Waarom ik een tijdje niet geblogd heb.

Ik zag een vlek, en die ging niet weg. Een donkere wolk.

En toen begon die wolk te donderen. Er kwamen bliksemflitsen. Dat maakte me ongerust.

Dus ging ik naar de opticien (als je in het centro de salud een afspraak wil maken voor je ogen, sturen ze je altijd eerst naar de opticien). Die zei me dat ik toch echt wel een afspraak moest maken met de oogarts. Want ik heb een zware dioptrie, en dan loop je veel kans dat op een bepaald moment je retina begint los te komen. En met een losgekomen retina kan je niets zien.

Dus ik naar het centro de salud, met de boodschap van de opticien. Daar zeiden ze me dat de dokter me twee dagen later zou bellen, en dat die me een afspraak zou geven met de oogarts.

Twee dagen later belde de dokter. Ze zei me fel licht te mijden (dus ook schermen), en dat ze me vanuit de dienst oftalmologie zouden contacteren. Toen ik een paar dagen later nog steeds niet opgebeld was, besloot ik maar gewoon een afspraak te maken met een privé oogarts (wat behoorlijk duur is, want ik heb geen verzekering).

Nu kom ik net terug van de oogarts. Wat blijkt: ik moet me voorlopig geen zorgen maken. Het gaat (als ik het goed begrepen heb) om een contractie van de gel in het corpus vitreum. Dat blijkt wel vaker voor te komen bij miopen die de gezegende leeftijd van 40 hebben bereikt (olé).

Wat mijn retina betreft: die plakt nog steeds als degelijk ingepapt behangpapier aan de binnenzijde van mijn oog, maar ze is dunner dan die van mensen die wel goed zien, en de randen vertonen tekenen van degeneratie. Dat betekent dat ik dus wel moet oppassen. Veel naar schermen kijken is dus inderdaad iets wat ik beter kan vermijden.

Hoe ik dat in mijn leven ga inpassen, daar ga ik nu eens goed over nadenken.

Advertentie

31 gedachtes over “Waarom ik een tijdje niet geblogd heb.

 1. Heel beangstigend! De symptomen die jij had, zijn dat ook geen voorbodes van migraine met aura? Dat is tenminste wat mijn oogarts mij zei.
  Gelukkig hoef je je nu nog geen zorgen te maken.
  Werken zonder scherm? Moeilijk in deze tijd!

 2. Mijn man is een keer direct doorgestuurd naar het Oogziekenhuis Rotterdam met klachten die wezen op op achterste glasvochtloslating. Dat bleek het niet te zijn maar wel heeft hij nog af en toe flitsen en rare vlekken. Dat zijn relatief onschuldige dingen werd ons verzekerd die gewoon bij de leeftijd horen. De een heeft er wel last van de ander niet. Wel is hem aangeraden een beeldscherm bril te gebruiken voor de juiste afstand bij beeldschermwerk. Hij gebruikt verder een variofocusbril. Sindsdien heeft hij minder oog en nekklachten en hoofdpijn. Bij mijn man gebeurde het overigens op zijn 55e. Jij bent veel jonger. Ik hoop dat er wat aan te doen is.

  1. Dat klinkt inderdaad als de vlekken en flitsen die ik zie. Als het hierbij blijft, kan ik er wel mee leven, maar het is idnerdaad al vroeg begonnen. Blij te horen dat je man middeltjes heeft gevonden die helpen!

 3. Miek

  Oef, het viel dus nog mee…. Toch maar oppassen met schermen, inderdaad.
  Mijn ogen hebben last van het teveel (moeten) binnen zitten: ze kunnen op afstand alsmaar moeilijker focussen en dat maakt dat ik alles dubbel zie, in min of meerdere mate…
  Daardoor staan er hier wel dubbel zo veel bomen nu 😉
  Remedie: wandelen 😉

 4. lezendstreepje

  Oef! Wat lijkt me dat schrikken. Gelukkig was het niet wat gevreesd werd (maar het is wel weer even voetjes op de grond, denk ik… het had zomaar anders kunnen zijn.) (Ok, dat klinkt onheilspellend, zo was het niet echt bedoeld.)

 5. Kleine Atlas

  Wow, ik ben onder de indruk van hoe goed je voor jezelf gezorgd hebt – rot wel dat dat niet verzekerd was, ogen zijn natuurlijk superbelangrijk. Maar blij om te horen dat je weet wat het is en dat je nog niet te veel zorgen moet maken. Schermen: ik heb me altijd al afgevraagd of er niet meer te doen valt met een e-reader – is heel veel van wat doen op internet ook niet gewoon lezen? Zelf weinig ervaring met zo’n e-reader-scherm, maar ik hoor er veel enthousiaste verhalen over.

   1. lezendstreepje

    Dat kan, zo haal ik mijn boeken binnen. Alleen is het ding echt totaal ongeschikt om mee op het internet rond te struinen. Het is tergend traag en daar absoluut niet op voorzien (om over de lay-out nog maar te zwijgen) – al zou dat ook aan mijn geleende e-reader-dinosaurus kunnen liggen.

 6. Affodil

  Dat ze je al van bij het eerste contact niet aangeraden hebben om beeldschermen en ander fel licht te mijden … Dat wil dus ook zeggen: in de zon altijd een zonnebril. Bij een “straffe lucht”: zonnebril! Daar moeten ze toch niet voor wachten tot je een afspraak hebt?

 7. Hm, tof is anders!

  Wat hier enorm helpt is de kleuren van het scherm na zonsondergang laten dempen door F-lux, een programma’tje. Op nieuwe windowsen zit dat er standaard in, check maar eens bij beeldscherminstellingen en dan ‘nachtlamp’ of zoiets. Dan wordt het blauw gedempt zodat je oranje/rood beeld hebt. Zeker als nachtelijke schrijfster zal je daar wel deugd van hebben 🙂 En inderdaad, zo’n blauwfilter-bril. En (als dat nog mag daaro) veel buiten zijn, ver het landschap in kijken (of van achter het raam is ook goed). Is heel goed voor de ogen want natuurlijke modus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s