ook cash geld behouden. Het is nooit verstandig om al je eieren in een mand te leggen.

    2. Ik heb eigenlijk geen problemen met het feit dat er minder met cash betaald wordt, maar ik heb een probleem met het idee dat er straks helemaal niet meer met cash ebtaald kan worden. Zoals je zegt heeft elk systeem zijn voor,- en nadelen, en dat vind ik net een reden om ze allebei naast elkaar te laten bestaan,
      Waar ik ambetant van word is dat we als honden getraind worden om geen cash te gebruiken (extra betalen om geld af te halen, dat is een soort “straf”; pinnen gemakkelijker maken door de code niet meer te hoeven ingeven is een “beloning”. We worden echt geconditioneerd.)
      En wat zwart geld betreft: er staan miljarden aan gestolen overheidsgeld op Zwitserse bankrekeningen. Werd dat daar allemaal cash naartoe gedragen? Dat kan ik me echt niet voorstellen.
      Als alles digitaal wordt, ga ik inderdaad niet in het zwart een paar lesjes Engels kunnen geven en 15 euro per uur vragen, en zo 60 euro extra per maand verdienen (als ik in het wit wil werken als zelfstandige moet ik 300 euro aan belastingen betalen, en dat haal ik nooit). Maar corruptie op hoog niveau hou je met digitaal betalen toch niet tegen?

  4. Ik had er eigenlijk nog niet op die manier over nagedacht. Maar ik vind sowieso wel dat ze oudere mensen hiermee forceren om een systeem aan te nemen dat ze niet goed kunnen volgen. Zelf vind ik cash geld lastig en omslachtig, maar de keuze moet er zijn.

      1. Affodil

        Je moet geen muntenverzamelaar zijn om in de problemen te komen. Ik woon in Nederland, waar je zelfs voor € 1,- kan pinnen. Gevolg: als ik dan voor mijn moeder boodschappen doe in België heb ik geen kleingeld voor de parkeerautomaat. Hier bij ons parkeer ik gewoon met de ANWB-app, maar dat lukt dus niet als ik de grens over ga.

      2. Ik ging laatst op restaurant en daar kreeg je geen menu meer: je moest een code inscannen om het menu op je telefoon te krijgen. Kan ik ook nog een ganse blog over schrijven, hoe er tegenwoordig vanuit gegaan wordt dat iedereen naar overal zijn telefoon meeneemt… Voor mij persoonlijk is dat dus niet vanzelfsprekend, want zo´n smartphone is een duur ding. Ik neem die vaak niet eens mee. Maar ja, als je dan al niet meer kan parkeren en op restaurant niet eens meer een menu kan krijgen…

      3. Affodil

        Ik heb ‘m wel overal mee (als ik hem niet vergeet, maar ik koop nooit zo’n heel erg duur geval), maar dat wil nog niet zeggen dat ik met al die “grapjes” mee doe. Ik doe er mee wat ik wil doen en de rest kan er naar fluiten.

  5. In Mozambique maak ik soms het omgekeerde mee. Ik moet het abonnementsgeld voor internet als particulier CASH betalen. Ze hebben op dat kantoor met wel 6 betaalbalies … geen pinautomaten … hoezo een zwarte / grijze administratie voor zo’n groot bedrijf?

    1. Ja, dat is inderdaad het andere uiterste. Ik begrijp dat digitaal betalen op die manier beter te controleren is. Misschien is het geen slecht idee om gewoon voort te doen zoals het hier toch de laatste jaren gebeurt: voor grotere bedragen de kaart gebruiken, en voor kleine aankopen de mogelijkheid tot betalen met cash geld behouden.

  6. Ik stel voor dat we opnieuw beginnen met ruilhandel. Ik koop een fles shampoo om mijn resterende haren te wassen, en zing in de plaats de Brabançonne waardoor alle muizen in de winkel naar buiten vluchten en ze geen verdelger moeten inschakelen!

  7. Ja sorry ik volg je in deze niet. Meer zelfs .. ik heb nu een sleutelhanger waarmee ik betaal !
    (Heel handig gebleken gisteren en vandaag)

    Vind de digitaal-geld-beweging van corona net fijn. En minder geld transport kan toch ook alleen maar voordelen hebben?

    Ik heb cash enkel nodig voor de markt en de brood automaat. (En de lockers in het zwembad bleek daarnet)

    En ik budgeteer! (Maar van mij mogen de oudjes hun cash houden hoor 😉

    1. Ik ben ook niet tegen digitaal betalen -ik ben gewoon tegen het verdwijnen van cash geld. Ik ben voor keuzevrijheid. Volgens mij is het beter van beide systemen te behouden zodat iedereen de keuze heeft, terwijl we nu gedwongen worden om één bepaalde manier te gebruiken.
      We worden wereldwijd almaar afhankelijker van een paar grote bedrijven, en ik stel mij zeer de vraag of dat een goede evolutie is.

  8. Ik heb het gevoel dat het hier al zo ver is. Zelf heb ik weinig of geen cash geld meer in huis, alles wordt digitaal geregeld. Er zijn trouwens geen banken meer in de buurt, enkel geldautomaten. Het dichtste bankfiliaal van ons ligt op 35 km van hier.
    Ik was mijn haar en lijf al meer dan een jaar met zeep- en shampoobars, naar grote tevredenheid én zonder plasticafval. https://shampoobars.nl/shop/?gclid=EAIaIQobChMI7KXN6qqR6wIVD-R3Ch2Psw9zEAAYAyAAEgJEefD_BwE

    1. 35 kilometer tot de eerste bank? Wooow…
      Zo vreemd.
      Die shampoobars heb ik opgezocht tijdens de coronacrisis, maar die verzenden niet naar Spanje., en hier heb ik dat nog nergens gezien. Ik zal mijn ogen eens openhouden…

      1. Eerst doekte het bankfiliaal in ons dorp op, toen konden we nog naar Sluis of Oostburg, ook die gingen dicht, nu is er nog één filiaal voor gans Zeeuws-Vlaanderen in Terneuzen… benieuwd hoe lang dat er nog blijft…

      2. Zeker. Hier zijn zowat alle mensen die in een bank werkten hun job kwijt en moesten in een andere branche op zoek. Sommigen zijn nog steeds werkloos. Begin er maar aan als 50+ jarige vrouw. Ik ken iemand die nu vakantiehuisjes poetst op haar zestigste. Altijd in de bank gewerkt. Dat is wel even iets anders dan aan de balie werken, maar ja, een mens moet wat.

      3. Oef.. dus daar zit echt een sociale kostprijs aan he. Extra winst voor de banken ook :/ Dat is wat je nu volgens mij ook ziet gebeuren in de supermarkten, waar ze ons willen aanleren van met zelfscanners af te rekenen, zodat er minder mensne aan de kassa moeten zitten.

  9. Mrs. Brubeck

    Ik ga hier wijselijk niet reageren… allé, kort dan, het kan allemaal een beetje meer genuanceerder dan jij het beschrijft denk ik, maar ik wil geen polemiek starten.
    Heb je je shampoo toch meegekregen?

    1. Ik denk dat ik duidelijker had moeten maken dat ik niet tegen digitaal betalen ben, maar dat ik tegen het afschaffen van cash geld ben. Omdatik vind dat we het recht hebben te kiezen hoe we betalen.

      Ik bedoel: kan je je dat voorstellen, je kleinkinderen hun nieuwjaarscentje geven via bizum?

      1. Mrs. Brubeck

        Weet je hoe ik dat oplos… ik maak een leuk klein pakje en steek daar monopoly geld bij, onze kids hadden zelf gezegd, “mama, nu moet je dat geld toch terug storten voor ons, dat is toch dom 😂”, dat speelgoedgeld vonden ze grappig!

  10. Geen complottheorieën aub. In Nederland is vrijwel alles per pin al langere tijd. Ik hou nog steeds een boekhouding bij maar zie nu direct waar vmijn geld heen is gegaan, terwijl ik van cash nogal eens vergat waar het was gebleven.

    1. Het is geen complottheorie, of misschien toch: een aantal grote bedrijven heeft ons steeds meer in hun macht, en wij laten dat maar gebeuren. De banken zijn ons aan het conditioneren om cash geld op te geven.

      Ik was begin 2019 in Nederland en heb daar inderdaad gezien hoe je in sommige winkels niet eens meer met munten kon betalen. Bijzonder vreemd vond ik dat.

      En natuurlijk is digitaal betalen makkelijk, en overzichtelijk -ik ben er dus ook niet tegen. Maar ik vind dat we altijd de keuze zouden moeten hebben. Ik ben er wel tegen dat de banken zomaar beslissen dat het afgelopen moet zijn met cash geld, en dat de smartphonebedrijven en google en facebook vinden dat iedereen een smartphone moet hebebn en dat zij al onze gegevens kunnen opslaan.
      is dat een complottheorie? Of is dat gewoon uitgaan van het feit dat er in grote bedrijven vooral veel eigenbelang speelt, dat er daar een aantal mensen miljarden binnenrijven op onze rug (ga maar na, kan je lezen op de bbc-website bijvoorbeeld) en dat wij daarvoor op onze hoede moeten zijn?

      1. Er speelt altijd overal eigenbelang. Dingen veranderen voortdurend. Ik heb er niet zo’n last van dat big Brother is watching you zolang ik in een Europees land leef.

  11. Elisabeth

    Ik volg je hierin volledig, Kathleen. Ik zie de voordelen van digitaal betalen, maar ook de implicaties van alleen maar ‘digitaal geld’. En cash verbannen vind ik ronduit eng.

  12. Ik betaal de laatste maanden vrijwel alles contactloos met m’n pinpas. Het is zo klaar. Voor nood heb ik cash in m’n portemonnee. Ik heb ook een 2de bankpas op een andere rekening. Die heb ik maar 1 x nodig gehad, 10 jaar geleden. Komt omdat ik tegen credit(cards) ben en mijn rekening niet onder nul laat komen.

    Mijn vader vond het destijds vreselijk dat hij op vrijdagmiddig bij de poort geen loonzakje meer in de hand gedrukt kreeg. Hij moest toen een bankrekening openen en dat was veel omslachtiger om via die weg geld in je handen te krijgen. Nou was mijn vader zeer gehoorzaam aan m’n moeder. Hij haalde er 10 gulden uit voor eigen gebruik en de rest kreeg mijn moeder die het geld beheerde. Er waren in die tijd echter ook mannen die aan hun vrouw een lager loon opgaven en dat deel in de kroeg verbrasten. Zo zit aan elk voordeel een nadeel.

    Zelf heb ik geen mobiele telefoon, geen facebook en zeker geen creditard. Maar de meest effectieve manier om je privacy te beschermen is waarschijnlijk een goede adblocker en geen geldig mailadres invullen bij reageersystemen.

    1. “Voor nood heb ik cash in mijn portemonnee”, kijk, dat is het zinnetje waar deze blogpost eigenlijk om draait. Ondanks alle voordelen van digitaal betalen, zou ik willen dat ze ons niet de mogelijkheid afnemen of nog wat cash geld voor noodgevallen opzij te houden.
      Mijn bankkaart is een tijdje geblokkeerd geweesr, omdat de nieuwe kaart te laat op bestemming was geraakt, en toen ik de nieuwe kaart had, kon ik niet meer inloggen op internetbankieren. En dus geen geld overschrijven van mijn spaarrekening naar mijn zichtrekening. En kon ik dus niets betalen met mijn kaart, tot dat allemaal in orde was. Toen was ik toch wel blij dat ik nog een paar briefjes van twintig had liggen.

  13. Ik voel Big Brother’s adem in m’n nek en ik vind het beangstigend. Is een trend die trouwens al veel langer gaande is maar in een stroomversnelling raakt sinds corona… Eén tip: Bitcoin! Weliswaar ook digitaal, maar niet in handen van een stelletje gretige bankmanagers.

    1. Over bitcoin weet ik eigenlijk niets, dat moet ik eens opzoeken.. Bedankt voor de tip!
      En ja, Big Brother.. Als ik zie wat onze telefoon allemaal over ons en onze naasten weet…
      Mijn man sprak laatst op zijn telefoon mijn naam in, en toen kwamen er foto´s op zijn scherm van mij uit een facebook-account die ik jaren geleden gedelete heb. Onschuldige foto´s, uiteraard, maar dat soort dingen, daar kan ik dus echt niet mee lachen.

      1. Zo’n dingen vind ik dus griezelig, als er plots foto’s komen bovendrijven die je al lang verwijderd had. Ik had lang geleden FB en sloot mijn account. Paar jaar later ging ik er opnieuw op met ander mailadres en ik kreeg direct suggesties om opnieuw “vrienden te worden” met dezelfde connecties van een paar jaar eerder. Dat vond ik zo vies dat ik sindsdien permanent van FB af ben. Maar nu heb ik WhatsApp: hetzelfde kwaad…
        Ken je deze al? https://ministryofprivacy.eu/ Interessant als je met dergelijke zaken begaan bent.

      2. Ja joh, ik moest om dezelfde reden niets avn Facebook weten, en nu zit ik elke dag op whatsapp en Instagram, en dat is dus ook van facebook :/ Dat vind ik echt zo ambetant. Ik heb er al vaak over gedacht ook met instagram te stoppen, maar omdat het zoveel visueler is dan facebook, heb ik er meer plezier van en ik volg daar ook het werk van mensen die interessante dingen doen. Echt vervelend. En met whatsapp stoppen is al helemala geen optie, want dat is DE manier van communiceren hier, heel praktische zaken van alledag. je kan er echt niet omheen. Moest facebook nu eens beginnen met bomen planten…

  14. Ik dacht ik mijn reactie al neergepend, blijkbaar niet.
    Ik ben voorstander voor het afschaffen van cash geld. Alleen muntstukken overhouden, en dan wel in een vorm zoals nu, ik zou misschien nog een muntstuk van 5 EUR toelaten. Met een verbod om in winkels bedragen van meer dan 20 EUR met cash te betalen. Stortingen van meer dan x EUR bij de bank worden getraceerd (doet men nu voor cashbetalingen boven de 1500 EUR of zo).

    Waarom?
    Wanneer je het cash geld aan banden legt, leg je de criminaliteit en het zwartwerk aan banden. OK, men kan nog starten met diamanten en goud, maar dat wordt heel erg onhandig.
    Hoe gaat een drugsbaron zijn drugs verkopen? Hoe gaat een autodief het gestolen goed verkopen? Duizend muntstukken in de plaats die hij met moeite kwijt kan?

    1. Aha, maar kijk, in feite zou je het dus toch niet afschaffen!
      Jouw voorstel vind ik perfect: digitaal voor de grote sommen, maar de mogelijkheid behouden om kleine bedragen met muntstukken te betalen. Dat is een ideaal compromis. Zo kunnen bejaarden nog makkelijk hun brood en koffie betalen, kinderen hun spaarvarken vullen, en hebben we nog iets om in de hoed van een straatmuzikant te gooien. En laat ons de edele hobby der numismatiek niet vergeten.

  15. Ik heb het er soms ook moeilijk mee, met die doorgedreven digitalisering. Bij cash geld minder (integendeel eigenlijk, want ik heb hier moeten leren meer dan 5 CHF op zak te hebben, omdat restaurants – zeker in dorpen – hier soms enkel cash aanvaarden). Al geef ik je wel groot gelijk dat het één ding is om vooral met kaart te betalen, maar nog iets heel anders om cash dan maar volledig af te schaffen, want zo sluit je inderdaad een hele generatie uit.
    Waar ik het wel heel lastig mee heb is hoe onvermijdelijk smartphones geworden zijn. Ik heb er lang geen gehad, maar moest op een gegeven moment wel, omdat ik bij mijn bank twee digitale toestellen nodig heb (eentje waarop ik verrichtingen doe, eentje om die goed te keuren). Vond ik zo irritant dat ik daartoe verplicht werd! Ik heb toen uit ecologische redenen besloten een refurbished model te kopen, maar ondertussen functioneren al enkele apps niet meer (want ja, ouder besturingssysteem), dus van zodra de app van mijn bank ook niet meer werkt, heb ik het weer zitten. Ik hebook zeer bewust geen internetabonnement (ik heb 4G maar het kost zodanig veel dat ik dat maar zelden doe), maar wordt daar steeds raarder om bekeken 🙂 Gelukkig weten de meesten wel dat ik traag reageer, omdat ik dus maar een beperkt deel van de dag toegang heb. Ben tegelijk wel dankbaar dat die dingen bestaan, want vb. onze groep vind ik echt wel een meerwaarde. Maar een terugkeer naar een gewone gsm (wat ik ook al overwogen heb, omdat ik een toestel van J. voor mijn bank zou kunnen gebruiken), is door whatsapp amper nog mogelijk, want ondertussen communiceert mijn hele familie langs die weg, zit ik in een paar groepen waar ik zonder whatsapp waarschijnlijk gewoon uit zou wegvallen… Los van het feit dat dat op mij persoonlijk een impact heeft, vind ik het ook vooral echt geen fijn idee dat één marktspeler daar zo gigantisch overheerst en wat dat voor data & privacy betekent.

    1. Ja, absoluut, dat zijn helemala de bedenkingen waar ik nu ook al een paar jaar mee rondloop. Ik heb dus ook echt zitten overwegen om een “gewone” gsm aan te schaffen toen mijn vorige smartphone de geest gaf. Maar daarmee maak je van jezelf dus een sociale paria, want bijna alle communicatie verloopt hier tegenwoordig via whatsapp. Bovendien zou ik daarmee ook mijn man extra werk bezorgen, want een deel van de communicatie zou dan via hem moeten gaan, en van anderen zou ik dan ook extra inspanning moeten vragen (vaker bellen bijvoorbeeld, wat mij ook niet ideaal lijkt). Dus we hangen eraan vast, vrees ik…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s