Het is niet al kommer en kwel in het coronatijdperk. Sommige zaken zijn ten goede veranderd!
- Waar mijn dochter vroeger met 27 kinderen in de klas zat, zitten ze nu met 18. (Ik heb dat zelf een keer meegemaakt: exact dertig jaar geleden, in het vijfde leerjaar bij juffrouw Tanja, in Stella Maris in Merksem. Dat was fan-tas-tisch.)
- Er is eindelijk zeep in de toiletten.
- Er wordt veel vaker schoongemaakt.
- Op de speelplaats spelen de kinderen per klas in afgebakende zones. De speeltijd verloopt daardoor een pak rustiger. Bovendien kan zo je beste vriendinnetje niet door iemand van een andere klas ingepikt worden, en de kans dat je een vuist in je maag krijgt van iemand van een hoger jaar is gereduceerd tot nul.
- Er blijven veel minder kinderen op school eten, en er wordt niet gegeten in de refter, maar in de klas zelf. (Heb ik ook een keer meegemaakt: 27 jaar geleden, toen we in het tweede jaar middelbaar in de Ter Lindenhofstraat les kregen. Is er hier nog iemand die zich dat herinnert? Ik vond dat echt gezellig.)
Zelfs voor de ouders is er iets verbeterd. Tot vorig jaar moesten we altijd op een grote hoop aan de schoolpoort op de toppen van onze tenen en met de zon in onze ogen proberen een glimp op te vangen van onze kinderen, daarna wild zwaaien in de hoop dat ze ons zagen, en dan hopen dat ze door de zee van ouders en grootouders de weg tot bij ons zouden vinden. Ik heb de afgelopen jaren zo vaak gedacht: “Is er nu echt geen betere manier om dat te regelen?” En kijk, die is er kennelijk wel. Aan de andere zijde van de school is er ook een poort. Die wordt nu ook opengedaan, en daar ga ik nu mijn dochter opwachten, samen met een zodanig klein aantal andere ouders dat we makkelijk afstand kunnen bewaren, en onze kinderen al van ver kunnen zien. Met de zon in de rug. Heerlijk.
Natuurlijk zijn er ook nadelen. Zo moeten de kinderen de hele dag een mondmasker op, en wanneer er ééntje positief test op corona, moet de hele klas veertien dagen thuisblijven (zelfs wanneer ze negatief testen). Dat is al met de klas van een vriendje gebeurd, en dat zal ons vroeg of laat ook vast overkomen. Dan zullen we even wat minder lachen (dochterlief meer).
Ik zit echter stiekem te hopen dat de nadelen tegen volgend jaar zullen verdwijnen, maar de voordelen niet.
En zo zie je maar dat ‘nood breekt wet’ en dat er naar creatieve oplossingen wordt gezocht.
Bij jullie is het toch allemaal veel strenger dan hier, als ik dit lees.
Dat wel, maar het is doenbaar hoor. En ik heb gisteren van een vriend in Ierland gehoord dat het daar nóg veel strenger is!
Laat het volgend jaar effectief maar beter voorbij zijn, die corona-toestand. Hier in België gaat het totaal de verkeerde kant op…
Toch blij te lezen dat ‘men’ is beginnen nadenken bij jullie qua organisatie van de scholen…
Straks is Vivaldi er… vanaf dan kan het enkel beter worden.
Voor zolang het zal duren…
Dat wordt nu interessant om te zien he 🙂
Et voilà 😉
Ja, ik hoop ook dat we er volgend jaar vanaf zullen zijn… Vooral omdat ik graag op bezoek naar België wil. Ik heb nu al wel tickets geboekt voor in december, maar enerzijds weet ik niet of we tegen dna wel zullen mogen gaan, en anderzijds, zelfs als het mag, maak ik me er toch wel zorgen over. Ik ben eigenlijk echt wel bang om op het vliegtuig besmet te raken. En ik wil natuurlijk niemand anders aansteken, maar om nu naar België te gaan en dan bij al die mensne die ik al zo lang niet gezien heb twee meter uit de buurt te blijven… Dat is ook “geen avance” he…
Fijn, dat er ook voordelen zijn! En dat geldt voor veel van de veranderingen ten goede door corona… die mogen wèl blijven! Maar verder mag dat virus nou wel weg.
Ik ben het helemaal met je eens 🙂
Hier is t al prijs.. uitslag test morgenvroeg!
Oei!
Hoe was de uitslag?
Hopelijk negatief (dus géén corona)?
Negatief.. bij de hele school!
Ah, super!
Je zegt wel dat men in Spanje dit woord veel minder gebruikt dan wij hier denken, maar ik denk nu spontaan: Olé Olé!
😀
Mochten de nadelen tegen volgend jaar verdwijnen, dan spring ik een serieus gat in de lucht. COVID-19 zie je mijns inziens beter als griep, meningitis, hepatitis of zelfs kanker: voortaan met het leven verbonden.
Een degelijk vaccin – binnen een jaar of zeven, acht – kan het tij mogelijks doen keren, maar het ons voorgehouden vaccin in maart volgend jaar niet.
Zwartgallig, moi? Neuh, veeleer realistisch.
Wordt jullie een vaccin voorgehouden tegen maart? 😳
Hier klinkt het als ten vroegste tegen de zomer, en dan nog enkele maanden voor genoeg mensen het effectief kregen en er sprake kan zijn van bescherming dankzij groepsimmuniteit.
Manlief werkt tot dan ook gewoon thuis. Zijn bedrijf sloot de kantoren voor het officieel moest, in april was dat al voor de rest van het jaar. In juni was de boodschap dat het tot aan zomer 21 was, nu is het “en misschien nog langer, as long as it takes”. Aangezien ze met hun communicatie telkens wat voorlopen op de publieke informatie, gaan we er van uit dat het nog zeker een jaar duurt.
Oei, dan kunnen we ons daar maar beter mentaal op beginnen voorbereiden…
Die voordelen zijn de moeite! Jammer dat er een crisis voor nodig was, ik hoop met je mee dat ze blijven eens de nadelen verdwijnen! Tegen dan zijn ze mogelijks al zodanig normaal dat het logischer is om de nieuwe routine verder te zetten dan om de boel weer om te gooien naar hoe het vroeger was. 🤞
Ja, daar hoop ik dus ook op!
Het is mooi dat je ook de andere kant ziet.
Nu de zon niet meer in mijn ogen schijnt, zie ik beter he 😉
Er zijn nog wel enkele dingen die ze mogen behouden, zoals geen zieke mensen in een wachtzaal laten zitten. En niet gaan werken wanneer je ziek bent. En wat meer thuiswerk. En contactloos betalen tot 50 EUR.
Ja, absoluut. Ik werd daar ook altijd onnozel van vroeger, wanneer mensen ziek gingen werken, en dan alles aan elkaar doorgaven. Ik begrijp wel waarom ze het deden, maar gelukkig is die mentaliteit nu (zij het par force) moeten veranderen.
Eten op school vond ik horror, ik kreeg geen hap door mijn keel door met al die kinderen samen te moeten eten 😀 Wel herinner ik mij eens frieten die de meester in de klas bakte 🙂
Waw, dat is pas motiverend! En zeer origineel 🙂
Dat is echt zo, bepaalde zaken worden nu geregeld op een manier die nadien van mij zeker mag blijven. Ik hou dan ook van dingen die goed geregeld/georganiseerd zijn 🙂
Da´s fijn, dat jij er ook wat vruchten van plukt 🙂
Amai, moeten ze zelfs op die leeftijd de hele tijd een masker dragen? Moet echt wel niet fijn zijn! In Zwitserland moeten kinderen in het lager en het lager middelbaar er geen dragen; het hoger middelbaar wel, al is dat afhankelijk van het kanton (net zoals maskerplicht in de winkels; eigenlijk is hier enkel de maskerplicht in het openbaar vervoer op bondsniveau geregeld).
Maar wel leuk dat er zoveel dingen ten goede veranderd zijn. Zeker die vermindering van 27 naar 18 kinderen in de klas, dat moet zalig zijn (27 is ook gewoon echt gigantisch veel seg!). En hoera voor zeep in de toiletten 🙂
Mijn man zat vroeger in de klas met 40! STel u voor!
Maar die mondmaskers voor kinderen, ja, dat vind ik ook wel jammer. Langs de andere kant: er zijn ondertussen al een paar gevallen geweest op school waarbij een kind al minstens een week lang met corona in de klas zat, zonder dat het ook maar één van de klasgenootjes geïnfecteerd had. Ik weet niet of die mondmaskers er voor iets tussenzitten, maar je weet natuurlijk nooit…
Ja, daar zal de kans wel groot zijn dat die mondmaskers geholpen hebben, dat is dan weer wel een voordeel natuurlijk.