Von der Leyen

Ik heb gisteren migraine gehad, dus “words don´t come easy” vandaag. Daarom even tussendoor een opmerking die vooral veel verwijzingen telt.

Ik las onlangs in De Morgen dat Europees Commissievoorzitter von der Leyen in haar State of the Union aanhaalde dat ze racisme en discriminatie wil aanpakken, en dat de Europese Unie haar uitstoot tegen 2030 met minstens 55 procent moet verminderen. In El País las ik vandaag het plan dat ze klaar heeft om vluchtelingen eindelijk daardwerkelijk te helpen, op Europese schaal.

Op wikipedia las ik haar indrukwekkend CV, en dit als kers op de taart: “Toen het Federale Constitutionele Hof in 2013 oordeelde in het voordeel van belastinggelijkheid voor koppels van hetzelfde geslacht, kwam von der Leyen naar voren ter ondersteuning van gelijke adoptierechten, met het argument dat “ik geen onderzoek ken dat zegt dat het kinderen die opgroeien in partnerschappen van hetzelfde geslacht anders vergaat dan kinderen die opgroeien in heteroseksuele huwelijken of partnerschappen.” In juni 2017 stemde von der Leyen tegen de meerderheid van haar parlementaire fractie en voor de invoering van het homohuwelijk in Duitsland.”

Ik weet dat het bon ton is om te zeuren over politici (en Jezus Christus, sommigen geven ons ook een hoop om over te zeuren). Maar ik ben altijd bereid te supporteren voor de juiste mensen op de juiste plaats. En deze mevrouw ziet er mij zo iemand uit. Het geeft mij hoop dat deze dame aan het hoofd van de Europese Commissie staat.

19 gedachtes over “Von der Leyen

  1. Ik weet dat het een ingewikkeld spel is met veel geven en toegeven, maar iemand met veel ervaring en de juiste drijfveer kan waarschijnlijk toch iets meer uit de brand slepen dan een ander, hoop ik… Duimen maar…

 1. Kleine Atlas

  Awel, je triggerde me om meteen meer over haar te lezen. Ik bleef steken in hoelang ze gestudeerd heeft, en hoe een verschillende dingen (economie – geneeskunde – specialisatie – tijdelijk in Amerika – dan toch politiek). Morgen mss meer over haar als politica.
  Rot trouwens van je migraine 😦 😦 Heb je een idee wat het heeft uitgelokt? Zorg goed voor jezelf – enfin, voor zover dat kan natuurlijk, ik weet dat het lang niet altijd (wellicht zelfs nooit?) in je eigen handen ligt…

  1. Bedankt, Kleine Atlas 🙂 Gelukkig heb ik doorheen de jaren wel geleerd om goed voor mezelf te zorgen. Het heeft heel lang geduurd voor ik doorkreeg dat ik gewoon de tijd en rust moet nemen die ik nodig heb, maar sinds ik dat geleerd heb, doe ik dat wel.
   Het lag aan vroeg opstaan om dochter naar school te brengen in combinatie met stormweer dat op komst was -een “perfect storm” voor dit hoofd… Maar ondertussen weer beter, gelukkig!

 2. Als ik zie wat voor migratiepact er nu afgesloten is, dan heb ik het heel moeilijk om niet cynisch te worden over alle politici. Terwijl het natuurlijk een geven en nemen is en de “goede” figuren (vanuit mijn standpunt dan toch 🙂 ) ook niet zomaar alles snel even kunnen veranderen (wat dat betreft is werken bij een gemeente ook wel een eye-opener en dat is dan nog maar een micro-organisatie i.v.m. het Europese niveau). Ik hoop met je mee dat Von der Leyen niet alleen iemand is die vecht voor beter, maar er ook in slaagt nog meer uit de brand te slepen. Wat mij betreft mag ze een voorbeeld nemen aan de combinatie van bedachtzaamheid en moed van haar landgenote.
  (wat die landgenote betreft: heb je dit fragment over taal al gezien van Merkel? https://twitter.com/RoelandRuelens/status/1305874822866628614)

  1. Bedankt voor de video van Merkel, heel wijze woorden… Dat is inderdaad het soort politici dat nodig is, mensen met die ingesteldheid. Want het komt inderdaad zo vaak neer op compromissen, en ik denk dat onze leiders echt uitzonderlijk goed moeten zijn in werken met verschillen en het zien van het brede plaatje, en communiceren, discussiëren en compromissen sluiten.
   Migratie is volgens mij daarbij één van de allermoeilijkste thema´s, omdat je van bepaalde beslissingen totaal geen idee hebt wat de gevolgen gaan zijn.
   Wat het nieuwe migratiepact betreft: ik heb het gelezen, maar kan het moeilijk inschatten. Het ziet er op het eerste zicht inderdaad uit als een compromis tussen heel uiteenlopende meningen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s