Een tip voor de komende vier weken

“De komende weken gaan zeer moeilijk worden,” hoorde ik Alexander De Croo zeggen op de persconferentie waar de nieuwe maatregelen aangekondigd werden. Zijn woorden waren bijna letterlijk dezelfde, zij het in een andere taal, als die van Pedro Sánchez in maart. En we wisten het toen nog niet, maar Sánchez kreeg gelijk. Het lijkt me dus niet ondenkbaar dat de Belgen precies dat te wachten staat: moeilijke weken.

We hebben immers allemaal nood aan sociaal contact, en elkaar niet kunnen zien of vastpakken, dat is niet bevorderlijk voor ons emotioneel welzijn.

Daarom wou ik deze hack meegeven: lanceer een post-offensief. Schrijf brieven, stuur kaartjes, stel postpakketten samen. In tijden van quarantaine worden we automatisch naar het scherm gezogen, en voor het onderhouden van je sociale contacten is dat op zich een goed alternatief. Maar ons lijf en onze ziel willen meer. Een fysieke brief draagt iets in zich wat via het scherm niet over te brengen is. Een brief laat zien dat iemand moeite voor je gedaan heeft -de moeite om met de hand te schrijven, een leuk papiertje uit te zoeken, naar de post te lopen, een postzegel te kopen. Daarom is een brief waardevoller dan een whatsapp-bericht.

Bovendien is fysieke post persoonlijker (er is niets zo persoonlijk als iemands handschrift) en zintuiglijker. Je kan theezakjes meesturen (heb ik van Hade en Haaike geleerd), of stickers. Je kan gedroogde bloemen op de brief plakken of lavendel in de enveloppe strooien. Je kan een oude foto meesturen of snoepjes. Bladwijzers, origami, lippenstift-kusjes, tekeningen,… Ik denk dat we via de slakkenpost heel veel van onszelf kunnen overbrengen, ook al kunnen we elkaar niet zien.

En ik heb zo een vermoeden dat vooral oudere mensen het heel erg zullen appreciëren dat er nog eens iets in hun brievenbus valt, like in the good old days.

Enfin, het is maar een ideetje.

Veel sterkte, daar in het noorden! Wij leven met jullie mee.

Advertentie

27 gedachtes over “Een tip voor de komende vier weken

 1. Mrs. Brubeck

  Ik volg je helemaal, heb in het voorjaar veel kaartjes gepost naar onze Middelste die alleen zat, postpakketten naar Kleine Prins… zo fijn om te doen!
  Ik schrijf bv ook nog áltijd verjaardagskaarten en kerstkaarten.

 2. We gaan inderdaad een donkere winter tegemoet. Maatregelen zullen nog verstrengd worden, want het blijft de verkeerde richting uitgaan aan een razend tempo. Alle beetjes helpen om te vechten tegen het gevoel van eenzaamheid. Wat je voorstelt in de postje is héél warm, heel mooi.

 3. Wat een mooie gedachte! Dat zou een goede reden zijn om de vergane glorie van een kaartje (heb je ook zo’n hekel aan standaard digitale kaartjes?!) weer in ere te herstellen… Ik ben vóór!
  (Ik denk er af en toe over om kaarten te laten maken van mijn tekeningen, maar zie er steeds van af omdat helaas geen mens meer post stuurt…)

  1. Jaa, kaarten laten maken van jouw tekeningen, wat een goed idee! Zelfs al is het maar voor jezelf, het is toch super dat je je zelfgemaakte kaartjes kan rondsturen?
   Moest je het toch doen, dan wil ik ook wel een pakketje kopen 🙂

 4. lezendstreepje

  Hoera voor het postoffensief! Ik ben me al een lading kaartjes gaan aanschaffen, want het belooft weer een lange rit te worden (en ik vind het zo teleurstellend dat dat voor verjaardagen dus amper nog gedaan wordt hé. Niets is toch zo plezant als een volle brievenbus?)

 5. Affodil

  Is dit telepathie? Ik liep de afgelopen dagen ook rond met een post-idee, zij het enigszins in een andere vorm.

  De laatste brief die ik schreef is alweer een paar jaar geleden verstuurd en de aanleiding deed me de zin in briefschrijven voorgoed vergaan. Maar kaarten stuur ik nog regelmatig: met verjaardagen, kerst en eindejaar, vanaf vakantiebestemmingen, … En toen ik deze week een boswandeling maakte, bedacht ik me dat het al erg lang geleden is dat ik mijn kaarten zélf maakte. Ik heb wel altijd een paar kaarten grijpensklaar liggen. Gekocht, soms als steun voor é.o.a. goed doel, of gewoon omdat ik ze toevallig zag en heel erg mooi vond. Maar zélf kaarten tekenen, schilderen of met allerlei frutsels versieren: daar heb ik nu ineens weer zin in.

  1. Doen!
   Ik heb er deze week ook nog eens paar gemaakt. Ik heb zo´n grote bloc gekleurd papier (heel voordelig uit een knutselwinkel), een paar blaadjes met wrijfletters, wat stickers, en een National Geographic met reisfoto´s. Daarmee heb ik mezelf al een flinke voorraad bijeengeknutseld 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s