België in december -mouwloos

Indien de Belg zijn hoofdverblijfplaats in Spanje heeft: niet-essentiële verplaatsingen naar en vanuit de autonome regio’s zijn verboden. Dit in- en uitreisverbod geldt niet voor de Canarische eilanden, Galicië, de Balearen en Extremadura. Belgen die hun hoofdverblijfplaats in een van de gesloten autonome regio’s hebben, mogen die regio niet verlaten, behalve om essentiële redenen (werk, gezondheid, overmacht etc.).

Dit staat op de website van het consulaat. Familiebezoek is geen essentiële reden, dus hebben we onze reis afgelast.

Daar zijn best wat tranen om gevloeid -vooral voor mijn dochter was het een bittere pil om te slikken, en ik vind het ook heel erg voor mijn ouders. Die hebben hun kleindochter voor het laatst in het najaar van 2019 gezien. Maar voor mezelf was het behalve een zware teleurstelling ook een beetje een opluchting. Want eigenlijk ben ik al een jaar lang aan het aftellen: in november 2019 was ik beginnen aftellen naar de België-reis die we in april zouden maken, en toen die in het water viel, begon ik uit te kijken naar december. Maar een jaar lang aftellen in onzekerheid, dat gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Dus ergens geeft het ook wel rust dat er nu gewoon zekerheid is. Het kan niet, we gaan niet, y ya está.

Maar we gaan er sowieso toch een fijne kerst van maken, en ervoor zorgen dat al wie ons lief is, deze winter nog eens extra ingepeperd krijgt hoe lief precies.

Advertentie

48 gedachtes over “België in december -mouwloos

 1. Zat ik dat te lezen en leek het Spaans. (Ik versta daar dus maar twee jota’s van). heeft Spanje autonome regio’s?
  In alle geval, focus op het hier en nu is niet per se slecht. Maar dat het niet leuk is lijkt me duidelijk. Niet meer plannen en gewoon eens afkomen zodra je in België effectief mouwloos kunt rondlopen. tegen dan zou het toch al ok moeten zijn anders zitten we met een Himalaya achtige derde golf 😦

   1. Ja joh, als ik zo terugdenk: hoe vaak is dat nu al gebeurd dat ik op het punt stond te vertrekken en dat het dan op het laatste afgelast werd? Reden te meer natuurlijk om het extra te waarderen wanneer het wel lukt. Zoals de dag waarop gij mij eindelijk op een warme choco kunt trakteren in Antwerpen 😉

 2. Heel jammer, maar ik begrijp dat die onzekerheid hard op je heeft ingehakt. Soms ben je beter af met een zekere negatie, dan op en af laveren tussen hoop en ontgoocheling.
  Ondanks alles, een fijn kerstfeest.

 3. Meer dan jammer. Kinderen zeggen de waarheid immers. Ik hoop dat het toch de goede kant op gaat nu de maatregelen zijn opgeschaald en het vaccineren bijna begint. Een rustige en toch gezellig kerst gewenst. Misschien kan voor de dochter Alice in wonderland nog eens komen.

  1. Ah, dat is een mooi idee 🙂 Voorlopig hebben we het geluk dat in Spanje de maatregelen nog niet zo streng zijn, dus gelukkig kan dochter wel nog steeds haar Spaanse familie en vrienden zien. Dus dat geluk hebben we nog wel!

 4. Ik kan me voorstellen dat je elk woord van dit logje gewikt en gewogen hebt, dat het je bijzonder moeilijk valt die knop om te draaien en daar ook te laten staan. Maar veiligheid primeert boven alles. Onze besmettingscijfers komen weer in alarmfase, nu op een vliegtuig gaan zitten is ronduit dom.
  Hou contact met alle mogelijkheden die je hebt. Terwijl ik dit intik zijn we weer één minuut dichter bij het moment dat je wél kunt afreizen richting België.
  Courage!

  1. Zo is het; we hadden verwacht dat de situatie echt wel beter zou zijn, zoveel weken na de verstrengde maatregelen, maar dat blijkt dus niet het geval te zijn… Aanpassen he. Aangezien de cijfers afgelopen zomer flink gedaald waren, zal dat komende zomer ook wel gebeuren. Dus laten we daar maar naar uitkijken. En als dan blijkt dat het toch vroeger kan, des te beter.

 5. Ai Kathleen, ik leef met je mee! Vooral voor jullie en je familie is dit erg. Maar het zou een reis met dubbele gevoelens geweest zijn. Familie ontmoeten, is een overtreding hier. Die cijfers moeten echt terug beter, voor we dat kunnen doen. Ik heb al mijn hoop gesteld op het vaccin. Toch nog een prettige kerst gewenst!

  1. Zo is het; ik dacht ook dat het uiteindeljik minder erg zou zijn van hier te zitten, dan dat we wel in België zouden geraken, en dan toch zoveel mensen niet zouden kunnen zien. Dat zou nog veel frustrerender zijn geweest. Jullie ook een fijne kerstperiode gewenst!

 6. Na alle opwinding en verwachting, de klop met de hamer. En dit niet voor de eerste keer dit jaar. Je hebt nu rust in de ziel, Kathleen, en ruimte om je diepste gevoelens te uiten, zij het dan op een kleinere geografische schaal 😉. Een uiterst fijne kersttijd gewenst!

 7. Affodil

  Van zo lang aftellen raak je op de duur de tel kwijt. Niks leuks aan.

  Ik wens jullie een warme kerst, en een 2021 met – héél onverwacht – een reis naar België, met de hele familie op de uitkijk.

 8. Pingback: Hopen op een hele hoop hoop – Thomas Pannenkoek

 9. Een afgelaste reis voelt nog moeilijker dan helemaal geen plannen. Al denk ik dat het met quarantaine en alle andere huidige maatregelen inderdaad niet de reis zou geworden zijn waar je echt nood aan hebt, het blijft heel jammer :/
  Wij gaan normaal in juli naar België voor de trouw van de schoonzus (die was eigenlijk gepland voor de voorbije paasvakantie, maar kom). Maar waar we voor Pasen al ganse plannen gemaakt hadden en elke dag gevuld was met fijne dingen, voelt het nu zinloos om zelfs maar vluchten te boeken. Wij zitten sinds eind september in meer of mindere mate van lockdown (nu iets minder, ten laatste na de kerstvakantie weer meer). Er is een soort berusting gekomen. Als reizen tegen juli lukt, super. Lukt het niet, dan verkennen we de rest van Ierland wel, of doen iets anders dat wel kan.

  Ik wens jullie alleszins een heel knusse eindejaarstijd. Met lichtjes en warmte, niet alleen van de zon 😉

  Wij vieren kerst deels met de grootouders via Whatsapp. Niet ideaal, maar beter dan niks. Hopelijk lukt (minstens) dat voor jullie ook!

  1. Bedankt Trijnewijn, ik begin hier ook een soort berusting te voelen. Al wordt het bij momenten dan weer moeilijk. Maar het internet lost inderdaad veel op he. In Ierland zitten jullie inderdaad al heel lang in een soort lockdown, dat lijkt me zo zwaar… Wat dat betreft hebben we in Spanje dit najaar niet te klagen gehad. Ik hoop zo dat jullie van de zomer naar dat trouwfeest kunnen, maar langs de andere kant voelt het inderdaad erg kwetsbaar om daarop te rekenen. Heel veel liefs voor jullie daar in Ierland!

 10. Hier een vergelijkbaar scenario. Al bijna 500 dagen heb ik mijn kinderen en kleinkinderen niet in levende lijve gezien. En omgekeerd natuurlijk ook. Snik. Anderzijds … zij zijn gezond, wij zijn gezond dus nog even geduld. Volgende streefdatum: Pasen 2021 (begin april). Als dat niet lukt … eind juni 2021 (zomervakantie). Hou moed.

 11. Wat jammer, deze teleurstelling! Maar het lukt je gelukkig goed om er een draai aan te geven. Zelf vind ik het ook zoooo jammer dat ik dit jaar niet naar mijn zus kan, nu ze het zo moeilijk heeft… Wel een positief puntje is dat er in Spanje geen verplichting meer is om binnen te blijven, dat was helemáál erg. Ik wens jullie fijne dagen!

  1. Ja, dat geluk hebben we wel, dat we nog gewoon buiten kunnen komen en dat de kinderen nog gewoon naar school gaan (nu wel even vakantie, maar wordt niet verlengd). Misschien heeft het weer er ook wel iets mee te maken, want het is hier nog zot warm (makkelijk twintig graden, gisteren buiten zitten eten in T-shirt). Dus het is hier niet zo hard afzien als in de eerste lock down.
   Heel vele liefs en sterkte voor jou en je zus. Ik hoop dat jullie elkaar snel weer kunnen zien. Hopelijk is dat met Pasen weer mogelijk, en anders zeker van de zomer!

  1. Dankje!
   Ik ben nu ook de wereld van de videocalls aan het ontdekken, en het fijne is dat ik nu mensen kan ontmoeten uit mijn thuisland die ik anders niet had leren kennen. Dus op die manier heeft dat hele corona-gedoe toch voor iets positiefs gezorgd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s