(Jaa, september. Blogpost die ik maar niet afgewerkt kreeg.)
(Over het waarom van deze reeks, lees “Een Afrikaans jaar“.)
Maya Angelou had geen dochter; ze had een zoon. Maar, zo schrijft ze in de inleiding, dit boek draagt ze op aan haar duizenden dochters over de hele wereld, ongeacht hun huidskleur of religieuze strekking. In 28 korte brieven vertelt ze over de levenservaringen die het meeste impact hebben gehad op haar morele en emotionele ontwikkeling.
Sommige verhalen zijn pakkend, andere zijn grappig, allemaal dragen ze wijsheid in zich. Het is trouwens niet alleen aan te raden literatuur voor dochters; zonen zullen hier evengoed iets aan hebben. Want elk verhaal stemt tot nadenken, of je het nu met haar eens bent of niet, en dat alleen al lijkt me waardevol.
Een van mijn favoriete stukjes is Porgy and Bess, waarin ze beschrijft hoe ze, na een Europese tour met een musicalgezelschap, terugkeert naar Amerika, en daar een inzinking krijgt. Ze zoekt hulp bij haar stemcoach, Frederick Wilkerson. Die brengt haar een yellow pad en een pen, en draagt haar op haar zegeningen neer te schrijven. Wanneer ze zegt dat ze daar geen zin in heeft, dat ze voelt dat ze gek aan het worden is, zegt hij: denk aan alle mensen die doof zijn. Die symfonieën noch het gehuil van hun eigen baby´s kunnen horen. Schrijf op: ik kan horen -dank u, God. En nu denk je aan iedereen die niet kan zien. En aan iedereen die niet kan lezen…
Tegen de tijd dat ze de hele pagina volgeschreven heeft, is de waanzin verdwenen.
Dit zijn de laatste paragrafen van dat verhaal, tevens een gepaste afsluiter voor deze post:
That incident took place over fifty years ago. I have written some twenty-five books, maybe fifty articles, poems, plays and speeches all using ballpoint pens and writing on yellow pads.
When I decide to write anything, I get caught up in my insecurity despite the prior accolades. I think, uh, uh, now they will know I am a charlatan that I really cannot write and write really well. I am almost undone, then I pull out a yellow pad and as I approach the clean page, I think of how blessed I am.
The ship of my life may or may not be sailing on calm and amiable seas. The challenging days of my existence may or may not be bright and promising. Stormy or sunny days, glorious or lonely nights, I maintain an attitude of gratitude. If I insist on being pessimistic, there is always tomorrow. Today I am blessed.
Wist je dat ‘Het betere boek’ extra aandacht besteed deze periode aan het Afrikaanse boek.
https://hetbetereboek.be/nieuws/
Super!!
En ook: afkijkers! 😂
Briljant!
Zijn die brieven gepast om voor te lezen of zijn ze nog niet echt voor de leeftijd van je dochter? Een voorleesboek dat uitnodigt tot nadenken en er samen over praten is hier altijd welkom…
Wat me eraan doet denken dat ik beter ook weer zou beginnen met het voorlezen van één pagina uit “children who dare to be different” voor we naar school vertrekken, dat zorgt ook altijd voor interessante gesprekken tijdens het wandelen :).
Dit boek is niet geschikt voor kinderen, want er komt ook seks en geweld in voor… Maar het boek dat jij vernoemt,ga ik opzoeken, want dat klinkt heel interessant!
Klinkt heel mooi…
Prachtig.
Eentje voor op de must-have-lijst.
Ja, dat denk ik wel… Het is ook een dun boekje en de stukjes zijn kort, dus iets wat je makkelijk kan lezen na een vermoeiende dag ofzo.
“Yesterday” I was blessed, and hopefully tomorrow to. Today feels like euh… today. The struggle of everyday life 🙂
😊
Zie ik daar een stevig “imposter syndrome” bij deze auteur?
Ja, inderdaad! Zot he? Een van Amerika’s meest geliefde auteurs had last van imposter syndrome. Dat is ook een van de redenen waarom dit fragment me zo aangreep…
Pingback: Over depressie en de reparatie van het dak – Kattebelletjes