België, gefeliciteerd!

(Ik weet dat een mens moet oppassen met schrijven over politiek, zeker een blogger die geen lezers wil wegjagen. Maar jullie weten ook dat ik mijn best doe op deze blog alle meningen te respecteren, en dat mijn persoonlijke mening is dat we over politiek moeten (leren) praten, omdat het belangrijk is. Dus hier gaan we.)

Vandaag las ik in de krant de samenstelling van de nieuwe, langverwachte, Belgische regering. Deze regering bestaat uit 20 mensen, waarvan 10 mannen en 10 vrouwen. Een van deze vrouwen is transgender. Er zijn 17 mensen zonder en 3 mensen met migratieachtergrond.

Wat een prachtige klasfoto. Eindelijk een regering die een representatie is van de bevolking (althans in meer opzichten dan enige vorige regering ooit geweest is). Bovendien met een gemiddelde leeftijd van rond de 40 jaar. Een echte millenial-regering dus.

Ook mooi is dat deze mensen grotendeels op de posten zitten waar ze zich kunnen uitleven in de materie die hen het nauwst aan het hart ligt: de liberalen op financiën, middenstand, begroting en aanverwanten; de socialisten op werk, economie, pensioenen en dergelijken; de groenen op milieu, klimaat, duurzame ontwikkeling; mensen met een migratie-achtergrond op ontwikkelingssamenwerking, asiel en migratie. Dat is hoe het er in mijn ideale wereld ongeveer uitziet: dat iedereen zich bezighoudt met daar waar ze het beste in zijn en het meest van afweten.

Gaat deze regering het daarom ook goed doen? Geen idee. Ik wacht af in spanning.

Maar dit weet ik wel: wanneer er nu een stel tijdreizigers uit de negentiende eeuw in België terechtkomt, gaan ze tenminste kunnen zeggen: “Tiens, er verandert precies toch wel iets in de toekomst.”

Advertentie

33 gedachtes over “België, gefeliciteerd!

 1. Ik weet niet goed wat ik ervan moet denken. Zowel links als rechts ben ik geen fan van bepaalde ideeën, dus ik hoor politiek gezien nergens thuis en voel me eigenlijk dus ook niet vertegenwoordigd… Maar goed. We zullen zien he. Het is alleszins beter dan het irritante schouwspel van de voorbije maanden.

 2. Het ziet er inderdaad goed uit, maar net als Myriam blijf ik toch sceptisch, of de partijen gaan overeen komen blijft een open vraag. Er is veel verdeling hier in België.
  Maar ik ga proberen onbevooroordeeld toe te kijken en hoop dat je gelijk krijgt.
  Petra DS lijkt me inderdaad een goede keuze. En nieuw bloed kan wonderen doen. 👍

 3. De nieuwe coalitie is héél versnipperd, de overtuigingen heel divers. Vandaag werd een mooie ‘nieuwjaarsbrief’ voorgelezen, maar of het in praktijk ook zal werken is maar de vraag. Het overwicht aan Franstalige kant werd heel duidelijk bij de eedaflegging, toen sommige nieuwe excellenties amper uit hun Nederlandstalige woorden raakten.
  De regering zal zich moeten bewijzen – ik geef ze graag een kans!

  1. Jan dela Roche

   Als ik goed geteld heb vind ik 9 Nederlandstalige ministers en 7 Franstalige (waar de post van eerste minister toch altijd een ietsje zwaarder weegt). Verder zijn er 3 Franstalige staatssecretarissen en 1 Nederlandstalige. Totaal plaatje is dan 10-10, wat op federaal niveau ook zo wettelijk is vastgelegd.

   1. De Vlamingen hebben wel de belangrijkste ‘posten’: Premier, Economie, Justitie, Binnelandse zaken, Volksgezondheid…
    Ik ben vooral content Frank VDB terug te zien, die gaat dat goed doen (reed als minister vroeger ook een vlekkeloos parcours, maar was niet graag gezien bij PS omdat hij te rechts was), en dat gaat zeker helpen voor coronacrisis

 4. Dankjewel dat je er wel over schrijft. Want ik denk dat je gelijk hebt, dat praten over politiek spannend is, dat mensen dat liever niet doen. Ik kijk zelf ook liever de andere kant op, maar ik vind het echt wel moeilijk (en begrijpelijk!) dat er hier in Vlaanderen zo weinig vertrouwen is. Dat als ik erover begin, dat ik dan vooral op flauwe grapjes en dooddoeners stuit.

  Want uiteindelijk heeft een regering / de overheid / de politiek zoveel macht, welke politieke voorkeur je ook hebt, daar kunnen we maar beter onze ogen niet voor sluiten, toch?

 5. lezendstreepje

  Ik ben vooral opgelucht dat er eindelijk een regering is. Bij de eerste minister trek ik wel een beetje mijn wenkbrauwen op, maar bon. Ik hoop vooral dat dat eindeloze onderlinge gekibbel eens wordt omgebogen naar wat constructiefs, dat het geen spelletje UNO wordt (met zoveel mogelijk pestkaarten bij een ander deponeren), en dat die compromiscultuur zich eens van de schoonste kant laat zien – namelijk: een oplossing zoeken die misschien niemand de meest ideale vindt, maar iedereen wel een fijne en vooral, een werkbare. Al is dat geen excuus om niet wat ambitie te tonen.

  O god. Ik heb net over politiek gepraat. 😀

 6. Affodil

  Dat de gele kant nu zeurt, is hun eigen stomme schuld. Er zijn zo van die mensen die er van iut gaan dat het hùn goesting is, of geen goesting. Awel, géén dus. Ik wens deze ploeg alle succes toe.

 7. Inderdaad, het is nog even afwachten wat deze regering inhoudelijk gaat presteren, maar los daarvan is de diversiteit een verademing. Het verschil tussen de foto van de regering Michel en deze is sprekend. Vooral heel benieuwd naar Petra De Sutter, ben heel blij dat zij er bij zit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s