Aan het begin van het schooljaar kreeg ik door dat mijn leven binnen de kortste keren weer gereduceerd zou worden tot een heen-en-weer lopen naar school. Want dochterlief heeft een middagpauze van meer dan twee uur, en in de namiddag nog anderhalf uur les. Dus dat betekent dat een schooldag voor thuisblijfouders vooral bestaat uit het wegbrengen en ophalen van je kroost. ´s Morgens heb je voor niet veel anders tijd dan wat boodschappen doen en eten maken, en ´s namiddags heb je tijd om eens uitgebreid naar de wc te gaan. En daarmee is je dag om.
Toegegeven, wie ´s morgens wakker genoeg is en wil schrijven, zou die paar uren in de voormiddag kunnen benutten. Maar in mijn geval loopt het zo, dat tegen dat ik mijn talencentrum op gang heb en een beetje in het verhaal gekomen ben, dat ik dan na een half uur de boel weer moet stilleggen om de trip naar de schoolpoort te maken.
Daar kwam nog eens bovenop dat ze het onmogelijke uurrooster van manlief nog onmogelijker hadden gemaakt, zodat er van enige poging tot organisatie al helemaal geen sprake meer was -terwijl organisatie een soort reddingsboei is voor een chaotisch ingesteld persoon als de dees. En toen heb ik voorgesteld om dochterlief drie dagen per week op school te laten eten.
Dat doet ze nu, en dat was wat ik nodig had. Nu weet ik tenminste op voorhand welke dagen ik kan schrijven en hoeveel tijd ik ervoor heb.
Ondertussen zit ik ergens over de helft van het boek, en ik ben al tegen vanalles aangelopen. Soms lukt het van geen kanten, soms gaat het vanzelf. Soms schrijf ik stukken die ik nadien waardeloos vind, soms stukken waarvan ik ogenblikkelijk weet dat ze zijn zoals ze moeten zijn. Soms twijfel ik aan alles, soms geloof ik met hart en ziel. Soms moet ik een gigantische weerstand overwinnen om me naar de computer te slepen, soms schrijf ik midden in de nacht in het donker flarden van zinnen op wc-papier.
Het is wel erg eenzaam. Soms ben ik jaloers op mensen die kunnen gaan werken en collega´s hebben, die hun vrienden en familie kunnen zien. Ik heb me wel ingeschreven bij de Spaanse versie van de VDAB, maar telkens ik ziek word, besef ik dat lesgeven er (voorlopig?) niet inzit. En ik weet niet goed wat ik anders kan doen. Dus vul ik mijn dagen met schrijven, zorgen en handwerk.
Dus ja. Dat is hier momenteel de stand van zaken.
Over de helft is al een heel eind. Denk maar eens terug aan toen je nog maar net begonnen was. Geeft je dat geen moed? Vooruit, Kathleen!
Da’s waar, dat helpt wel 😊 Hoe gaat het ondertussen met de vertaling van jouw boek, van Colombe?
Hoe het schrijven gaat, dat herken ik wel. Soms bakken inspiratie en dan gaat het vanzelf, soms lijkt het eerder op trekken en sleuren. Ik ben alleszins zooooo benieuwd!
Dat vind ik ook wel spannend, wat mensen ervan gaan vinden… Daarmee dat ik het zeker wil afkrijgen, gewoon al om het te kunnen delen en feedback te krijgen!
Jouw blovel las supervlot, dat leek echt helemaal vanzelf te zijn gekomen 🙂
Zo lief! De blovel kwam vrij snel, ja, maar op andere verhalen kan ik soms echt zitten zwoegen… Ik schrijf nu enkel wanneer ik de inspiratie echt voel, anders lukt het me niet.
Amai je zit al ver … Keep it up!
Het zijn echt wel héél korte hoofdstukken 😀
Ik ben benieuwd!
Dan vraag ik me af hoe je kunt weten dat je ongeveer in de helft van je boek zit. Heb je dan op voorhand het aantal bladzijden vastgelegd?
Niet het aantal bladzijden, maar ik heb hier wel een overzicht hangen van wat er in welke hoofdstukken gebeurd. Elk hoofdstuk speelt zich op een andere dag af. Terwijl ik eraan bezig ben, verander ik er nog wel dingen aan, maar de verhaallijnen liggen vast, en ik weet ook heel goed waar ik naartoe werk. Dus op die manier heb ik wel een idee van hoe ver ik ongeveer zit.
Nu begrijp ik je 100 %.
100 procent!
tien op tien!
🙂
Schrijver zijn is helaas een eenzaam beroep. Op mijn werk bieden we een schrijfplek aan voor schrijvers maar Gent lijkt me wat ver zeker? 🙂 (En met de nieuwe maatregelen, zullen we die plek ook weer sluiten)
Ooh, serieus? Hoe tof is dat!
Moeten die schrijvers daarvoor betalen, of mogen die daar gewoon gratis komen werken?
Voorlopig is dat gratis 🙂
Waw! Amai, moest ik in Gent wonen, dan was ik zeker langsgekomen 🙂
Samen met andere auteurs schrijven lijkt me leuk, maar het is er nu de moment niet voor.
Wel een goed idee om de dochter eens te laten eten op school, zo krijg je wat tijd voor jezelf.
Ik begrijp je wel als je over het belang van collega’s spreekt. Dat heb ik zelf ook vaak ervaren.
Fijn dat je boek goed vordert.
Ja, ik vind het inderdaad toch altijd plezieriger met anderen om me heen, vooral op een plek waar iedereen stil is en je geen contact hoeft te maken. Ik studeerde vroeger bijvoorbeeld het liefst op de trein. En schrijven in de bibliotheek doe ik ook graag. Maar dat is nu jammer genoeg niet mogelijk. Hopelijk volgend jaar weer wel!
Ik vind het om die reden ook wel fijn dat ik de blog heb, zo heb ik toch het gevoel dat ik er niet helemaal alleen mee bezig ben.
Ergens in een café gaan zitten à la Rowling is geen optie? Zoals jij het beschrijft heb ik van veel schrijvers begrepen dat het zo gaat. Ook een haat-liefde verhouding met hun redacteur hoort daar nog bij. Je zou collega’s moeten vragen.
Voor de coronacrisis ging ik soms zitten schrijven in Starbucks, dat is zowat het enige café hier waar de mensen niet luid praten, maar stil zitten te werken 🙂
Dat ga ik toch eens overwegen, want ik denk wel dat dat weer kan, ook al is het maar één keer per week.
De bib is jammer genoeg gene optie meer.
Ik heb in ene interview gehoord dat Rowling haar laatste boek (of boeken?) in een hotel geschreven heeft! Want ze was toen toch al zo rijk, dus dacht ze: waarom ook niet? Haha, groot gelijk had ze 🙂
Indien je nog eens de helft schrijft van wat je nu hebt geschreven, zit je al aan 3/4. van het boek dat af is. Bekijk het dus positief.
Ja, ik heb gisteren weer wat kunnen schrijven, en toen kreeg ik weer veel moed 🙂 En de eindstreep komt ook langzaam in zicht, dat is ook wel fijn!
Yes, jouw supporters (blogvolgers) zijn benieuwd! Go Kathleen!
Merci Eline!
Ik wil het vooral afkrijgen zodat ik het kan delen, en dan van anderen kan horen wat zij ervan denken, want daar ben ik heel benieuwd naar -wat de reacties ook zullen zijn 😉
Want ik vind het soms heel moeilijk om mijn eigen werk in te schatten.
Ik vertrouw erop dat het heel goed gaat zijn! Serge heeft ook bijna een Nederlandstalig debuut in druk.
Waw, wat goed!
Heeft hij een uitgeverij gevonden of gaat hij het zelf uitgeven?
Helemaal zelf, en statuut als bijberoep is aangevraagd voor al zijn creativiteiten 🙂
I snap het heel goed, wat je hier beschrijft herken ik… Houd moed! En het boek, dat wordt vast prachtig!
Dankjewel lieve Veroniqz!